Dette må du huske når du leder små prosjekter.png

Dette må du huske når du leder små prosjekter

Skrevet av Erik Aursnes Dammen - 19. november 2014

Det er ikke størrelsen det kommer an på; små prosjekt kan være minst like utfordrende som store.

Mindre prosjekt trenger ikke så mye planlegging, gjør de vel?

Det blir stadig mer vanlig å organisere arbeid i mindre prosjekter. Små prosjekter er ofte oversiktlige og krever mindre ressurser enn større prosjekt. Men det innebærer imidlertid at du tar noen forholdsregler før du kommer ordentlig i gang:

Fordi prosjektet er lite, kan det være fristende å hoppe over deler av planleggingsfasen og starte rett på selve arbeidet. Selv om fristelsen er stor, er det desto viktigere å passe på at denne fasen går riktig for seg fra starten av.


Last ned gratis planleggingskit for prosjektplan


Små prosjekt kjennetegnes gjerne av:

  • Mindre budsjett
  • Relativ kort frist for ferdigstillelse
  • Færre personer involvert i prosjektet

Hvorfor planlegge små prosjekter?

Manglende planlegging kan føre til at viktige steg underveis blir gjort i feil rekkefølge eller at blir gjort senere enn det som i utgangspunktet var planlagt. Om man tar lett på planleggingen risikerer man også at de involverte i prosjektet ikke føler eierskap til det som skal gjøres.

For prosjektleder kan dette by på utfordringer som:

  • Vanskeligheter med å skille prosjektet fra andre oppgaver på arbeidsplassen
  • Tidsfrister holdes ikke
  • Dårlig kommunikasjon blant de som er involvert i prosjektet
  • Umotiverte medarbeidere

Planlegging, kommunikasjon og organisering er altså viktige ingredienser for å ha kontroll på prosjektet og dets ressurser fra start til slutt.

Selv om små prosjekt gjerne krever mindre kommunikasjon og færre statusoppdateringer enn større prosjekt, bør ikke planlegging være noe mindre av den grunn, snarere tvert i mot.

Last ned gratis mal for prosjektplan

Temaer: Prosjektplanlegging


Erik Aursnes Dammen

Skrevet av Erik Aursnes Dammen

Erik er en erfaren rådgiver, ekspert og motivator innenfor prosjektledelse, -eierstyring og prosjektrettet ledelse. Han eier og driver selskapet prOptimum i tillegg til å være Associated Director i Metier OEC. Erik sitter med omfattende erfaring og stort engasjement for forbedring av prosjektvirksomheter. Han har siden 2001 undervist og veiledet omkring 15 000 ledere, prosjektledere og prosjektmedarbeidere som del av kundetilpassede forbedringsprogrammer. På fritiden tilbringer han mye tid ombord i seilbåt med familien.

Mest leste artikler