Dette kjennetegner en god prosjektleder

Organisering og roller

2 min. lesning

Gode prosjektledere vokser ikke på trær. Noen inntar lederrollen helt naturlig, mens andre trenger litt lenger tid før de er blant de beste.

For å mestre rollen, bør du nemlig inneha visse karaktertrekk. Så, hva kjennetegner egentlig en god prosjektleder? Nedenfor har vi listet opp noen egenskaper som går igjen hos prosjektleder-eliten og som skiller de beste prosjektlederne fra resten.

1. Naturlig autoritet

Gode prosjektledere trenger ikke late som - de vet hva de vil og er ikke redd for å gi uttrykk for dette. De fremstår som tydelige, men optimistiske ledere som evner å se prosjektet fra flere sider. Gode prosjektledere gir av seg selv for å skape en felles visjon for alle som arbeider med prosjektet.


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


2. Organisert og ryddig

Denne er ganske åpenbar, og er sannsynligvis blant de mest fremtredende karaktertrekkene du finner hos flinke prosjektledere. De fleste prosjekter har ofte en lang liste over ting som må gjøres. Evnen til å holde fokus når listen blir lengre er en utfordring alle prosjektledere vil støte på. Da gjelder det å ha tydelige mål og en klar plan for hvordan disse skal nåes.

3. Takler stress

Prosjekter som ikke leveres i tide, budsjetter som ikke stemmer og umotiverte medarbeidere. Ikke alle takler de fysiske og psykiske påkjenningene som en prosjektlederrolle kan føre med seg. Mye kan skje i løpet av et prosjekt, og selv ikke en erfaren leder kan spå alt som vil skje i fremtiden. En god prosjektleder derimot, vil klare å holde hodet kaldt og se løsninger snarere enn problemer.

4. Kommuniserer godt

Kommunikasjon er alfa og omega for å få prosjektet vel i havn. Dyktige prosjektledere har innsett at en effektiv og hyppig bruk av e-post, møter og statusrapporter er veien å gå for å kommunisere godt med prosjekteier, kunder og medarbeidere.

LES OGSÅ: 4 tips til god kommunikasjon i prosjekter.

5. Til slutt, dyktige prosjektledere gleder seg til å dra på jobb

Disse lederne ser på prosjektarbeid som en spennende og lærerik utfordring. For at prosjektet skal bli en suksess, er det viktig å ha godt humør og tro på at jobben du gjør er viktig.

LES OGSÅ: 5 kontrollspørsmål før du tar jobben som prosjektleder

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Henning er direktør i Metier OEC og har i mange år arbeidet med forbedring og kompetanseutvikling hos virksomheter der prosjekt er viktig, med fokus på bl.a. kompetanseutvikling som suksessfaktor. Henning er utdannet ingeniør fra Universitetet i Sør-Trøndelag, er sertifisert innen PRINCE2®, MSP®, MoP® og MoV® og brenner for prosjekt som arbeids- og organisasjonsform. Utenfor jobb kan du møte han på sykkel langs landeveien eller med hund til skogs.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan organiserer du egentlig prosjektene i virksomheten?

I tidligere blogginnlegg har vi beskrevet noen prinsipielle forskjeller mellom funksjonell, selvstendig og matriseorganisering av en virksomhet.

5 ting du kan gjøre i sommer, som sikrer at høstens prosjekter går på skinner

Sommer er for de fleste av oss synonymt med avslapping og late dager. Om du klarer å kombinere dette med litt planlegging, kan du allerede nå sikre at høstens prosjekter får et så godt utgangspunkt som mulig.

9 LinkedIn-grupper enhver prosjektleder bør være medlem av

Man blir aldri helt utlært i prosjektledelse, men en måte å holde seg oppdatert på er å være aktiv på LinkedIn. Ettersom mange i dag jobber i prosjekter på et eller annet nivå, har det dukket opp mangfoldige grupper på LinkedIn som du kan delta i – enten bare for å observere og bli inspirert av det andre legger ut av artikler og innlegg, eller for å debattere selv, dele ditt innhold og hjelpe andre.