Planlegging vs. reell planlegging [video]

Prosjektoppstart og planlegging

2 min. lesning

Vil du unngå brannslukking og spørsmål som «hvordan kan vi redde prosjektet»? Da må du lære deg prosjektplanlegging. Og her er det mange som faller av. I denne korte videosnutten forteller Erik Aursnes Dammen om forskjellen og viktigheten av "planlegging" og reell planlegging.

 

Når prosjektet ikke går etter planen

Når et prosjekt er i gang kan prosjektleder også bestemme sluttdatoen. Ofte blir det da viktig å komme til gjennomføringsfasen så raskt som mulig. På dette tidspunktet finnes det allerede en plan for å kunne ferdigstille prosjektet i henhold til kostnad og tid, men til tross for stor innsats går ikke alt nødvendigvis etter planen.

«Å, dæven»

Da kommer det vi kaller et «å, dæven-tidspunkt». I denne fasen brenner det, og da må det kriseplanlegging til. Spørsmål som «hvordan kan vi redde prosjektet?» oppstår, og ledelsen må sikre, verifisere og simulere utfallet. Ofte oppstår det gode løsninger, men det er trist, og ikke minst unødvendig, at dette først skjer i kjølvannet av en krise. Planlegging i en tidlig fase gir alltid et bedre resultat, og uten tydelig planlegging vil det alltid oppstå en krise.

Vil du bli bedre til å planlegge og styre prosjekter? Les vårt blogginnlegg om hvordan man lager en enkel prosjektplan eller se ta vårt minikurs: Prosjektplanlegging på 1-2-3.

New Call-to-action


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

7 blogginnlegg om planlegging og oppstart av prosjekter

Prosjektplanlegging er en av de viktigste ferdighetene innen prosjektledelse. Uten en plan styrer du prosjektet i blinde. For prosjektplanlegging handler om å definere mål med prosjektet, og veien mot dette målet. Om du ikke planlegger prosjektet godt nok og på den måten sørger for at du kommer rett ut av hoppkanten, kan det gå riktig så ille. Så hvordan planlegger og starter du prosjektet på riktig måte? Vi har samlet noen blogginnlegg som vil hjelpe deg på veien.

En enkel oppskrift på en arbeidsnedbrytningsstruktur

Prosjekter kan ofte være komplekse og tunge å forholde seg til. Det kan også være krevende å holde oversikten over det totale omfanget. Ved etablering av en fremdriftsplan er det hensiktsmessig å bryte ned arbeidet i mindre deler. Slik får du enklere oversikt over prosjektet på en strukturert måte. Dette kan gjøres ved å lage en arbeidsnedbrytningsstruktur (Work Breakdown Structure / WBS).

Hva er et Gantt-diagram?

Et Gantt-diagram er kort sagt en teknikk som brukes for å visualisere prosjekters tidsplan med aktiviteter og milepæler over tid. Hvorfor kan nettopp et Gantt-diagram være så nyttig? Jo, fordi det visualiserer informasjonen med farger, figurer, koblinger, etc. på en måte at det blir intuitivt å lese informasjonen. Dette er fordelaktig både for å visualisere enkeltaktiviteter i en stor plan, og for å overordnede linjer for en prosjektportefølje eller enkelt prosjekt.