7 blogginnlegg for deg som er ny prosjektleder

Kompetanseutvikling

5 min. lesning

Å navigere i rollen som prosjektleder kan være utfordrende, men også veldig givende. Samtidig er det en god del kunnskap man bør ha innabords for å lykkes med denne rollen – og læringskurven er bratt. Heldigvis har Prosjektbloggen mange hundre innlegg om nesten alt relatert til prosjektledelse. Vi har samlet noen av de mest relevante innleggene for deg som er helt ny på et sted, så du har god oversikt i din nye rolle.  

God praksis i prosjektledelse

For mange er begrepet prosjekt kanskje litt vagt, og noe man kaller ting eller titler man får uten at man har et klart bilde av hva det innebærer. En grunnleggende kjennskap til beste praksis i prosjektledelse er en grunnmur å bygge på for alle aspirerende prosjektledere. Det er også en forutsetning for å lykkes med gevinstrealisering. Dette innlegget tar deg gjennom kunnskapen som må være til grunn for å lykkes i henhold til beste praksis i prosjektledelse.

Dette kjennetegner en god prosjektleder

En dyktig prosjektleder er viktig for at prosjektet skal lykkes. God ledelse utgjør en stor forskjell. Men hva er det som skiller de beste fra de nest beste? Og hvilke egenskaper har de? Kort og godt; Hva må være på plass for at du som prosjektleder skal lykkes gang på gang, selv i de mest krevende prosjektene? Det har vi forsøkt å oppsummere i dette innlegget.

Slik lager du en enkel prosjektplan

Hvordan ser en god prosjektplan ut, og hva bør den inneholde? Om du ikke har så mye erfaring med å planlegge et prosjekt, er det ikke alltid lett å vite hva som skal til for at planen blir god og gjennomførbar. Her gir vi deg noen tips som sikrer at planen blir et effektivt verktøy gjennom hele prosessen.

Er du ekstra interessert i prosjektplanlegging, har vi også en steg-for-steg-guide til hvordan du kan etablere en god prosjektplan her: Prosjektplanlegging steg for steg.


Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.


Hva er forskjellen på resultatmål og effektmål?

Alle prosjekter må ha definerte mål man styrer mot. Disse beskriver selve grunnen til hvorfor vi gjennomfører prosjektet og hva det skal resultere i. I prosjekter skiller vi mellom effektmål og resultatmål. Men hva er forskjellen? Og hvordan kan du definere gode mål for ditt prosjekt? Det kan du lese om her.

Slik bør prosjekter organiseres

Det å ha en godt definert organisering av prosjektet med roller og ansvar for nøkkelressursene i et prosjekt, er sentralt for at de involverte skal ha en god forståelse for hva deres rolle innebærer, og hvem som skal fatet beslutninger og løse eventuelle utfordringer. I dette blogginnlegget får du en generell innføring i prosjekters organisasjonsstruktur og rollenes overordnede oppgaver.

Ekstra interessert i prosjektorganisering? Da anbefaler vi også dette innlegget: 3 måter å organisere prosjekter på.

Slik sikrer du en effektiv oppstart av prosjektet

Det å ikke komme skeivt ut fra hoppkanten er utrolig viktig i prosjekter. I dette innlegget gir vi deg noen gode tips som kan hjelpe deg med å sikre en effektiv og god prosjektoppstart. 

9 gode spørsmål du bør stille i en prosjektevaluering

Det å evaluere prosjektet når det er ferdig, er god praksis. Da har du mulighet til å lære av erfaringene som er gjort til neste prosjekt. Dermed har du også større sjanser til å gjenta suksessfaktorer og unngå fallgruver. De fleste prosjekter har et potensiale for forbedring selv om de anses som vellykkede. Som prosjektleder har du et ansvar å ta initiativ til både evaluering og rapportering. Her har du en oversikt over gode spørsmål du bør stille i evalueringen av ditt prosjekt. 

Abonner på prosjektbloggen


Ronja jobber som tekstforfatter og innholdsprodusent i Metier. Her sørger hun for å få frem de gode historiene om verdiene som skapes hos oss. Hun er en dreven skribent med bred erfaring innen innholdsproduksjon, redaksjonelt arbeid, oversettelse og markedsføring. Ronja har en master i litteraturvitenskap, og er spesielt interessert i populærlitteratur, digital kultur og engelskspråklig litteratur. På fritiden finner du henne ofte på en god konsert, eller på tur med hunden i Østmarka.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan bygger vi tilbakemeldingskultur?

Kan du gi og ta kritikk? Kunsten å gi både positive og korrigerende tilbakemeldinger er en undervurdert, men kritisk ferdighet. Undersøkelser viser at 72% av ansatte mener de ville prestere bedre hvis de fikk konstruktive tilbakemeldinger fra sine ledere, men overraskende nok viser det seg at svært få ledere faktisk føler seg komfortable med å gi denne typen tilbakemelding. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hvordan du kan mestre kunsten å gi effektive tilbakemeldinger for å bygge en sterkere, tryggere, mer engasjert, tillitsbasert og produktiv arbeidskultur.

Hvorfor bruke klarspråk i prosjekter?

Har du opplevd misforståelser i prosjekter knyttet til uklar kommunikasjon? I prosjektfaget er nettopp god kommunikasjon en viktig suksessfaktor. Det å skrive (og snakke) på en måte som alle involverte i prosjektet forstår, er viktig. Da unngår vi misforståelser, ekstra runder med oppklaring, og i verste fall feil i prosjektene. I dette innlegget viser vi deg hvordan du kan oppnå god og effektiv kommunikasjon i dine prosjekter ved hjelp av prinsipper for klarspråk.

De 10 mest leste innleggene høsten 2023

Dette halvåret har 65 000 lesere vært innom Prosjektbloggen. Så hva er det folk har vært interessert i å lese om? Vi har gått gjennom tallene for året og samlet sammen de 10 mest leste innleggene dette halvåret. De to temaene som helt klart har seilet opp denne høsten er kompetanseheving knyttet til prosjekter, -ledelse, -eierskap, og det grønne skiftet. God lesning og godt nytt år!