Hva er et Gantt-diagram?

Prosjektoppstart og planlegging

3 min. lesning

Et Gantt-diagram er kort sagt en teknikk som brukes for å visualisere prosjekters tidsplan med aktiviteter og milepæler.

Her er et eksempel på et Gantt-diagram.

pm0202no-0803

Til venstre i diagrammet vises en liste med akitiviteter og til høyre vises en tidslinje. Hver aktivitet vises som en liggende søyle som representerer aktivitetetens varighet samt rekkefølgen på disse med piler som angir avhengigheter. Det kan være knyttet tilleggsinformasjon som fullføringsprosent, ressursnavn osv. til søylene. Milepæler vises vanligvis som romber med fast størrelse.


Last ned gratis planleggingskit for prosjektplan


Gantt-diagrammer gir en enkel og viktig oversikt over følgende:

  • Hva skal gjøres?
  • Når starter en aktivitet og når er den planlagt avsluttet?
  • Når starter prosjektet og når er det planlagt avsluttet?
  • Hvilke aktiviteter overlapper hverandre og hva er sammenhengen mellom aktivitetene?
  • Hvem er ansvarlig for de ulike aktivitetene?

Dette er Gantt-diagrammer nyttige til

Gantt-diagrammer er nyttige til følgende:

  • Planlegging av prosjekter – hvem skal gjøre hva, når starter vi, hvor lang tid vil det ta å gjennomføre arbeidet.
  • Enkel visualisering av prosjektets tidsplan – Gannt-diagrammet gir er intuitivt overblikk over prosjektet som det er enkelt for alle involverte å forstå.
  • Oppfølging av prosjektet. Dette er en av de litt mer krevende delene ved bruk av Gantt-diagrammer ettersom det krever at man kontinuerlig oppdaterer planen i henhold til prosjektets fremdrift. Men når man gjør det får men en god oversikt over hvordan man ligger an i forhold til hva som opprinnelig var planlagt.
  • Gjøre justeringer i prosjektet – den initelle planen vil mest sannsynlig måtte justeres underveis i prosjektet. Fordelen med et Gantt-skjema er at man raskt får en oppdatert oversikt over hvordan hele prosjektet påvirkes av endringer og avvik.

Utvikling av en tidsplan med Gantt-diagram

Prosessen med å utvikle en tidsplan varierer og er gjerne iterativ. Det blir utarbeidet flere versjoner av planen, stadig mer detaljert etter hvert som mer informasjon blir tilgjengelig, inntil den har ønsket detaljnivå og kvalitet. Den iterative prosessen bør være interaktiv og sikre at erfaringer og kvalitet blir innarbeidet i planen. Ofte vil planen avdekke at de avtalte tidsfristene ikke kan nås med den opprinnelige planlagte fremgangsmåten. Prosjektteamet må da finne andre måter å løse oppdraget på, og samtidig oppdatere gjennomføringsstrategien og tidsplanen. Det holder ikke bare å justere tidsplanen i forhold til tidsfrister, uten faktisk å endre noe i den planlagte gjennomføringen. Prosjektet må planlegges om igjen for å opprettholde en realistisk tidsplan.

Grad av nøyaktighet og detaljer

Når man utarbeider en tidsplan er det viktig å detaljere den underveis i prosjektet. Figuren nedenfor viser hvordan planer blir mer nøyaktige og detaljerte når tiden for det aktuelle arbeidet nærmer seg. Mer langsiktige planer inneholder skisser, forslag og retningslinjer i stedet for instruksjoner og taktiske detaljer. Den overordnede planen for et prosjekt kalles vanligvis overordnet fremdriftsplan.

Gannt diagram - overordnet fremdriftsplan

Vær obs på at overordnet faseplanen ofte kan legges for mer enn 6-8 uker og at detaljerte planer kan være på både mer eller mindre enn 2-3 uker. De detaljerte planene legges rullerende, ofte rett før perioden planen skal gjennomføres i, starter.

New Call-to-action


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Verdien av god tidligfase

Viktigheten av tidligfase kan praktisk talt ikke overvurderes. Ofte hører vi om prosjekter som ikke lykkes fordi det ikke har blitt gjort grundige nok analyser, vurderinger eller utredninger i tidligfase. Man har rett og slett ikke funnet frem til riktig prosjekt, eller riktig løsning, fordi behovet, og alternativene for å løse det, ikke er blitt undersøkt godt nok. Og hva skjer da? Jo, du får ikke et optimalt prosjekt, og heller ikke utløst den verdien prosjektet kunne ha gitt deg. Og i verste tilfelle feiler prosjektet helt.

Slik lager du et godt business case

For mange prosjekter leverer ikke på tid, omfang og kvalitet, eller de klarer ikke å realisere de gevinstene prosjektet ble startet for. Selv svært erfarne og dyktige prosjektressurser kan oppleve at prosjekter feiler. Ja, prosjektledelse er vanskelig og det er ikke minst frustrerende når resultatene uteblir til tross for hardt arbeid. Mye av grunnen til at prosjektet feiler kan ha med at hele grunnlaget for hvorfor det er påbegynt ikke er utarbeidet godt nok. Et godt business case kan bety forskjellen på fiasko og suksess. Her går vi inn på hva det et godt business case egentlig er, og gir deg våre beste tips til utarbeidelsen.

Dette bør prosjektplanen din inneholde

Å være for ivrig med å komme i gang med et prosjekt kan vise seg å bli en kostbar affære. Mange prosjekter feiler fordi man bruker for liten tid eller tar lett på planlegging. En godt gjennomtenkt prosjektplan er en viktig suksessfaktor i et prosjekt. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hva en prosjektplan bør inneholde.