Hvordan sikrer du deg fremtidens prosjektledere?

Kompetanseutvikling

4 min. lesning

Det er stor etterspørsel etter gode prosjektledere og konkurransen om de beste hodene er tøff. En virksomhet som ser viktigheten og er bevisst verdien av en god prosjektleder, er også ofte de som lykkes med prosjektene sine.

En dyktig prosjektleder utgjør en forskjell og har en stor verdi for virksomheter som lever av prosjektene sine. Så hvor får man tak i de beste hodene og hvordan beholder du dem?

I dette blogginnlegget gir vi deg fem tips for å sikre deg fremtidens prosjektledere.

1. Anerkjenn prosjektledelse som en karrierevei

De virksomhetene som anerkjenner prosjektledelse som et fag og tilbyr en egen karrierevei for dette vil ofte lykkes med flere prosjekter. Mulighet for videreutvikling og det å få erfaring fra ulike typer prosjekter, er kriterier når de beste hodene velger jobb.

For de yngste prosjektlederne er en definert karrierevei et av de viktigste kriteriene i et jobbsøk. Mange har karrieprogresjon øverst på listen, og gir du dem mulighet til å lære og videreutvikle kunnskap og ferdigheter hos deg vil du bli en mer attraktiv arbeidsgiver.

LES OGSÅ: Hvordan etablere karriereveier i prosjekt

2. Synliggjør spennende prosjekter i rekrutteringssammenheng

Erfarne prosjektledere ser etter arbeidsplasser som gir dem utfordringer i form av spennende prosjekter. De ønsker å få jobbe med ulike typer prosjekter, bransjer og mennesker, og velger ofte en arbeidsgiver basert på prosjektene virksomheten jobber med. Synliggjør spennende prosjekter på rekrutteringssidene, og la gjerne eksisterende ansatte fortelle om sin arbeidsdag. De er de beste ambassadørene for din bedrift.


Les mer om myMetier+ - et jobbstøtteverktøy som gjør prosjekthverdagen din  enklere


3. Tilby et organisert opplæringsprogram i prosjektledelse

Gode prosjektledere ønsker å bygge nødvendig kompetanse for å være i stand til å levere vellykkede prosjekter. Arbeidsgivere som tilbyr sine prosjektledere faglig og personlig utvikling, øker sjansen for å beholde dem lenger.

Bedriftsinterne opplæringsprogram i prosjektledelse er et effektivt virkemiddel for å synliggjøre karrieremuligheter og utvikle talenter. Prosjektlederne får formalisert sin kunnskap og tilegner seg spisskompetanse som vil komme din bedrift til gode. Ikke la dyktige medarbeidere stagnere, men sørg for at de stadig får nye utfordringer og kompetansen til å takle dem.

En investering i et bedriftsinternt opplæringsprogram kommer ikke bare nye prosjektledere til gode, men det er også en investering i videreutvikling av talenter som allerede jobber i virksomheten. Å investere i talentutvikling gir høyere gjennomføringsevne, bedre marginer, økt kundetilfredshet og lavere turnover. Det er mye rimeligere å videreutvikle de beste hodene som allerede jobber hos deg enn å ansette nye med samme erfaring.

LES OGSÅ: Hva kjennetegner et effektivt opplæringsprogram i prosjektledelse

4. La opplæring bli en naturlig del av bedriftskulturen

Arbeidsgivere som setter opplæring og kompetanseutvikling i system, og klarer å gjøre dette til en naturlig del av bedriftskulturen, har gjort mye riktig. Medarbeidere som tilbys faglig og personlig utvikling kombinert med karrieremuligheter vil sjeldnere søke lykken hos andre arbeidsgivere.

Alle nivåer i virksomheten bør få mulighet til å bygge kompetanse i prosjektfaget. Ser man at andre ansatte tilegner seg og tar i bruk ny kunnskap, er det lettere å ta etter og lære av suksessen. Opplæring må bli en naturlig del av bedriftskulturen - slik oppnår du varig atferdsendring og bedre trivsel. Gjort riktig er dette svært lønnsomt.

For å få opplæring til å bli en integrert del av arbeidshverdagen er tilgjengelighet helt sentralt. De ansatte burde ha rask og enkel tilgang til kvalitetssikret læringsinnhold istedenfor å bruke tid på å søke og vurdere innhold de finner tilgjengelig på nett. Igjennom et slikt jobbstøtteverktøy vil de ha tilgang til faglig støtte og mulighet for kompetanseheving når de trenger det.

LES OGSÅ: Prosjektkompetanse - en del av arbeidshverdagen.

5. Mentoring og deling av erfaringer

I en bedriftskultur hvor opplæring er en naturlig del av virksomheten står deling av erfaring og kunnskap høyt på agendaen. Det er virksomhetens evne til effektiv deling av informasjon og kunnskap som gir konkurransefortrinn og kontinuerlig forbedring blant de ansatte.

Et mentorprogram vil kunne tiltrekke seg potensielle medarbeidere. Det å ha noen å diskutere og reflektere sammen med gir prosjektlederne et verdifullt perspektiv som gjør at de utvikler seg hos deg og trives bedre. Sørg for at potensielle medarbeidere enkelt kan finne mer informasjon om mentoring hos din bedrift.

Les mer om jobbstøtteverktøyet myMetier+ som gjør prosjekthverdagen din enklere


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan bygger vi tilbakemeldingskultur?

Kan du gi og ta kritikk? Kunsten å gi både positive og korrigerende tilbakemeldinger er en undervurdert, men kritisk ferdighet. Undersøkelser viser at 72% av ansatte mener de ville prestere bedre hvis de fikk konstruktive tilbakemeldinger fra sine ledere, men overraskende nok viser det seg at svært få ledere faktisk føler seg komfortable med å gi denne typen tilbakemelding. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hvordan du kan mestre kunsten å gi effektive tilbakemeldinger for å bygge en sterkere, tryggere, mer engasjert, tillitsbasert og produktiv arbeidskultur.

Hvorfor bruke klarspråk i prosjekter?

Har du opplevd misforståelser i prosjekter knyttet til uklar kommunikasjon? I prosjektfaget er nettopp god kommunikasjon en viktig suksessfaktor. Det å skrive (og snakke) på en måte som alle involverte i prosjektet forstår, er viktig. Da unngår vi misforståelser, ekstra runder med oppklaring, og i verste fall feil i prosjektene. I dette innlegget viser vi deg hvordan du kan oppnå god og effektiv kommunikasjon i dine prosjekter ved hjelp av prinsipper for klarspråk.

De 10 mest leste innleggene høsten 2023

Dette halvåret har 65 000 lesere vært innom Prosjektbloggen. Så hva er det folk har vært interessert i å lese om? Vi har gått gjennom tallene for året og samlet sammen de 10 mest leste innleggene dette halvåret. De to temaene som helt klart har seilet opp denne høsten er kompetanseheving knyttet til prosjekter, -ledelse, -eierskap, og det grønne skiftet. God lesning og godt nytt år!