Planlegging vs. reell planlegging [video]

Prosjektoppstart og planlegging

1 min. lesning

Vil du unngå brannslukking og spørsmål som «hvordan kan vi redde prosjektet»? Da må du lære deg prosjektplanlegging. Og her er det mange som faller av. I denne korte videosnutten forteller Erik Aursnes Dammen om forskjellen og viktigheten av "planlegging" og reell planlegging.

 

Når prosjektet ikke går etter planen

Når et prosjekt er i gang kan prosjektleder også bestemme sluttdatoen. Ofte blir det da viktig å komme til gjennomføringsfasen så raskt som mulig. På dette tidspunktet finnes det allerede en plan for å kunne ferdigstille prosjektet i henhold til kostnad og tid, men til tross for stor innsats går ikke alt nødvendigvis etter planen.

«Å, dæven»

Da kommer det vi kaller et «å, dæven-tidspunkt». I denne fasen brenner det, og da må det kriseplanlegging til. Spørsmål som «hvordan kan vi redde prosjektet?» oppstår, og ledelsen må sikre, verifisere og simulere utfallet. Ofte oppstår det gode løsninger, men det er trist, og ikke minst unødvendig, at dette først skjer i kjølvannet av en krise. Planlegging i en tidlig fase gir alltid et bedre resultat, og uten tydelig planlegging vil det alltid oppstå en krise.

Vil du bli bedre til å planlegge og styre prosjekter? Les vårt blogginnlegg om hvordan man lager en enkel prosjektplan eller se ta vårt minikurs: Prosjektplanlegging på 1-2-3.

Last ned gratis mal for prosjektplan


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er et Gantt-diagram?

Et Gantt-diagram er kort sagt en teknikk som brukes for å visualisere prosjekters tidsplan med aktiviteter og milepæler.

Hva er forskjellen på en produktnedbrytningsstruktur og en arbeidsnedbrytningsstruktur?

Lurer du på hva som er forskjellen på en prosjektnedbrytningsstruktur og en arbeidsnedbrytningsstruktur? De kan se veldig like ut, men understøtter forskjellige behov og har begge viktige roller i en planleggingsfase. I dette blogginnlegget forklarer vi deg forskjellen.

Slik lager du SMARTE prosjektmål

Det finnes gode og mindre gode prosjektmål. Gode prosjektmål kjennetegnes ved at de er klare og retningsgivende, og som en huskeregel bør de være SMARTE.