7 blogginnlegg om planlegging og oppstart av prosjekter

Prosjektoppstart og planlegging

4 min. lesning

Prosjektplanlegging er en av de viktigste ferdighetene innen prosjektledelse. Uten en plan styrer du prosjektet i blinde. For prosjektplanlegging handler om å definere mål med prosjektet, og veien mot dette målet. Om du ikke planlegger prosjektet godt nok og på den måten sørger for at du kommer rett ut av hoppkanten, kan det gå riktig så ille. Så hvordan planlegger og starter du prosjektet på riktig måte? Vi har samlet noen blogginnlegg som vil hjelpe deg på veien. 

1. Hva er egentlig prosjektledelse?

Før oppstart er det viktig å ha en grunnleggende forståelse for hva et prosjekt er og hva som inngår i prosjektlederrollen. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på nettopp dette og hva du kan gjøre for å lykkes i prosjektlederrollen. 

2. Hvorfor er planlegging i prosjekter viktig?

Hvorfor er det viktig å investere tid og ressurser i god planlegging i prosjekter? Planleggingsfasen handler om å bruke nødvendig tid på å samle inn erfaringer fra tidligere prosjekter, definere forutsetninger og å bruke prosjektteamets kunnskaper til å lage et tidsperspektiv og å identifisere viktige avhengigheter i tidsplanen. Å gjennomføre et prosjekt uten tilstrekkelig planlegging vil mest sannsynlig medføre et langt dyrere, dårligere og lengre prosjekt. I dette blogginnlegget lærer du mer om viktigheten av god planlegging i prosjekter, og hvilke fordeler prosjektet har av en grundig planleggingsfase.

3. Slik lager du en enkel prosjektplan

Hvordan skal du gå frem i planleggingen? Det å etablere en prosjektplan er en naturlig og viktig del av planleggingsfasen. I dette innlegget tar vi for oss hva en prosjektplan er, hva den skal inneholde, og hva som er viktig å tenke på når du skal lage en god og gjennomførbar prosjektplan til ditt prosjekt. 

Det er lett å bli ivrig på å komme i gang med prosjektet, men om du ikke er nøye nok i planleggingen og utformingen av prosjektplanen kan du fort oppleve at prosjektet ikke går som du vil. Derfor har vi laget en liste over hva som bør være med i prosjektplanen for at du skal lykkes med ditt prosjekt. Innlegget kan du lese her.


Last ned gratis planleggingskit for prosjektplan


4. Hva er forskjellen på resultatmål og effektmål?

Alle prosjekter har mål de skal nå. Godt definerte mål er viktig for alle involverte i prosjektet, og gir en forståelse for hva prosjektet skal levere. Det å definere mål er dermed en viktig del av planleggingen. Når det kommer til målsetting i prosjektet, skiller vi mellom effekt- og resultatmål. Disse tjener forskjellige formål og eies av forskjellige aktører i prosjektet. Her tar vi for oss forskjellen mellom dem.

5. En enkel oppskrift på en arbeidsnedbrytningsstruktur

En arbeidsnedbrytningsstruktur er et nyttig verktøy i prosjektet. Det hjelper deg blant annet med å holde oversikt over det totale omfanget, tidsplanlegge og avdekke avhengigheter mellom aktiviteter. I dette innlegget gir vi deg en enkel fremgangsmåte slik at du kan lage en arbeidsnedbrytningsstruktur til ditt prosjekt. På den måten blir store oppgaver og mål mer håndterlige.

6 . Hva er et Gantt-diagram?

Et annet nyttig verktøy i planleggingen er en teknikk som brukes for å visualisere prosjektets tidsplan med aktiviteter og milepæler over tid. Et Gantt-diagram er fordelaktig både for å visualisere enkeltaktiviteter i en stor plan, og for overordnede linjer for en prosjektportefølje eller et enkelt prosjekt. Her gir vi deg en oversikt over hva dette verktøyet brukes til, hvordan du bruker det og hvor du kan lage Gantt-diagram på en enkel måte. 


7. Slik sikrer du en effektiv oppstart av prosjektet

Felles for alle prosjekter er at de er avhengige av en god oppstart, så hvordan skal vi få til det? I dette innlegget gir vi deg en gjennomgang i hvordan du skal starte et prosjekt fra scratch, med alt fra ansvarsfordelinger til kick-off og fallgruver du bør unngå. 

 

New Call-to-action


Ronja jobber som tekstforfatter og innholdsprodusent i Metier. Her sørger hun for å få frem de gode historiene om verdiene som skapes hos oss. Hun er en dreven skribent med bred erfaring innen innholdsproduksjon, redaksjonelt arbeid, oversettelse og markedsføring. Ronja har en master i litteraturvitenskap, og er spesielt interessert i populærlitteratur, digital kultur og engelskspråklig litteratur. På fritiden finner du henne ofte på en god konsert, eller på tur med hunden i Østmarka.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva skiller vellykkede  megaprosjekter fra dem som feiler?

Megaprosjekter kjennetegnes av stort omfang, høy kompleksitet og lang tidshorisont. Det gjør dem sårbare for feil som koster både tid, penger og tillit. God prosjektstyring er nødvendig, men ikke nok i seg selv. For å lykkes, må prosjektene også ledes med tydelighet, erfaring og evne til å skape samspill mellom aktører med ulike interesser. I denne bloggen deler vi hva som skal til for å få både styring og ledelse til å spille på lag fra tidligfase til sluttresultat.

Slik påvirker Omnibus-pakken din bærekraftsrapportering

Siden EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) landet i 2023 har de omfattende rapporteringskravene vært debattert. Særlig små og mellomstore selskaper (SMB) har opplevd rapporteringskravene som konkurransehemmende.

Prosjektledelse i landet som ble for rikt

Om lag 64 prosent av Norges BNP går til offentlig forbruk, mot rundt 50 i Sverige og Danmark. Det påpeker Martin Bech Holte i Landet som ble for rikt. Bildet han tegner i boken kan på flere områder nyanseres, men peker likevel på viktige utfordringer med dagens offentlige forbruk.