Alt om resultatmål i prosjekter: Definisjon og eksempler

Prosjektoppstart og planlegging

4 min. lesning

Alle prosjekter må ha definerte mål som man styrer mot. Målene beskriver hvorfor vi gjennomfører prosjektet og hva det skal resultere i.

I prosjekter skiller vi mellom effektmål (gevinsten som prosjektet skal gi) og resultatmål (hva som skal være oppnådd når prosjektet er ferdig). Forskjellen mellom effektmål og resultatmål kan du lese mer om her.

Felles for de begge er at de må være uttalt og kjent for alle i prosjektet og de bør formuleres på en måte som gjør dem klare, entydige og målbare. Veldefinerte mål er viktig for å gi alle som er involverte i prosjektet en god forståelse om hva som skal oppnås og leveres.

LES OGSÅ: Slik etablerer du gode prosjektmål

Hva er resultatmål?

Resultatmål beskriver hva et prosjekt skal resultere i og er knyttet til prosjektets resultater og leveranser. De besvarer hva som skal være oppnådd, når prosjektet skal være ferdig og hvor mye prosjektet kan koste.


Gratis e-bok: Veileder og mal for etablering av gode prosjektmål


Resultatmål har følgende kjennetegn:

  • Prosjektets resultatmål eies av prosjektleder og det er dermed prosjektleder som er ansvarlig for at disse nås
  • Resultatmålene beskriver hva som skal være oppnådd når prosjektet er ferdig
  • Resultatmålene utarbeides med utgangspunkt i prosjektets effektmål
  • Resultatmål oppnås i løpet av prosjektets livssyklus
  • Resultatmål skal være konkrete og målbare
resultatmål-1

Hva reflekterer arbeidsomfanget i prosjektet; hvilke produkter og tjenester skal utvikles for å realisere de planlagte gevinster? Arbeidsomfanget omsettes til en tidsplan med aktiviteter som reflekterer når arbeidet skal utføres og når det er ferdig. Kostnadsestimatet, hvor mye, beregnes ut fra de ressurser, med tilhørende rater og priser, som skal anvendes til å utføre arbeidet som definert i aktivitetene.

Resultatmålene fastsettes med utgangspunkt i effektmålet og de tids- og kostnadsrammene som etableres tidlig i prosjektet. Det er viktig at målene har et realistisk ambisjonsnivå og at effektmål og resultatmål henger sammen.

LES OGSÅ: Alt om effektmål i prosjekt: Definisjon og eksempler.

Resultatmålene skal utvikles i planleggingsprosessen, og skal anvendes som måleparametere i gjennomføringsfasen. Resultatmålene er kjent ved prosjektets avslutning. Da vet vi hva vi har levert, når det var ferdig og hvor mye det har kostet.

Eksempel på resultatmål

Teleselskapet ønsker å øke sin markedsandel i mobilmarkedet og vil i den sammenheng se på nye produkter som kan gi selskapet konkurransemessige fortrinn.

Resultatmål:

  • Utvikle 2 nye produkter som anses som unike for mobilbrukere mellom 15 og 30 år.
  • Kostnadsramme: 10 millioner.
  • Tidsramme: 9 måneder fra oppstartsdato.

LES OGSÅ: Eksempler på gode prosjektmål.

Resultatmålene er beskrevet i prosjektleders mandat og prosjektplanen. Det er prosjektleders ansvar, men prosjekteier har et medansvar for å støtte prosjektleder underveis slik at resultatmålene nås på en best mulig måte.

Skal du i gang med å sette gode resultatmål? Last ned vår e-bok:

New Call-to-action


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Verdien av god tidligfase

Viktigheten av tidligfase kan praktisk talt ikke overvurderes. Ofte hører vi om prosjekter som ikke lykkes fordi det ikke har blitt gjort grundige nok analyser, vurderinger eller utredninger i tidligfase. Man har rett og slett ikke funnet frem til riktig prosjekt, eller riktig løsning, fordi behovet, og alternativene for å løse det, ikke er blitt undersøkt godt nok. Og hva skjer da? Jo, du får ikke et optimalt prosjekt, og heller ikke utløst den verdien prosjektet kunne ha gitt deg. Og i verste tilfelle feiler prosjektet helt.

Slik lager du et godt business case

For mange prosjekter leverer ikke på tid, omfang og kvalitet, eller de klarer ikke å realisere de gevinstene prosjektet ble startet for. Selv svært erfarne og dyktige prosjektressurser kan oppleve at prosjekter feiler. Ja, prosjektledelse er vanskelig og det er ikke minst frustrerende når resultatene uteblir til tross for hardt arbeid. Mye av grunnen til at prosjektet feiler kan ha med at hele grunnlaget for hvorfor det er påbegynt ikke er utarbeidet godt nok. Et godt business case kan bety forskjellen på fiasko og suksess. Her går vi inn på hva det et godt business case egentlig er, og gir deg våre beste tips til utarbeidelsen.

Dette bør prosjektplanen din inneholde

Å være for ivrig med å komme i gang med et prosjekt kan vise seg å bli en kostbar affære. Mange prosjekter feiler fordi man bruker for liten tid eller tar lett på planlegging. En godt gjennomtenkt prosjektplan er en viktig suksessfaktor i et prosjekt. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hva en prosjektplan bør inneholde.