De 10 mest leste blogginnleggene første halvår

Kompetanseutvikling

5 min. lesning

Hvilke temaer innenfor prosjektledelse trigget våre lesere første halvår i 2020? I følge statisitikken så troner en gammel klassiker om forskjellen på resultatmål og effektmål øverst på pallen.

Å definere SMARTE mål er alfa og omega i prosjektledelse så det er ikke så overraskende at dette blogginnlegget stakk av med førsteplassen. Andre populære teamer er knyttet til organisering av prosjekter, roller og ansvar og prosjektplanlegging.

Under finner du en oversikt over de mest leste blogginnleggene så langt i 2020.

1. Hva er forskjellen på resultatmål og effektmål

Når vi definerer mål så skiller vi mellom effektmål og resultatmål. Effektmålene er knyttet til langsiktige virkninger prosjektet vil ha for virksomheten, mens resultatmålene er knyttet til løsningen som prosjektet skal frembringe innenfor prosjektperioden.

I dette blogginnlegget går vi igjennom typiske kjennetegn for både resultatmål og effektmål. Her kan du også laste ned en gratis veileder og mal for definering av gode prosjektmål.

2. Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe

Når man jobber i prosjekter er det viktig å vite hva som er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe da de har ulike funksjoner og utfyller hverandre.

Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hva som skiller oppgavene til en styringsgruppe og en referansegruppe og hvor de befinner seg i prosjektorganisasjonen.

Du kan også laste ned vår sjekkliste å få en oversikt over de viktigste spørsmålene styringsgruppen bør stille seg i gjennomføringsfasen.

3. Slik bør prosjekter organiseres

God organisering med klare roller, ansvar, myndighet og rapporteringslinjer er avgjørende for å lykkes med prosjekter. Sånn sett er det ikke overraskende at tredje- og fjerdeplassen blant våre mest leste blogginnlegg handler om organisering.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om typiske roller og ansvar i et prosjekt samt hvilke roller som er et minimum som alle prosjekter må bestå av.

4. 3 måter å organisere prosjekter på

Et prosjekt kan i hovedsak organiseres på tre måter; funksjonell prosjektorganisasjon, selvstendig prosjektorganisasjon eller som en matriseorganisasjon.

I dette blogginnlegget går vi igjennom hvilken form som passer best til forskjellige typer prosjekter og hvilke fordeler og ulemper som følger med hver av dem.

5. Gode spørsmål man bør stille i en prosjektevaluering

Når man er ferdig med et prosjekt er det alltid lurt å evaluere slik at man kan lære av erfaring - både de gode og de dårlige.

I dette blogginnlegget gir vi deg en oversikt over spørsmål som kan være aktuelle for en prosjektevaluering.

6. Hva er Kanban?

Smidige/agile metoder er noe vi har skrevet mye om den siste tiden på bloggen. Kanban har blitt et populært rammeverk som først og fremst blir brukt til programvareutvikling, men metoden passer også for kunnskapsarbeid, produktutvikling, pasienthåndtering og markedsføring.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hva som kjennetegner Kanban metoden, hvordan det skiller seg fra Scrum og ikke minst hva den kan brukes til. Du kan også laste ned vår gratis e-bok om det smidige landskapet for å få en oversikt over smidige metoder på team-, prosjekt- og bedriftsnivå.

7. Hva er forskjellen på en prosjektleder og en prosjekteier?

Prosjektleder og prosjekteier er to sentrale roller i et prosjekt og er et minimum av de rollene man må ha på plass.

I dette blogginnlegget forklarer vi forskjellen på de to rollene, hvem som er ansvarlig for hva og hvor de befinner seg i hierarkiet i en prosjektorganisasjon.

8. Prosjektplanlegging - steg for steg

Det å gjennomføre et prosjekt uten planlegging vil i de fleste tilfeller medføre et langt dyrere, dårligere og et lengre prosjekt. Det lønner seg alltid å planlegge før man skal gjøre noe som helst.

I dette blogginnlegget gå vi igjennom prosjektplanlegging - steg for steg og gir deg noen tips til hvordan du kan etablere en prosjektplan og hva som er viktig å tenke på.

Du kan også laste ned vårt gratis malkit for prosjektplan som vil hjelpe deg i å sikre at planen blir et effektivt verktøy gjennom hele prosjektet.

9. Alt om effektmål i prosjekter: Definisjon og eksempler

Som tidligere nevnt så skiller vi mellom effektmål og resultatmål når vi jobber med prosjekter. Effektmålene er knyttet til prosjektets langsiktige virkninger og som oftest gjelder målene en ønsket endring fra dagens situasjon - en gevinst man ønsker å oppnå når prosjektet er ferdig.

I dette blogginnlegget vil du lære mer om hva som kjennetegner et effektmål samt få noen gode eksempler på konkrete mål.

10. Eksempler på gode prosjektmål

Når vi definerer effektmål og resultatmål så bør målene være SMARTE. Det vil si at de er spesifiserte, målbare, aksepterte, realistiske, tids- og kostnadsavgrenset samt enkle.

Her gir vi deg to eksempler på gode prosjektmål knyttet til henholdsvis innføring av nye rutiner og økte markedsandeler.

Abonner på prosjektbloggen

Ønsker du å få tips som dette direkte i innboksen? Vi kommer til å fortsette å skrive enda flere innlegg med nyheter og fagstoff relatert til prosjektledelse for å inspirere deg i halvåret som kommer. Abonner på prosjektbloggen og få tilsendt nyttige tips som kan gjøre din prosjekthverdag enklere.

New Call-to-action


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

10 gode podcaster om prosjektledelse

Prosjektledelse er et fag som stadig utvikler seg, og det er derfor vanskelig å bli helt utlært. Om du ønsker å holde deg oppdatert, er podcast et nyttig medium. Da kan du lytte til fagstoff hvor og når det passer for deg. Vi har funnet frem 10 gode podder for deg som er prosjektleder eller interessert i prosjektfaget, så du lettere kan navigere i det store tilbudet.  Nederst har vi samlet noen tips for deg som er spesielt interessert i oppdateringer på ledelse og endringsledelse. 

Er dørstokkmila lang? Bli med på Bootcamp i prosjektledelse

Vi kjenner alle til den berømte dørstokkmila. Du tenker at du skal sette i gang med trening for å nå målet ditt, men vet ikke hvor du skal begynne og hva du skal gjøre. Slik er det også for deg som ønsker å bli prosjektleder – det finnes en jungel av kurs og det er vanskelig å vite hva man skal velge. Et raskt Google-søk gir 346 gode svar.

Nytt e-læringskurs: PRINCE2 i små prosjekter

PRINCE2® er en anerkjent prosjektledelsesmetode som er fleksibel og kan benyttes i de fleste prosjekter og bransjer. Dette gjør at den i mange tilfeller er for omfattende. Det er et prinsipp i PRINCE at rammeverket skal tilpasses prosjektet. Her møter man ofte på utfordringer i de mindre prosjektene hvor man ønsker å følge god praksis uten å bruke unødvendig mye tid på formaliteter.