Alt om effektmål i prosjekt: Definisjon og eksempler

Prosjektoppstart og planlegging

5 min. lesning

Hvordan skal du måle nytteverdien i prosjektet?

Det finnes flere typer mål du kan jobbe mot i et prosjekt, men effektmål er en type som bør være viktige for alle prosjektledere - nettopp fordi de er knyttet til prosjektets langsiktige virkninger for en virksomhet. Effektmål definerer rett og slett hvorfor et prosjekt har livets rett. Her gir vi deg en grundig innføring i hva effektmål er, og hvorfor det er viktig at du definerer disse tydelig i ditt prosjekt.

Hvorfor skal du definere effektmål?

Som oftest gjelder målene en ønsket endring fra dagens situasjon. Man ønsker å oppnå en gevinst når prosjektet er ferdig. Ved å starte med å definere effektmålene for prosjektet tvinger du deg til å fokusere på det vesentlige; å definere hva nytteverdien skal bestå i, og videre hvem som skal nyte godt av de forbedringene prosjektet legger til rette for. 


Hva kjennetegner effektmål?

  • Målene eies av prosjekteieren som dermed er ansvarlig for at de nås
  • De er en beskrivelse av de langsiktige effektene eller gevinstene virksomheten har som mål å oppnå ved å nyttiggjøre seg av resultatet fra prosjektet
  • Målene skal være knyttet til virksomhetens strategiske målsettinger og kan dekke flere prosjekter
  • De nås normalt etter at prosjektet er avsluttet
  • Målene skal være konkrete og målbare

LES OGSÅ: Dette bør prosjektplanen din inneholde


Effektmål eller resultatmål?

Når vi snakker om effektmål, kommer vi ikke utenom prosjektets resultatmål. Resultatmål beskriver hva et prosjekt eller tiltak skal oppnå og er knyttet til prosjektets resultater og leveranser. Effektmålene (også kalt formål) beskriver på den annen side hvorfor prosjektet er etablert, og beskriver ofte en ønsket fremtidig situasjon som skal oppnås ved å gjennomføre prosjektet (målsetting). Effektmålene peker kort sagt tilbake på de behov eller problemer som er grunnlaget for prosjektet.

LES OGSÅ: Alt om resultatmål i prosjekter: Definisjon og eksempler

Kort oppsummert:

  1. Resultatmål (prosjektets mål) - Konkret oppnåelige i prosjektperioden
  2. Effektmål (prosjekteiers mål) - Skal oppnås i, eller i etterkant av, prosjektperioden

Les mer om forskjellen på effektmål og resultatmål her. 


Gratis e-bok: Veileder og mal for etablering av gode prosjektmål


 
Hva, når og hvor mye?

  • Hva: "Hva" reflekterer arbeidsomfanget i prosjektet; hvilke produkter og tjenester skal utvikles for å realisere de planlagte gevinster?
  • Når: Arbeidsomfanget omsettes til en tidsplan med aktiviteter som reflekterer når arbeidet skal utføres og når det er ferdig.
  • Hvor mye: Kostnadsestimatet beregnes ut fra de ressursene, med tilhørende rater og priser, som skal anvendes til å utføre arbeidet.

Resultatmålene fastsettes med utgangspunkt i effektmålet og de tids- og kostnadsrammene som etableres tidlig i prosjektet. Det er viktig at målene har et realistisk ambisjonsnivå og at effektmål og resultatmål henger sammen.  


Eksempler på effektmål

Et godt spørsmål for å finne effektmålet er: Hva vil oppdragsgiver oppnå med prosjektet? Effektmål skal fortrinnsvis tallfestes. Her er et par eksempler på effektmål:

  • Redusere bedriftens rentetap pga. sen betaling av fakturaer med 50% sammenliknet med dagens situasjon
  • Redusere ressursbehovet ved fakturabehandling med 80% sammenliknet med dagens situasjon

Effektmål omfatter gjerne tema som:

  • Økt produktivitet
  • Bedre arbeidsmiljø
  • Økt inntjening
  • Lavere kostnader
  • % effektivitetsøkning
  • % bedret ytelse
  • Brukervennlighet 
  • Inntekter 
  • Inntektsøkning
  • Kostnadsbesparelser spesifisert og avgrenset 

LES OGSÅ: Eksempler på gode prosjektmål

New Call-to-action


Kristine er Content and Educational Manager i Metier. Hun er ansvarlig for det pedagogiske fokuset i vår kursportefølje og har lang erfaring innen utvikling av nettbasert læring. Hun har tidligere jobbet som prosjektleder for Mohive og Involve Learning. Kristine er en gladjente fra sørlandet som elsker friluftsliv og trening – noe hennes hund har stor glede av.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva skiller vellykkede  megaprosjekter fra dem som feiler?

Megaprosjekter kjennetegnes av stort omfang, høy kompleksitet og lang tidshorisont. Det gjør dem sårbare for feil som koster både tid, penger og tillit. God prosjektstyring er nødvendig, men ikke nok i seg selv. For å lykkes, må prosjektene også ledes med tydelighet, erfaring og evne til å skape samspill mellom aktører med ulike interesser. I denne bloggen deler vi hva som skal til for å få både styring og ledelse til å spille på lag fra tidligfase til sluttresultat.

Slik påvirker Omnibus-pakken din bærekraftsrapportering

Siden EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) landet i 2023 har de omfattende rapporteringskravene vært debattert. Særlig små og mellomstore selskaper (SMB) har opplevd rapporteringskravene som konkurransehemmende.

Prosjektledelse i landet som ble for rikt

Om lag 64 prosent av Norges BNP går til offentlig forbruk, mot rundt 50 i Sverige og Danmark. Det påpeker Martin Bech Holte i Landet som ble for rikt. Bildet han tegner i boken kan på flere områder nyanseres, men peker likevel på viktige utfordringer med dagens offentlige forbruk.