Dette må du huske når du leder små prosjekter

Prosjektoppstart og planlegging

1 min. lesning

Det er ikke størrelsen det kommer an på; små prosjekt kan være minst like utfordrende som store.

Mindre prosjekt trenger ikke så mye planlegging, gjør de vel?

Det blir stadig mer vanlig å organisere arbeid i mindre prosjekter. Små prosjekter er ofte oversiktlige og krever mindre ressurser enn større prosjekt. Men det innebærer imidlertid at du tar noen forholdsregler før du kommer ordentlig i gang:

Fordi prosjektet er lite, kan det være fristende å hoppe over deler av planleggingsfasen og starte rett på selve arbeidet. Selv om fristelsen er stor, er det desto viktigere å passe på at denne fasen går riktig for seg fra starten av.


Last ned gratis planleggingskit for prosjektplan


Små prosjekt kjennetegnes gjerne av:

  • Mindre budsjett
  • Relativ kort frist for ferdigstillelse
  • Færre personer involvert i prosjektet

Hvorfor planlegge små prosjekter?

Manglende planlegging kan føre til at viktige steg underveis blir gjort i feil rekkefølge eller at blir gjort senere enn det som i utgangspunktet var planlagt. Om man tar lett på planleggingen risikerer man også at de involverte i prosjektet ikke føler eierskap til det som skal gjøres.

For prosjektleder kan dette by på utfordringer som:

  • Vanskeligheter med å skille prosjektet fra andre oppgaver på arbeidsplassen
  • Tidsfrister holdes ikke
  • Dårlig kommunikasjon blant de som er involvert i prosjektet
  • Umotiverte medarbeidere

Planlegging, kommunikasjon og organisering er altså viktige ingredienser for å ha kontroll på prosjektet og dets ressurser fra start til slutt.

Selv om små prosjekt gjerne krever mindre kommunikasjon og færre statusoppdateringer enn større prosjekt, bør ikke planlegging være noe mindre av den grunn, snarere tvert i mot.

Last ned gratis mal for prosjektplan


Henning er direktør i Metier OEC og har i mange år arbeidet med forbedring og kompetanseutvikling hos virksomheter der prosjekt er viktig, med fokus på bl.a. kompetanseutvikling som suksessfaktor. Henning er utdannet ingeniør fra Universitetet i Sør-Trøndelag, er sertifisert innen PRINCE2®, MSP®, MoP® og MoV® og brenner for prosjekt som arbeids- og organisasjonsform. Utenfor jobb kan du møte han på sykkel langs landeveien eller med hund til skogs.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er et Gantt-diagram?

Et Gantt-diagram er kort sagt en teknikk som brukes for å visualisere prosjekters tidsplan med aktiviteter og milepæler.

Hva er forskjellen på en produktnedbrytningsstruktur og en arbeidsnedbrytningsstruktur?

Lurer du på hva som er forskjellen på en prosjektnedbrytningsstruktur og en arbeidsnedbrytningsstruktur? De kan se veldig like ut, men understøtter forskjellige behov og har begge viktige roller i en planleggingsfase. I dette blogginnlegget forklarer vi deg forskjellen.

Slik lager du SMARTE prosjektmål

Det finnes gode og mindre gode prosjektmål. Gode prosjektmål kjennetegnes ved at de er klare og retningsgivende, og som en huskeregel bør de være SMARTE.