De 10 mest leste blogginnleggene i 2021

Kompetanseutvikling

6 min. lesning

Da var nok et annerledes år over. Vi har tatt et tilbakeblikk på året som har gått og sett på hvilke blogginnlegg som dere likte best og som engasjerte dere mest. Her finner du mye godt fagstoff om ledelse, prosjektledelse, smidig metodikk - og mye mer. Vi håper du finner det nyttig. God lesing!

1. Slik lager du et godt business case

Et business case skal utarbeides tidlig i et prosjekt. Formålet er å vite om det faktisk er grunnlag for prosjektet man skal i gang med. Det kommer man frem til ved å veie fordelene prosjektet vil gi mot kostnader og eventuelle ulemper. Når business caset er etablert fungerer det som et styringsredskap for å vurdere om forholdet mellom kost og nytte er positivt og om prosjektet fortsatt har livets rett.

I dette blogginnlegget forklarer vi hva det egentlig er, og gir deg våre beste tips til å lage et godt business case.

2. Når prosjekter blir smidige, bør da prosjekteierskapet bli mer agilt?

Mange har fått øynene opp for hvor viktig prosjekteierrollen er og at det er godt samspill mellom prosjekteier og prosjektleder. Uten godt prosjekteierskap er det kort og godt vanskelig å lykkes med prosjektet.

I dette blogginnlegget tar vi for oss hva som skjer med prosjekteierrollen når flere prosjekter benytter smidig metodikk.


Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.


3. 3 tips for et vellykket ICE-møte

ICE (Integrated Concurrent Engineering eller Samtidig prosjektering) er en målbasert møteform som har til hensikt å effektivere prosjektering. Dette gjøres gjennom å redusere ventetid, ta beslutninger raskere og gjennom tverrfaglig samarbeid finne gode løsninger tidligst mulig.

I dette blogginnlegget gir vi deg tre tips som kan være fine å ha i bakhodet neste gang du skal gjennomføre et ICE-møte.

4. Veikart til bedre prosjekter

De fleste virksomheter kjenner konsekvensene av prosjekter som feiler. I prosjektorienterte virksomheter er prosjektene selve konkurransekraften. Ikke bare i markedet, men også internt. Å feile gang på gang er krevende både for enkeltindivider og virksomhetens selvbilde.

I dette blogginnlegget går vi igjennom et veikart som beskriver hva som må til for å gjøre virksomheter er i stand til å gjennomføre flere vellykkede prosjekter.

5. Fem grunner til at Excel ikke er tilstrekkelig når du skal ha oversikt over prosjektporteføljen

Mange virksomheter bruker Excel istedenfor å investere i systemer som er ment for prosjekt- og porteføljestyring. Å bruke Excel til flere formål enn det det ble designet for kan straffe seg i lengden og det utgjør en stor risiko.

I dette blogginnlegget gir vi deg fem grunner til hvorfor Excel ikke er tilstrekkelig. Vi ser også på hvilke fordeler du kan oppnå ved investere i et godt system for prosjekt- og porteføljestyring.

6. Hvordan klarer Elon Musk å holde innovasjonstakten i SpaceX og Tesla?

Dette blogginnlegget tar for seg femtrinns-prosessen som Elon Musk sverger til for SpaceX og Tesla. Trinnene er overraskende enkle, men kan være til inspirasjon for oss alle i en verden i stadig endring.

I dette blogginnlegget går vi igjennom trinnene - steg for steg. Disse trinnene kan være fine å ha i bakhodet neste gang du skal i gang med et prosjekt eller utviklingen av et produkt.

7. Derfor bør du utføre usikkerhetsanalyser på prosjektplanen

God prosjektplanlegging er essensielt for å lykkes med prosjekter. Mange prosjekter har veldefinerte milepæler og klare mål, men de fleste prosjekter har ikke iverksatt noen form for usikkerhetsanalyse for å sjekke om det faktisk er realistisk å oppnå disse milepælene.

I dette blogginnlegget forklarer vi hvorfor det er viktig å gjennomføre usikkerhetsanalyser på prosjektplanen og når du bør gjøre det.

8. Hva er et Gantt-diagram?

Et Gantt-diagram er nyttig når du skal i gang med planleggingen av et prosjekt. Det gir deg en god oversikt over hvem som skal gjøre hva, når man starter og hvor lang tid det vil ta.

I dette blogginnlegget kan du lese mer om hva et Gantt-diagram er, og hvordan du kommer i gang med utviklingen av en tidplan.

9. Prosjektledelse fra start til slutt

Prosjektledelse er et stort fagfelt, og en prosjektleder har ofte mange tråder å holde i.

I dette blogginnlegget har vi samlet noen av de mest aktuelle blogginnleggene for temaet, som vi tenker kan være til nytte for deg som er enten ny eller erfaren prosjektleder.

10. Podcaster for deg som er leder, eller vil bli det

I Norge har bruken av podkast doblet seg siden 2015, og tilbudet har fulgt etter.

Vi har funnet frem 10 gode podcaster for deg som er leder eller vil bli det, så du lettere kan finne frem i podcast-jungelen.

Takk for følge, så langt

Vi takker for følge i 2021 - og håper du vil fortsette å følge oss i året som kommer. Vi blogger en til to ganger i uka på prosjektbloggen, og håper vårt innhold kommer til nytte for deg som jobber med prosjekter.

Hvis du ønsker å få gode tips direkte i innboksen din hver uke så kan du abonnere her.

New Call-to-action


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

6 råd for opplæring og utvikling av ansatte

Kompetanseheving og utvikling av egne ansatte har aldri vært så viktig som nå. I et marked hvor kostnadene øker og utfordringene vi som virksomheter må løse gjennom prosjekter blir større og mer komplekse, er det avgjørende å ha rett kompetanse. Vi jobber med virksomheter hvor prosjektporteføljen nå krever større kapabiliteter enn tidligere. Organisasjoner som lever av prosjekter, eller er avhengig av prosjekter for å skape verdi, må jobbe systematisk og strategisk med kompetanseutvikling innen prosjektledelse. I dette blogginnlegget gir vi seks råd som kan være nyttige dersom du skal i gang med opplæring og utvikling av ansatte. I blogginnlegget bruker vi utvikling av prosjektkompetanse som eksempel, men rådene er universelle for all kompetanseutvikling.

Veien til god prosjektkompetanse

Det er mye snakk om prosjekter i dagens samfunn, både i arbeidslivet, i privatlivet og i media. De fleste har derfor et forhold til ordet «prosjekt». Samtidig er det sjelden vi hører en tydelig definisjon av hva et prosjekt er, eller hva det innebærer å styre noe som et prosjekt. Å si at du jobber som prosjektleder kan oppfattes som diffust av mange. Alle jobber jo med «prosjekter».

De 10 mest leste blogginnleggene første halvår 2022

Hva har våre lesere vært mest interessert i å lese om dette halvåret? En titt inn i statistikken viser hvilke temaer som har engasjert mest, og hva dere der ute har hatt lyst til å lære mer om. Blant annet har fagstoff om kommunikasjon, prosjekteierstyring, bærekraft og modenhetsmåling trumfet høyt i år. Her har du innlegg om dette og mye mer, som kan komme til god nytte nå når ferien nærmer seg slutten. Vi ønsker deg en fortsatt fin sommer, og god lesning!