Som leder kommuniserer du sannsynligvis mye, med mange ulike mennesker, i løpet av en vanlig dag. Er du bevisst på hvordan du påvirker andre gjennom måtene du kommuniserer på?
Visste du at det finnes forskjellige kommunikasjonsstiler som du kan bruke, eller la være å bruke, når du skal lede teamet ditt i en bestemt retning?
I Metier jobber vi tett med prosjektledere og teamledere i ulike miljøer. Vi diskuterer, lærer, øver og evaluerer teorier og metoder for ledelse, og ser blant annet nærmere på ulike kommunikasjonsstiler. Disse testes ut gjennom konkrete øvelser slik at den enkelte får erfare hva som skjer, i en selv og hos andre, når man beveger seg mellom de forskjellige stilene.
Kommunikasjon er en kjernekompetanse innen det vi kaller for power skills – de ferdighetene som gjør ledere i stand til å inspirere, bygge relasjoner og skape en kultur for samarbeid og vekst. Ved å bli bevisst på hvordan din kommunikasjonsstil påvirker andre, legger du grunnlaget for å utvikle ferdigheter som emosjonell intelligens, konflikthåndtering og aktiv lytting. Dette er avgjørende for å samle teamet ditt og lede dem mot felles mål.
Hva er intensjonen din?
Det er naturlig å tenke at mennesker som har ledet andre gjennom mange år har opparbeidet seg et bevisst forhold til sin egen påvirkningskraft. Dette er naturligvis også tilfellet for mange, fordi vi lærer, justerer og endrer oss gjennom erfaring og tilbakemelding. Likevel opplever vi ofte genuin overraskelse i det øyeblikket en leder oppdager hvordan det man nettopp sa eller gjorde skapte motstand hos en annen - når dette overhodet ikke var intensjonen! Overraskelsen blir også stor for den som gjennom øvelse og observasjon får høre at ens kommunikasjon både er rikere, mer samlende og mer inspirerende enn man selv var klar over.
Kommunikasjon: et tveegget sverd
Kommunikasjon kan samle, men også splitte. Kommunikasjon kan styrke, men også svekke. Med kommunikasjon kan du tiltrekke, men også støte bort. Ledelse og kommunikasjon er påvirkning. Derfor er det fornuftig å være klar over de mest sannsynlige og naturlige konsekvensene av de ulike stilene, så du kan ta bevisste valg og påvirke på riktig måte.
Et verktøy for ledere
En god leder samler teamet og driver det mot et mål. Ingen i denne posisjonen har lyst til å høre at man kommuniserer på en måte som skaper motstand blant de man skal lede. Likevel kan dette være tilfellet, selv om intensjonen var det stikk motsatte. Det første, viktige skrittet er å oppdage og anerkjenne dette. Deretter kan man starte prosessen med å endre egne kommunikasjonsmønstre. Gjennom bevisstgjøring, kunnskap og øvelse kan du skape avgjørende endringer for å lede teamet ditt videre på den måten du ønsker.
Forstå hvorfor det du gjør fungerer så bra
Er du blant dem som har lett for å få folk med deg, som engasjerer og inspirerer, og som opplever at alle på teamet trekker samme vei? Dette kan være en konsekvens av måten du kommuniserer på. Gjennom utforskning kan du også øke kunnskapen om dine kommunikasjonsmønstre, få trygghet og bekreftelse på hva du gjør som fungerer så bra og hvorfor dette fungerer så bra. Det er ingen automatikk i at man har høy selvfølelse i rollen selv om man sitter i en lederposisjon. Å få bekreftet at det man gjør fungerer bra nettopp fordi man gjør som man gjør, er også av stor verdi for å lede teamet videre med trygghet i egen rolle.
Variasjonene innen kommunikasjon er store. Ved å bli kjent med disse, øve og evaluere, får du virkningsfulle verktøy for å samle og lede mennesker på en måte som gjør at de kjenner seg heldige som blir ledet av deg.
Hvordan bli bedre kjent med egen kommunikasjon?
- Oppmerksomhet. Vær oppmerksom på responsen du får av dine kolleger. Hva kan deres respons fortelle deg om din egen kommunikasjon?
- Be om tilbakemelding. Spør din kollega om å gjenta, med sine egne ord, hva hun oppfattet at du nettopp sa. Var budskapet eller avtalen like tydelig for henne som for deg?
- Lytt. Still spørsmål - og lytt til svarene! Her er det mange som går glipp av verdifull informasjon. Det er fort gjort å la tankene jobbe videre med alle de viktige tingene man selv må huske å si, fremfor å rette oppmerksomheten fullt og helt til svarene (informasjonen!) man får.
- Åpenhet: Er du åpen for å la deg påvirke, og vurdere andres innspill og argumenter selv om du egentlig har gjort deg opp en mening og kommet frem til en god løsning?
- "Gå i meta". Snakk sammen om hvordan dere kommuniserer. Hva fungerer bra? trenger dere å endre på noe for at det skal fungere bedre? Inviter til samtale, og unngå monolog.