Vi elsker statistikk, og hvert halvår er det spennende å dykke ned i tallene for å se hva som har fanget interessen til våre lesere de siste månedene. Hva er det folk bryr seg om nå? Hva er det de vil lære mer om?
Dette halvåret ser vi at innlegg som omhandler det vi ser på som kjernekompetanse ved prosjektledelse seiler opp på topp: planlegging og tidligfase, rolleforståelse og samhandling i team er populære temaer. Det er også en annen trend vi ser i folks lesevaner, og det er at verdi- og gevinstrealisering er i front. For enten det er snakk om tidligfase, det å skrive business case eller faglig utvikling, så er det i store trekk snakk om å maksimere verdi og gevinster i arbeidet og i prosjektene det egentlig handler om.
Kos deg med lesingen!
1. Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe
Et prosjekt har mange ulike roller, og det er ikke alltid lett å holde oversikt. Samtidig er det viktig at vi som jobber i prosjekter har forståelse og respekt for de forskjellige mandatene og deres ansvarsområder for å sikre god og effektiv prosjekteierstyring. Styringsgruppe og referansegruppe er to grupper som er enkle å forveksle, men som har vidt forskjellige ansvarsområder. Disse har også, sammen med prosjekteier, mye å si for at prosjektene lykkes eller ikke. Les om forskjellen på disse to her.
2. Verdien av god tidligfase
Tidligfase og Verdistyrt Prosjektutvikling er to klassiske temaer som til stadighet dukker opp i våre lister over bloggens mest leste innlegg. Ikke så rart; er det ikke gjort grundige nok analyser, vurderinger eller utredninger i tidligfase kan dette ha store konsekvenser for prosjektet. Her kan du lese om verdien av en godt utført tidligfase.
3. Slik lager du et godt business case
Det å skrive et godt business case kan bety forskjellen på fiasko og suksess. Mange prosjekter leverer ikke på tid, omfang og kvalitet – eller de klarer ikke realisere de gevinstene prosjektet ble startet for. Mye av grunnen til dette er at hele grunnlaget for hvorfor prosjektet er påbegynt ikke er utarbeidet godt nok, og man ender faktisk opp med feil prosjekt. Les mer om hvordan du kan utarbeide et godt business case her.
4. Dette bør prosjektplanen din inneholde
Om du er for ivrig med å komme i gang med et prosjekt og ikke bruker nok tid i planleggingsfasen, kan dette vise seg å bli en kostbar affære. En godt gjennomtenkt prosjektplan er en viktig suksessfaktor i store og små prosjekter. Her ser vi nærmere på hva en slik plan bør inneholde.
5. Hvordan bygger vi tilbakemeldingskultur?
Det å kunne gi og ta kritikk er en undervurdert men kritisk ferdighet. Undersøkelser viser at ansatte mener de vikke prestert bedre om de fikk konstruktive tilbakemeldinger fra sine ledere. Samtidig viser det seg at få ledere faktisk er komfortable med å gi denne typen tilbakemelding. Her ser vi nærmere på hvordan du kan mestre kunsten å gi effektive tilbakemeldinger til dine medarbeidere.
6. Hva er et Gantt-diagram?
Det å kunne visualisere tidsplanen i prosjektet med aktiviteter og milepæler over tid kan være veldig nyttig. Enkeltaktivitetene i en stor plan blir mer synlige, lik som overordnede linjer for en portefølje, eller et enkelt prosjekt. Men hvordan gjør vi det? I dette innlegget går vi gjennom hva et Gantt-diagram er, og hvordan du kan lage et på en enkel måte.
7. Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering
Visste du at du kan velge mellom flere læremetoder når du skal ta en PRINCE2-sertifisering, avhengig av hva som passer deg og din livsstil best? Det finnes nemlig både intensive klasseromskurs og fleksible e-læringsløsninger som kan tilpasses din hverdag og jobbsituasjon. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert – både innen PRINCE2 Foundation og Practitioner.
8. Hva er forskjellen på suksessfaktorer og suksesskriterier i prosjekter?
Hva er det som skal til for å lykkes når du jobber med prosjekter? To begreper som ofte forveksles i denne sammenhengen er suksessfaktorer og suksesskriterier. Begrepene representerer to forskjellige aspekter av prosjektets suksess. Her utforsker vi forskjellen mellom de, og hvordan de begge spiller en avgjørende rolle i prosjektgjennomføringen.
9. Usikkerhetsstyring – muligheter og trusler
Hvert prosjekt har en unikhet ved seg. Derfor innebærer det også usikkerhet, som både kan ha en positiv og negativ side ved seg. Positiv i det at det finnes muligheter, og negativ i det at det kan oppstå negative hendelser som setter prosjektet i fare for å f.eks. gå over budsjett eller ikke bli fullført i tide. Usikkerheter er noe vi må leve med. Så hvordan gjør vi det på best måte? Det kan du lese mer om her.
10. Hvordan skape trygge prosjektledere og team som lykkes
Velfungerende team er en forutsetning for verdiskaping og gevinstrealisering i prosjekter. Så hvordan skal vi sikre høyt presterende team som er gode til å kommunisere? Og hva er det som skiller høyt presterende team fra de som ikke leverer til forventningene? Her går vi gjennom nettopp hvordan vi kan skape trygge, gode prosjektteam, og hvilke suksessfaktorer som ligger bak.