Hva mener vi med å velge riktig prosjekt? Og hvorfor er det så viktig?

Prosjekteierstyring Virksomhetsstyring

4 min. lesning

Noe av det mest kostbare en virksomhet kan gjøre er å iverksette feil prosjekt. Med "feil prosjekt" mener vi prosjekter som ikke bidrar til å realisere virksomhetens strategi. Ofte hopper man på den første og beste ideen uten å utrede alternativer og prioritere hva som er riktig vei frem før man setter i gang. Resultatet kan bli en dyr investering som virksomheten må slite med i flere år fremover.

Velger vi de riktige prosjektene?

En viktig oppgave for en virksomhetsledelse er å prioritere mellom prosjekter. Dette kalles gjerne å drive prosjekteierstyring på virksomhetsnivå. Virksomhetsledelsens "utsendte" er prosjekteier, og er den personen som skal sørge for at prosjektet understøtter strategien. Å drive prosjekteierstyring på virksomhetsnivå betyr å stille prosjektene opp imot hverandre og prioritere hvilke man iverksetter. Ettersom de færreste organisasjoner har ubegrensede midler betyr dette i praksis å velge bort noen.

For å utnytte organisasjonens ressurser på en optimal måte er det derfor viktig å sørge for samsvar mellom strategiske mål og prosjekters mål, og at enes om dette som ledelse. Dette høres kanskje enkelt ut, men er en fallgruve mange virksomheter faller i - gang på gang.

Suksess eller fiasko gjennom valg av riktig prosjekt

Suksess og fiasko kan utspille seg på ulike måter i et prosjekt. Vanligvis blir fiasko knyttet til kostnadsoverskridelser og forsinkelser. Gjennomføring av feil prosjekt blir derimot sjeldnere omtalt, men er imidlertid vel så viktig.


Last ned gratis guide: Eierstyring i enkeltprosjekt - godt forklart


Her er noen eksempler på gjennomføring av feil prosjekt.

  • Tapsprosjekt: Inntekten ble ikke som forventet, fordi man ikke hadde gjort en god nok markedsanalyse i forkant eller fordi markedspotensialet var overvurdert.
  • Feil konsept: Problemet kunne vært løst på en langt billigere måte, kanskje til og med uten investeringer.
  • Endret behov: Behovet har økt til å være større enn det prosjektet er satt til å levere; løsningen har derfor for liten kapasitet, allerede ved ferdigstillelse.
  • Feil risikoprofil: Man inngikk en kontrakt som innebar stor risiko, og som man ikke kunne påvirke. Det resulterte i store tap.
  • Ikke tatt i bruk: Driftskostnadene ble større enn forventet og man måtte skrinlegge hele resultatet av prosjektet før det ble tatt i bruk. For et IT-prosjekt kan sluttproduktet ha blitt for komplekst for brukerne, og de endte med å ikke bruke det.

For en virksomhet som igangsetter prosjekter kan prosjektsuksess måles i to dimensjoner; riktig prosjekt og prosjektet (blir gjennomført) riktig. Disse dimensjonene er ofte uavhengig av hverandre og kan illustreres som vist i figuren under.

null

Det er ikke vanskelig å se hvilken kvadrant man helst ønsker å befinne seg i. Det bør også være åpenbart hvilken kvadrant som er den foretrukne om man må velge mellom de tre gjenstående kvadrantene. Det vil normalt være bedre å gjennomføre riktig prosjekt med noen forsinkelser og overskridelser, enn å gjennomføre feil prosjekt på en god måte.

Det er verdt å merke seg at figuren over har perspektivet til en "bestiller". For en leverandør vil perspektivet være annerledes. Da er gul kvadrant å foretrekke fremfor lysegrønn.

Når både prosjektet og gjennomføringen blir feil, kan det få store konsekvenser. Et prosjekt gjennomført med kostnadsoverskridelse på over 20%, og som aldri tas i bruk fordi det ikke lenger er relevant ved ferdigstillelse, er ikke bare et dårlig gjennomført prosjekt. Det er en feilinvestering.

Prosjekteiers viktigste oppgave er igangsetting av riktig prosjekt

En av prosjekteiers viktigste oppgaver er å sørge for at virksomheten setter i gang de riktige prosjektene, det er selve grunnlaget for å lykkes med å realisere de gevinstene prosjektet skal oppnå for virksomheten.

Når man videre er helt sikker på at man har valgt å iverksette riktig prosjekt, er det prosjekteiers ansvar å sørge for at gjennomføringen av prosjektet gjøres etter virksomhetens beste praksis og prosjektmodell. Har virksomheten en prosjektmodell med gode beslutningsporter så vil det hjelpe prosjekteier med å gjøre riktige beslutninger til rett tid. Det er tross alt bedre å stoppe noe som etter hvert kan vise seg å være en feilinvestering enn å kjøre på videre.

Som prosjekteier så har man også det overordnende ansvaret for at virksomheten gjennomfører et vellykket prosjekt, og fungerer som bindeleddet mellom virksomheten og prosjektledelsen. Prosjekteiers rolle er å sikre at prosjektet, gjennom hele prosjektperioden, er fokusert på å nå målene og ikke minst at prosjektet oppnår gevinstrealiseringen den har mål om.

New call-to-action


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Prosjekteier er premissgiver for suksess

God prosjekteierstyring er en avgjørende suksessfaktor i prosjekter. Prosjekteier skal fastsette mål og føringer, stille krav til utredninger, utpeke prosjektleder og fatte sentrale beslutninger. Kompetanse, kapasitet og rammeverk for prosjekteierstyring er viktig. Når ikke alt dette er på plass, vil sannsynligheten for prosjektsuksess reduseres vesentlig.

Eierstyring i innovasjonsprosjekter: ikke gå i fella

Å lede et innovativt prosjekt, som for eksempel innen fornybar energi, er å balansere på en tynn linje mellom suksess og kaos. Det føles gjerne som om prosjektet må i gang og lykkes øyeblikkelig, spesielt når forretningsmål og finansiering er på plass. Dessverre ser det ut til at mange av dagens prosjekteiere undervurderer kompleksiteten av prosjektene. Deres iver etter suksess fører til dårlig prosjekteierstyring og unødvendige komplikasjoner i prosjektet. I dette innlegget ønsker jeg å sette lys på noen av hovedutfordringene rundt det å styre prosjekter i selskaper som har et stort mål om å bedre vår verden, har lite tid og store drømmer. Ved å sette fokus på robust prosjekteierstyring kan veien til målet bli ryddigere og mindre kaotisk.

Slik lykkes du med prosjekteierstyring

Usikkerhet om de store linjene er prosjektets største fallgruve. Prosjekteierstyringen er derfor en sentral suksessfaktor for at man skal lykkes i å få mest mulig verdi for investeringen. En kompetent prosjekteier vil sørge for at de øvrige faktorene kommer på plass. Så hva skal til for å lykkes i rollen i tråd med Verdistyrt prosjektutvikling? I dette blogginnlegget får du en oversikt over en prosjekteiers rolle i styringsgruppen, oppgaver og fokusområder, samt suksessfaktorer i prosjektprosessen.