De 10 mest leste blogginnleggene første halvår 2020

Kompetanseutvikling

6 min. lesning

Hvilke temaer innenfor prosjektledelse trigget våre lesere første halvår i 2020? I følge statisitikken så troner en gammel klassiker om forskjellen på resultatmål og effektmål øverst på pallen.

Å definere SMARTE mål er alfa og omega i prosjektledelse så det er ikke så overraskende at dette blogginnlegget stakk av med førsteplassen. Andre populære teamer er knyttet til organisering av prosjekter, roller og ansvar og prosjektplanlegging.

Under finner du en oversikt over de mest leste blogginnleggene så langt i 2020.

1. Hva er forskjellen på resultatmål og effektmål

Når vi definerer mål så skiller vi mellom effektmål og resultatmål. Effektmålene er knyttet til langsiktige virkninger prosjektet vil ha for virksomheten, mens resultatmålene er knyttet til løsningen som prosjektet skal frembringe innenfor prosjektperioden.

I dette blogginnlegget går vi igjennom typiske kjennetegn for både resultatmål og effektmål. Her kan du også laste ned en gratis veileder og mal for definering av gode prosjektmål.

2. Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe

Når man jobber i prosjekter er det viktig å vite hva som er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe da de har ulike funksjoner og utfyller hverandre.

Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hva som skiller oppgavene til en styringsgruppe og en referansegruppe og hvor de befinner seg i prosjektorganisasjonen.

Du kan også laste ned vår sjekkliste å få en oversikt over de viktigste spørsmålene styringsgruppen bør stille seg i gjennomføringsfasen.

3. Slik bør prosjekter organiseres

God organisering med klare roller, ansvar, myndighet og rapporteringslinjer er avgjørende for å lykkes med prosjekter. Sånn sett er det ikke overraskende at tredje- og fjerdeplassen blant våre mest leste blogginnlegg handler om organisering.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om typiske roller og ansvar i et prosjekt samt hvilke roller som er et minimum som alle prosjekter må bestå av.

4. 3 måter å organisere prosjekter på

Et prosjekt kan i hovedsak organiseres på tre måter; funksjonell prosjektorganisasjon, selvstendig prosjektorganisasjon eller som en matriseorganisasjon.

I dette blogginnlegget går vi igjennom hvilken form som passer best til forskjellige typer prosjekter og hvilke fordeler og ulemper som følger med hver av dem.

5. Gode spørsmål man bør stille i en prosjektevaluering

Når man er ferdig med et prosjekt er det alltid lurt å evaluere slik at man kan lære av erfaring - både de gode og de dårlige.

I dette blogginnlegget gir vi deg en oversikt over spørsmål som kan være aktuelle for en prosjektevaluering.

6. Hva er Kanban?

Smidige/agile metoder er noe vi har skrevet mye om den siste tiden på bloggen. Kanban har blitt et populært rammeverk som først og fremst blir brukt til programvareutvikling, men metoden passer også for kunnskapsarbeid, produktutvikling, pasienthåndtering og markedsføring.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hva som kjennetegner Kanban metoden, hvordan det skiller seg fra Scrum og ikke minst hva den kan brukes til. Du kan også laste ned vår gratis e-bok om det smidige landskapet for å få en oversikt over smidige metoder på team-, prosjekt- og bedriftsnivå.

7. Hva er forskjellen på en prosjektleder og en prosjekteier?

Prosjektleder og prosjekteier er to sentrale roller i et prosjekt og er et minimum av de rollene man må ha på plass.

I dette blogginnlegget forklarer vi forskjellen på de to rollene, hvem som er ansvarlig for hva og hvor de befinner seg i hierarkiet i en prosjektorganisasjon.

8. Prosjektplanlegging - steg for steg

Det å gjennomføre et prosjekt uten planlegging vil i de fleste tilfeller medføre et langt dyrere, dårligere og et lengre prosjekt. Det lønner seg alltid å planlegge før man skal gjøre noe som helst.

