Slik påvirker Omnibus-pakken din bærekraftsrapportering

Prosjektoppstart og planlegging Bærekraft

4 min. lesning

Siden EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) landet i 2023 har de omfattende rapporteringskravene vært debattert. Særlig små og mellomstore selskaper (SMB) har opplevd rapporteringskravene som konkurransehemmende.

Etter mye press har EU foreslått nye endringer. Tidligere denne uken presenterte de sin Omnibus-pakke, med formål om å forenkle rapporteringskravene. I tillegg betyr endringene at rundt 80 prosent av selskapene som skulle ha rapportert mot CSRD innen 2026, nå regnes som så små at de selv kan velge om de vil rapportere.

Omnibus-pakken er ennå ikke vedtatt, men er et forslag fra EU-kommisjonen.

Har du kanskje allerede startet med forberedelsene mot CSRD og er litt forvirret? Vi i Metier har sett nærmere på hvordan dette påvirker din bedrift, og samlet det hele under fire nøkkelpunkter: 

  1. Høyere terskel for rapportering: EU-kommisjonen har lagt frem forslag om å heve taket på antall ansatte en bedrift må ha for å rapportere fra 250 til 1000.
  2. Rapporteringsstandarder for bærekraft i EU (ESRS) forenkles: Planlagte sektorspesifikke ESRS-krav skrinlegges og de øvrige kravene forenkles. Rapporteringsomfanget vil som et resultat slankes med om lag 70 prosent, og selskapene trenger nå bare å forholde seg til de generelle standardene.
  3. Utsatt rapporteringsfrist: De største selskapene som fortsatt må rapportere får en utsettelse på 2 år. Bølge 2 og 3 selskapene får da utvidet fristen til 2028. Dette gir selskapene bedre tid til å samle inn data, bygge kompetanse og etablere gode rapporteringssystemer.
  4. Færre krav til SMB: SMB blir i mye større grad skjermet fra rapporteringspresset som en konsekvens av at store foretak ikke lengere kan pålegge ubegrenset ESG-relatert dokumentasjon fra underleverandører. Aktsomhetsdirektivet (CSDDD) begrenses også til kun direkte leverandører.

Les også: Hvordan tilpasse prosjekter til nye bærekraftskrav?

Hva betyr dette for din virksomhet?

Sannsynligheten er stor for at du nå får endret kravene for rapportering, og at dette vil gi et friere spillerom.

Samtidig bør man vurdere om spillerommet skal brukes til å komme seg i forkant, i stedet for å senke ambisjonsnivået på bærekraftsarbeidet. De største selskapene med over 1000 ansatte må fortsatt rapportere, men har fått mer tid og et mindre komplekst regelverk å rapportere etter. 

Truslene som klimaendringene fører med seg er reelle og har kommet for å bli. Selskaper som er i forkant og innlemmer dem i risikoanalyser, strategi og drift, kan omstille seg langsommere og til en lavere kostnad enn de som har en reaktiv tilnærming og må gjøre alt i en fei.

Et aktivt samfunnsansvar rundt bærekraft vil fortsatt være et konkurransefortrinn og kan styrke omdømme og tillit. Det er også viktig å huske på at ingenting er vedtatt fra EU sin side, og at de nye reglene ikke er gjeldende lov i Norge per i dag.

Metier er med på det grønne skiftet

Vi følger utviklingen i EU-regelverket tett og bistår deg gjerne med å forstå de nye reglene og samtidig arbeide strategisk for en grønnere verden.

Fra vår prosjekterfaring ser vi at det er i tidligfase man har mulighet til å gjøre størst forskjell – både fra et bærekraftperspektiv og fra et investeringsperspektiv. Vi kan bistå deg med overgangen til ESG på virksomhets- og prosjektnivå. 

Ved å integrere ESG i konsept- og planleggingsfasen har vi store muligheter til å redusere uheldige miljø- og samfunnsmessige konsekvenser i prosjekter. Vi har erfart at så mye som 70 prosent av karbonreduksjonspotensialet i det enkelte prosjekt vil avgjøres i de første fasene.  
 
For å realisere dette potensialet er det avgjørende å forstå selskapets data- og virksomhetsarkitektur tidlig. Dette muliggjør effektiv datainnsamling når rapporteringspliktene trer i kraft. Metier kan bistå med kartlegging og gjennomføring av datainnsamling, og sikre en smidig og målrettet prosess.

Les mer om hvordan vi i Metier kan hjelpe deg med ESG-rapportering her.

New Call-to-action


Brage har en dobbel mastergrad innen finans og økonomi og administrasjon fra Montpellier Business School. Som student tok Brage flere emner innenfor ESG, et område han brenner for. I Metier jobber han i divisjonen Management Consulting, og har erfaring med strategi, virksomhetutvikling og digitalisering. Brage er en del av Metiers bærekraftsteam.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Prosjektledelse i landet som ble for rikt

Om lag 64 prosent av Norges BNP går til offentlig forbruk, mot rundt 50 i Sverige og Danmark. Det påpeker Martin Bech Holte i Landet som ble for rikt. Bildet han tegner i boken kan på flere områder nyanseres, men peker likevel på viktige utfordringer med dagens offentlige forbruk.

Hvordan tilpasse prosjekter til nye bærekraftskrav?

Bærekraft er ikke noe det bare snakkes om: Nå stilles det konkrete krav til tiltak. Et eksempel på dette er EUs bærekraftregelverk som viser handlekraft, og at de tar bærekraft på alvor. Slike krav og reguleringer påvirker også norske virksomheter, og kommer til å fortsette å gjøre det. Starter vi ikke tidlig og grundig med bærekraftarbeidet, kan vi fort havne bakpå. For å holde tritt med utviklingen er det avgjørende for virksomheter og prosjekter å få på plass klare mål, rammer og retningslinjer for bærekraft. Dette har Metier bistått Oslo universitetssykehus med, og du kan lese mer om det lenger ned i saken.

Verdistyrt prosjektutvikling eller Project Excellence?

Å lede prosjekter effektivt setter større krav enn å levere innenfor tid og kost. Prosjekter som oppnår reel verdi har til felles at de tar i bruk metoder for å sikre at hvert valg på veien støtter prosjektets mål. To verktøy som kan hjelpe deg med å oppnå dette er Verdistyrt prosjektutvikling og Project Excellence Framework. Men hva er egentlig forskjellen, og hvordan henger de sammen?