Dette kjennetegner en god prosjektleder

Dette kjennetegner en god prosjektleder

Skrevet av Erik Aursnes Dammen - 18. desember 2014

Gode prosjektledere vokser ikke på trær. Noen inntar lederrollen helt naturlig, mens andre trenger litt lenger tid før de er blant de beste.

For å mestre rollen, bør du nemlig inneha visse karaktertrekk. Så, hva kjennetegner egentlig en god prosjektleder? Nedenfor har vi listet opp noen egenskaper som går igjen hos prosjektleder-eliten og som skiller de beste prosjektlederne fra resten.

1. Naturlig autoritet

Gode prosjektledere trenger ikke late som - de vet hva de vil og er ikke redd for å gi uttrykk for dette. De fremstår som tydelige, men optimistiske ledere som evner å se prosjektet fra flere sider. Gode prosjektledere gir av seg selv for å skape en felles visjon for alle som arbeider med prosjektet.


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse


2. Organisert og ryddig

Denne er ganske åpenbar, og er sannsynligvis blant de mest fremtredende karaktertrekkene du finner hos flinke prosjektledere. De fleste prosjekter har ofte en lang liste over ting som må gjøres. Evnen til å holde fokus når listen blir lengre er en utfordring alle prosjektledere vil støte på. Da gjelder det å ha tydelige mål og en klar plan for hvordan disse skal nåes.

3. Takler stress

Prosjekter som ikke leveres i tide, budsjetter som ikke stemmer og umotiverte medarbeidere. Ikke alle takler de fysiske og psykiske påkjenningene som en prosjektlederrolle kan føre med seg. Mye kan skje i løpet av et prosjekt, og selv ikke en erfaren leder kan spå alt som vil skje i fremtiden. En god prosjektleder derimot, vil klare å holde hodet kaldt og se løsninger snarere enn problemer.

4. Kommuniserer godt

Kommunikasjon er alfa og omega for å få prosjektet vel i havn. Dyktige prosjektledere har innsett at en effektiv og hyppig bruk av e-post, møter og statusrapporter er veien å gå for å kommunisere godt med prosjekteier, kunder og medarbeidere.

LES OGSÅ: 4 tips til god kommunikasjon i prosjekter.

5. Til slutt, dyktige prosjektledere gleder seg til å dra på jobb

Disse lederne ser på prosjektarbeid som en spennende og lærerik utfordring. For at prosjektet skal bli en suksess, er det viktig å ha godt humør og tro på at jobben du gjør er viktig.

LES OGSÅ: 5 kontrollspørsmål før du tar jobben som prosjektleder

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.

Temaer: Prosjektlederen


Erik Aursnes Dammen

Skrevet av Erik Aursnes Dammen

Erik er en erfaren rådgiver, ekspert og motivator innenfor prosjektledelse, -eierstyring og prosjektrettet ledelse. Han eier og driver selskapet prOptimum i tillegg til å være Associated Director i Metier OEC. Erik sitter med omfattende erfaring og stort engasjement for forbedring av prosjektvirksomheter. Han har siden 2001 undervist og veiledet omkring 15 000 ledere, prosjektledere og prosjektmedarbeidere som del av kundetilpassede forbedringsprogrammer. På fritiden tilbringer han mye tid ombord i seilbåt med familien.

Mest leste artikler