Det er ikke størrelsen det kommer an på; små prosjekt kan være minst like utfordrende som store.
Mindre prosjekt trenger ikke så mye planlegging, gjør de vel?
Det blir stadig mer vanlig å organisere arbeid i mindre prosjekter. Små prosjekter er ofte oversiktlige og krever mindre ressurser enn større prosjekt. Men det innebærer imidlertid at du tar noen forholdsregler før du kommer ordentlig i gang:
Fordi prosjektet er lite, kan det være fristende å hoppe over deler av planleggingsfasen og starte rett på selve arbeidet. Selv om fristelsen er stor, er det desto viktigere å passe på at denne fasen går riktig for seg fra starten av.
Små prosjekt kjennetegnes gjerne av:
- Mindre budsjett
- Relativ kort frist for ferdigstillelse
- Færre personer involvert i prosjektet
Hvorfor planlegge små prosjekter?
Manglende planlegging kan føre til at viktige steg underveis blir gjort i feil rekkefølge eller at blir gjort senere enn det som i utgangspunktet var planlagt. Om man tar lett på planleggingen risikerer man også at de involverte i prosjektet ikke føler eierskap til det som skal gjøres.
For prosjektleder kan dette by på utfordringer som:
- Vanskeligheter med å skille prosjektet fra andre oppgaver på arbeidsplassen
- Tidsfrister holdes ikke
- Dårlig kommunikasjon blant de som er involvert i prosjektet
- Umotiverte medarbeidere
Planlegging, kommunikasjon og organisering er altså viktige ingredienser for å ha kontroll på prosjektet og dets ressurser fra start til slutt.
Selv om små prosjekt gjerne krever mindre kommunikasjon og færre statusoppdateringer enn større prosjekt, bør ikke planlegging være noe mindre av den grunn, snarere tvert i mot.