7 blogginnlegg for deg som er ny prosjektleder

Kompetanseutvikling

4 min. lesning

Å navigere i rollen som prosjektleder kan være utfordrende, men også veldig givende. Samtidig er det en god del kunnskap man bør ha innabords for å lykkes med denne rollen – og læringskurven er bratt. Heldigvis har Prosjektbloggen mange hundre innlegg om nesten alt relatert til prosjektledelse. Vi har samlet noen av de mest relevante innleggene for deg som er helt ny på et sted, så du har god oversikt i din nye rolle.  

God praksis i prosjektledelse

For mange er begrepet prosjekt kanskje litt vagt, og noe man kaller ting eller titler man får uten at man har et klart bilde av hva det innebærer. En grunnleggende kjennskap til beste praksis i prosjektledelse er en grunnmur å bygge på for alle aspirerende prosjektledere. Det er også en forutsetning for å lykkes med gevinstrealisering. Dette innlegget tar deg gjennom kunnskapen som må være til grunn for å lykkes i henhold til beste praksis i prosjektledelse.

Dette kjennetegner en god prosjektleder

En dyktig prosjektleder er viktig for at prosjektet skal lykkes. God ledelse utgjør en stor forskjell. Men hva er det som skiller de beste fra de nest beste? Og hvilke egenskaper har de? Kort og godt; Hva må være på plass for at du som prosjektleder skal lykkes gang på gang, selv i de mest krevende prosjektene? Det har vi forsøkt å oppsummere i dette innlegget.

Slik lager du en enkel prosjektplan

Hvordan ser en god prosjektplan ut, og hva bør den inneholde? Om du ikke har så mye erfaring med å planlegge et prosjekt, er det ikke alltid lett å vite hva som skal til for at planen blir god og gjennomførbar. Her gir vi deg noen tips som sikrer at planen blir et effektivt verktøy gjennom hele prosessen.

Er du ekstra interessert i prosjektplanlegging, har vi også en steg-for-steg-guide til hvordan du kan etablere en god prosjektplan her: Prosjektplanlegging steg for steg.


Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.


Hva er forskjellen på resultatmål og effektmål?

Alle prosjekter må ha definerte mål man styrer mot. Disse beskriver selve grunnen til hvorfor vi gjennomfører prosjektet og hva det skal resultere i. I prosjekter skiller vi mellom effektmål og resultatmål. Men hva er forskjellen? Og hvordan kan du definere gode mål for ditt prosjekt? Det kan du lese om her.

Slik bør prosjekter organiseres

Det å ha en godt definert organisering av prosjektet med roller og ansvar for nøkkelressursene i et prosjekt, er sentralt for at de involverte skal ha en god forståelse for hva deres rolle innebærer, og hvem som skal fatet beslutninger og løse eventuelle utfordringer. I dette blogginnlegget får du en generell innføring i prosjekters organisasjonsstruktur og rollenes overordnede oppgaver.

Ekstra interessert i prosjektorganisering? Da anbefaler vi også dette innlegget: 3 måter å organisere prosjekter på.

Slik sikrer du en effektiv oppstart av prosjektet

Det å ikke komme skeivt ut fra hoppkanten er utrolig viktig i prosjekter. I dette innlegget gir vi deg noen gode tips som kan hjelpe deg med å sikre en effektiv og god prosjektoppstart. 

9 gode spørsmål du bør stille i en prosjektevaluering

Det å evaluere prosjektet når det er ferdig, er god praksis. Da har du mulighet til å lære av erfaringene som er gjort til neste prosjekt. Dermed har du også større sjanser til å gjenta suksessfaktorer og unngå fallgruver. De fleste prosjekter har et potensiale for forbedring selv om de anses som vellykkede. Som prosjektleder har du et ansvar å ta initiativ til både evaluering og rapportering. Her har du en oversikt over gode spørsmål du bør stille i evalueringen av ditt prosjekt. 

Abonner på prosjektbloggen


Ronja jobber som tekstforfatter og innholdsprodusent i Metier, og sørger for å få frem de gode historiene om verdiene som skapes hos oss. Hun er en dreven skribent med bred erfaring innen innholdsproduksjon, redaksjonelt arbeid, oversettelse og markedsføring. Ronja har en master i litteraturvitenskap, og er spesielt interessert i populærlitteratur, digital kultur og engelskspråklig litteratur. På fritiden finner du henne ofte på en god konsert, eller på tur i Østmarka.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Helheten som må være på plass for å lykkes med dine prosjekter

For virksomheter som lever av prosjekter, er det i tillegg til å velge de riktige prosjektene, helt avgjørende med suksess i prosjektledelse og prosjekteierstyring for å oppnå ønskede gevinster. De fleste har mange prosjekter som går på skinner, men også noen som går mindre bra. Hvorfor er det slik at noen lykkes ofte med sine prosjekter, mens andre sliter?

Slik lager du gode presentasjoner

Å gi en vellykket presentasjon kan være en kunst i seg selv. Det å kunne skape engasjerende og minneverdige budskap ved hjelp av en presentasjon, er en verdifull ferdighet i livet. Men hva er hemmeligheten bak de beste presentasjonene? Hva er det som gjør at enkelte presentasjoner engasjerer mer enn andre, og hvordan kan du emulere de beste foredragsholderne? I dette blogginnlegget skal vi utforske noen nøkkelfaktorer som kan hjelpe deg med å ta presentasjonene dine til et helt nytt nivå.

De 10 mest leste innleggene første halvår 2023

Hvert halvår tar vi en titt i statistikken for å se hva som har engasjert våre lesere. Det gir interessant informasjon om trender i markedet, og hvilke temaer som går igjen – hva er det folk engasjerer seg i, og hva har de lyst til å lære mer om? Dette halvåret er det en stor variasjon i temaer, men det er klart at ny AI-teknologi, bærekraft, prosjektledelse i helsehusbygg har vært i vinden, i tillegg til klassikeren prosjektledelse og kompetanseheving. Her finner du de mest leste blogginnleggene. Vi ønsker deg en fortsatt fin sommer!