10 regler for usikkerhetsstyring

Usikkerhetsstyring

2 min. lesning

Forutsetningene for profesjonell usikkerhetsstyring i en organisasjon inkluderer en effektiv prosess for usikkerhetsstyring, et kompetent prosjektledelsesteam og en spesifikk usikkerhetsstrategi/-plan der prosessen skreddersys til det aktuelle prosjektet.

Når disse komponentene er på plass, er neste trinn å sikre riktig utførelse. Les gjennom følgende tommelfingerregler, og tenk over håndtering av usikkerhet i prosjektene dine.

Last gjerne ned vår e-bok som forklarer mer hva som inngår i de 10 reglene for usikkerhetsstyring.

  1. Gjør usikkerhetsstyring til en integrert del av prosjektet
  2. Identifiser usikkerhet på et tidlig stadium i prosjektet
  3. Sørg for god kommunikasjon
  4. Ta hensyn både til trusler og muligheter
  5. Avklar eierforholdene
  6. Prioriter usikkerhetene
  7. Analyser usikkerhetene
  8. Planlegg og implementer tiltak
  9. Registrer usikkerhetene
  10. Sørg for sporbarhet

De ti tommelfingerreglene ovenfor hjelper deg å implementere usikkerhetsstyring i prosjektet ditt. Husk imidlertid at du alltid kan bli enda bedre. Regel 11 er derfor å bruke den japanske Kaizen-tilnærmingen: Vurder hvordan du utfører usikkerhetsstyring, og implementer forbedringer fortløpende for å gjøre den enda mer effektiv.

Husk!

Du driver ikke med usikkerhetsstyring fordi det er obligatorisk for alle prosjekter i organisasjonen din. Du gjør det fordi det bidrar til bedre prosjektresultater.
 
Last ned gratis e-bok og få 10 regler for usikkerhetsstyring

 


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Seks tips til praktisk usikkerhetsstyring

Styring av usikkerhet er å identifisere, vurdere, planlegge og iverksette tiltak for å håndtere usikkerhet. Når risikoregister og tiltaksplan er etablert skal prosjektleder sørge for at disse danner grunnlag for oppfølging i prosjektet, for å sikre at effekt- og prosjektmålene nås. Usikkerhetsstyring er i seg selv et tiltak for å bedre kvaliteten i prosjektgjennomføring, men mange prosjektgrupper opplever at kontinuerlig usikkerhetsstyring taper i hverdagens harde prioritering av oppgaver.

Usikkerhetsstyring – muligheter og trusler

Alle prosjekter innebærer usikkerhet, fordi hvert prosjekt er unikt og har aldri vært gjort før. Usikkerhet har både en positiv og en negativ side; risiko for negative hendelser og muligheter for positive hendelser.

Gode kilder til prosjektusikkerhet

Et prosjekt har mange omgivelser. Felles for alle omgivelser er at de er i kontinuerlig endring. Disse endringene i omgivelsene kan medføre konsekvenser for måloppnåelsen i prosjekter.