I dette blogginnlegget gå vi igjennom prosjektplanlegging - steg for steg og gir deg noen tips til hvordan du kan etablere en prosjektplan og hva som er viktig å tenke på.

Du kan også laste ned vårt gratis malkit for prosjektplan som vil hjelpe deg i å sikre at planen blir et effektivt verktøy gjennom hele prosjektet.

9. Alt om effektmål i prosjekter: Definisjon og eksempler

Som tidligere nevnt så skiller vi mellom effektmål og resultatmål når vi jobber med prosjekter. Effektmålene er knyttet til prosjektets langsiktige virkninger og som oftest gjelder målene en ønsket endring fra dagens situasjon - en gevinst man ønsker å oppnå når prosjektet er ferdig.

I dette blogginnlegget vil du lære mer om hva som kjennetegner et effektmål samt få noen gode eksempler på konkrete mål.

10. Eksempler på gode prosjektmål

Når vi definerer effektmål og resultatmål så bør målene være SMARTE. Det vil si at de er spesifiserte, målbare, aksepterte, realistiske, tids- og kostnadsavgrenset samt enkle.

Her gir vi deg to eksempler på gode prosjektmål knyttet til henholdsvis innføring av nye rutiner og økte markedsandeler.

Abonner på prosjektbloggen

Ønsker du å få tips som dette direkte i innboksen? Vi kommer til å fortsette å skrive enda flere innlegg med nyheter og fagstoff relatert til prosjektledelse for å inspirere deg i halvåret som kommer. Abonner på prosjektbloggen og få tilsendt nyttige tips som kan gjøre din prosjekthverdag enklere.

Abonner på prosjektbloggen


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

AI for prosjektledere – en nybegynners perspektiv

Jeg tilhører generasjon X. Vi skal visstnok være selvstendige, pragmatiske og skeptiske. Teknologi er noe vi måtte lære oss, og var ikke en integrert del av oppveksten som den har vært for generasjonene etter. Et emne jeg leser om omtrent daglig er den raske utviklingen av AI løsninger og hvordan de kommer til å påvirke våre liv, både jobb og privat. Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at yngre generasjoner som har vokst opp med teknologi som en naturlig del av hverdagen, behersker dette intuitivt og med en imponerende selvsikkerhet. De er digitalt innfødte, vant til å navigere sømløst mellom forskjellige teknologiplattformer og verktøy. For dem er AI og avanserte digitale løsninger bare en forlengelse av deres naturlige teknologiske dyktighet. Teknologiutviklingen setter alle generasjoner på prøve – ikke minst når det gjelder hvem som faktisk er best til å dra nytte av AI.

En enkel guide til en effektiv kommunikasjonsplan for ditt prosjekt

En god kommunikasjonsplan sikrer at alle involverte i prosjektet er på samme side, og at informasjonen flyter sømløst gjennom hele prosjektorganisasjonen. Selv om det kan virke overveldende å lage en kommunikasjonsplan, er det faktisk ganske enkelt når du vet hvordan. Vi gir deg oppskriften her.

Veien til god prosjektkompetanse

Det er mye snakk om prosjekter - både i arbeidslivet, i privatlivet og i media. De fleste har derfor et forhold til ordet «prosjekt». Samtidig kan det å si at du jobber som prosjektleder oppfattes som diffust av mange. Alle jobber jo med «prosjekter», likevel er det ofte vanskelig å finne en tydelig definisjon på hva et prosjekt egentlig er. Prosjektledelse og styring av prosjekter er et eget fagområde. Det handler om hvordan vi bør organisere, planlegge, lede og styre unike oppgaver fram til suksess. Det er et fag som har vokst frem gjennom prøving og feiling, og består, som tradisjonell ledelse, av mange ulike, men overlappende rammeverk, metoder og retninger. I dette innlegget vil vi hjelpe deg på veien til å oppnå den fagkompetansen du trenger, for å levere godt i de små og store prosjektene du er involvert i, eller leder.