Hvordan planlegge nye prosjekter?

Prosjektoppstart og planlegging

4 min. lesning

I prosjektlederfaget er evnen til å planlegge en av de viktigste ferdighetene du kan ha. Uten en tydelig plan styrer du i blinde. God prosjektplanlegging handler om å definere klare mål og hvordan du skal nå dem.

Hvis du ikke planlegger godt nok, risikerer du at prosjektet raskt havner utenfor kurs. Når sommeren er over, starter mange opp med nye prosjekter. Så hvordan sikrer du at planleggingen blir riktig denne gangen? Vi har samlet noen innlegg som hjelper deg med å få en god start.

1. Hva er egentlig prosjektledelse?

Før oppstart er det viktig å ha en grunnleggende forståelse for hva et prosjekt er og hva som inngår i prosjektlederrollen. Her ser vi nærmere på dette og hva du kan gjøre for å lykkes i prosjektlederrollen. 

2. Hvorfor er planlegging i prosjekter viktig?

Hvorfor er det viktig å investere tid og ressurser i god planlegging i prosjekter?

Planleggingsfasen handler om å bruke tid på å samle inn erfaringer fra tidligere prosjekter, definere forutsetninger og å lage et tidsperspektiv med viktige avhengigheter i tidsplanen.

Å gjennomføre et prosjekt uten tilstrekkelig planlegging vil mest sannsynlig medføre et langt dyrere, dårligere og lengre prosjekt. Lær om viktigheten av god planlegging i prosjekter, og hvilke fordeler prosjektet har av en grundig planleggingsfase.

3. Slik lager du en enkel og god prosjektplan

Hvordan skal du gå frem i planleggingen? Det å etablere en prosjektplan er en naturlig og viktig del av planleggingsfasen. Vi tar for oss hva en prosjektplan er, hva den skal inneholde, og hva som er viktig å tenke på når du skal lage en god og gjennomførbar prosjektplan til ditt prosjekt. 

Det er lett å bli ivrig på å komme i gang med prosjektet, men om du ikke er nøye nok i planleggingen og utformingen av prosjektplanen kan du fort oppleve at prosjektet ikke går som du vil. Derfor har vi laget en liste over hva som bør være med i prosjektplanen for at du skal lykkes med ditt prosjekt. 


Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.

 

4. En enkel oppskrift på en arbeidsnedbrytningsstruktur

En arbeidsnedbrytningsstruktur er et nyttig verktøy som gir deg oversikt over prosjektets totale omfang, hjelper deg å lage en god tidsplan og gjør det lettere å identifisere avhengigheter mellom ulike aktiviteter.

Her får du en enkel fremgangsmåte for hvordan du lager en arbeidsnedbrytningsstruktur som gjør store oppgaver og mål enklere å håndtere.

5 . Hva er et Gantt-diagram?

Et annet nyttig verktøy i planleggingsfasen er Gantt-diagrammet, som gir en oversiktlig visualisering av prosjektets aktiviteter og milepæler over tid.

Gantt-diagrammer gjør det enklere å få oversikt både over detaljerte oppgaver i en større plan og de overordnede linjene i enkeltprosjekter eller hele prosjektporteføljer. Her får du vite mer om hvordan verktøyet brukes, hva det egner seg til, og hvordan du enkelt lager ditt eget Gantt-diagram.


6. Slik sikrer du en effektiv oppstart av prosjektet

Felles for alle prosjekter er at de er avhengige av en god oppstart. Men hvordan sikrer du at prosjektet får best mulig start? Her får du en praktisk gjennomgang av hvordan du etablerer prosjektet helt fra bunnen av, inkludert tydelig ansvarsfordeling, et effektivt kick-off og fallgruver du bør unngå.

7. Slik lager du et godt business case

Et godt business case er avgjørende når du skal vurdere lønnsomheten og nytten av prosjektet før du setter i gang. Men hva skal egentlig være med i et godt business case, og hvorfor er det så viktig?

I dette innlegget gir vi deg en enkel gjennomgang av hva et business case bør inneholde, hvordan du utarbeider det på en effektiv måte, og hvordan du sikrer støtte fra beslutningstakere og interessenter.

 

Abonner på prosjektbloggen


Vegard er tekstforfatter i Metier, og har rollen som redaktør for prosjektbloggen og smidigbloggen. Han har bakgrunn som journalist og kommunikasjonsrådgiver. I Metier jobber han for å formidle komplekse temaer på en enkel og engasjerende måte. Målet hans er alltid at flest mulig skal få innsikt og forståelse i prosjekt- og smidigverden gjennom tydelig og engasjerende innhold.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Slik lager du et godt business case

For mange prosjekter leverer ikke på tid, omfang og kvalitet, eller de klarer ikke å realisere gevinstene prosjektet ble startet for. Selv svært erfarne og dyktige prosjektressurser kan oppleve at prosjekter feiler. Ja, prosjektledelse er vanskelig og det er ikke minst frustrerende når resultatene uteblir til tross for hardt arbeid. Mye av grunnen til at prosjektet feiler kan ha med at hele grunnlaget for hvorfor det er påbegynt ikke er utarbeidet godt nok. Et godt business case kan bety forskjellen på fiasko og suksess. Her går vi inn på hva et godt business case egentlig er, og gir deg våre beste tips til utarbeidelsen.

Hva skiller vellykkede  megaprosjekter fra dem som feiler?

Megaprosjekter kjennetegnes av stort omfang, høy kompleksitet og lang tidshorisont. Det gjør dem sårbare for feil som koster både tid, penger og tillit. God prosjektstyring er nødvendig, men ikke nok i seg selv. For å lykkes, må prosjektene også ledes med tydelighet, erfaring og evne til å skape samspill mellom aktører med ulike interesser. I denne bloggen deler vi hva som skal til for å få både styring og ledelse til å spille på lag fra tidligfase til sluttresultat.

Slik påvirker Omnibus-pakken din bærekraftsrapportering

Siden EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) landet i 2023 har de omfattende rapporteringskravene vært debattert. Særlig små og mellomstore selskaper (SMB) har opplevd rapporteringskravene som konkurransehemmende.