Planlegging vs. reell planlegging [video]

Prosjektoppstart og planlegging

2 min. lesning

Vil du unngå brannslukking og spørsmål som «hvordan kan vi redde prosjektet»? Da må du lære deg prosjektplanlegging. Og her er det mange som faller av. I denne korte videosnutten forteller Erik Aursnes Dammen om forskjellen og viktigheten av "planlegging" og reell planlegging.

 

Når prosjektet ikke går etter planen

Når et prosjekt er i gang kan prosjektleder også bestemme sluttdatoen. Ofte blir det da viktig å komme til gjennomføringsfasen så raskt som mulig. På dette tidspunktet finnes det allerede en plan for å kunne ferdigstille prosjektet i henhold til kostnad og tid, men til tross for stor innsats går ikke alt nødvendigvis etter planen.

«Å, dæven»

Da kommer det vi kaller et «å, dæven-tidspunkt». I denne fasen brenner det, og da må det kriseplanlegging til. Spørsmål som «hvordan kan vi redde prosjektet?» oppstår, og ledelsen må sikre, verifisere og simulere utfallet. Ofte oppstår det gode løsninger, men det er trist, og ikke minst unødvendig, at dette først skjer i kjølvannet av en krise. Planlegging i en tidlig fase gir alltid et bedre resultat, og uten tydelig planlegging vil det alltid oppstå en krise.

Vil du bli bedre til å planlegge og styre prosjekter? Les vårt blogginnlegg om hvordan man lager en enkel prosjektplan eller se ta vårt minikurs: Prosjektplanlegging på 1-2-3.

New Call-to-action


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva skiller vellykkede  megaprosjekter fra dem som feiler?

Megaprosjekter kjennetegnes av stort omfang, høy kompleksitet og lang tidshorisont. Det gjør dem sårbare for feil som koster både tid, penger og tillit. God prosjektstyring er nødvendig, men ikke nok i seg selv. For å lykkes, må prosjektene også ledes med tydelighet, erfaring og evne til å skape samspill mellom aktører med ulike interesser. I denne bloggen deler vi hva som skal til for å få både styring og ledelse til å spille på lag fra tidligfase til sluttresultat.

Slik påvirker Omnibus-pakken din bærekraftsrapportering

Siden EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) landet i 2023 har de omfattende rapporteringskravene vært debattert. Særlig små og mellomstore selskaper (SMB) har opplevd rapporteringskravene som konkurransehemmende.

Prosjektledelse i landet som ble for rikt

Om lag 64 prosent av Norges BNP går til offentlig forbruk, mot rundt 50 i Sverige og Danmark. Det påpeker Martin Bech Holte i Landet som ble for rikt. Bildet han tegner i boken kan på flere områder nyanseres, men peker likevel på viktige utfordringer med dagens offentlige forbruk.