Prosjektledelse gir rom for nye karrieremuligheter og personlig utvikling. Samtidig er det et stort fagfelt, og en prosjektleder har ofte mange tråder å holde i.
Vi har samlet noen av de mest aktuelle blogginnleggene for temaet, som vi tenker kan være til nytte for deg som er enten ny eller erfaren prosjektleder.
Hvorfor lære prosjektledelse?
Det finnes trolig tusenvis av «ufaglærte prosjektledere» i Norge som har ansvaret for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad.
Beste praksis i prosjektledelse
For mange er begrepet prosjekt noe vagt – noe man kaller ting eller titler man får (prosjektleder) uten at man har et klart bilde av hva det innebærer.
Slik sikrer du en effektiv oppstart av prosjektet
Ved oppstart kan man møte på utfordringer, slik som et prosjektteam med personer som nødvendigvis ikke kjenner hverandre og prosessene som har pågått før prosjektoppstart. Hvordan skaper man da felles forventninger om mål, mandat, roller og ansvar?
Her får du en oversikt over hvordan du kan komme riktig ut fra start.
Slik bør prosjekter organiseres
Hva er prosjekteiers ansvar kontra prosjektleders? Hvor kommer referansegruppen inn? Prosjektets organisasjonsstruktur beskriver ulike roller i prosjektet. Det er viktig at det til hver rolle finnes en beskrivelse av ansvar.
Prosjektplanlegging steg for steg
Alle prosjekter må etablere en plan for gjennomføring.
Seks tips til praktisk usikkerhetsstyring
Usikkerhetsstyring er i seg selv et tiltak for å bedre kvaliteten i prosjektgjennomføring. Allikevel opplever mange prosjektgrupper at kontinuerlig usikkerhetsstyring taper i hverdagens harde oppgaveprioritering.
Slik lager du SMARTE prosjektmål
Gode prosjektmål kjennetegnes ved at de er klare og retningsgivende.
Slik sikrer du god fremdrift i prosjekter
Det er prosjektleders oppgave å vite hvor langt man er kommet i prosjektet, og ikke minst hvor mye av arbeidet som er gjenstående. Hva gjør du om prosjektets fremdrift stagnerer?
Dette blogginnlegget tar for seg forutsetningene for god fremdrift, og hvilke tiltak bedriften kan iverksette ved fremdriftsstans.
Hva gjør jeg når prosjektet ikke ligner på noe jeg har gjort før?
Alle prosjekter er unike, men noen prosjekter skiller seg kanskje mer fra det du og virksomheten er vant til. Dette kalles et Stranger-prosjekt, og er verken kompatibelt med kompetansen eller rammeverket i virksomheten. Dermed kan det være vanskelig å vite hva du egentlig står overfor.
Blogginnlegget bygger på erfaringer hentet fra byggebransjen, og går over hvordan man kan gjenkjenne, løse, eller unngå utfordringer man møter på i slike situasjoner.
Slik avslutter du et prosjekt
Det å avslutte et prosjekt innebærer en del arbeid utover det rent formelle – i alle fall om en vil sikre en god overlevering! I dette blogginnlegget får du en kort og konsis guide til prosjektavslutning.
I dette blogginnlegget får du en kort og konsis guide til prosjektavslutning.
Gode spørsmål man bør stille i en prosjektevaluering
Evaluering i avslutningsfasen av prosjektet er god praksis. Hensikten med evalueringen er å finne erfaringer man kan lære av til neste prosjekt – uavhengig om disse er gode eller dårlige. Som prosjektleder har du et ansvar til å ta initiativ til evaluering og rapportering.
Her har du åtte gode spørsmål du kan benytte deg av i evalueringen av prosjektet.
Tusen takk for at du følger prosjektbloggen, har lastet ned innhold eller har deltatt på våre gratis webinarer. Vi ser frem til å produsere enda mer relevant og nyttig innhold i tiden som kommer for å inspirere og bistå alle som jobber med prosjekter.