Slik får du en sertifisering i prosjektledelse

Sertifiseringer og standarder

4 min. lesning

Prosjektledelse er en av verdens mest etterspurte kompetanseområder som vokser raskt som karrierevei. Å sertifisere seg i en internasjonal prosjektstandard er derfor lurt, men hvilken sertifisering bør du velge og hvordan går du frem?

Etterspørselen etter sertifiserte prosjektledere er i stadig vekst og øker i takt med utviklingen av samfunnet. Å dokumentere din kunnskap gjennom en sertifisering gir deg økt verdi i markedet i tillegg til at det har en positiv effekt for din bedrift. Du får en bedre forståelse for prosjektledelse som fag, og en CV som er attraktiv for potensielle arbeidsgivere og oppdragsgivere.

Hvordan kommer du i gang?

Ved å ta en sertifisering går du gjennom en formell prosess som bevitner at du er i besittelse av en bestemt kompetanse på et definert nivå. Dette er både nyttig for deg og for en arbeidsgiver i forbindelse med valg av ressurser til ulike typer oppdrag og oppgaver. En kjent utfordring for deg som vurderer en prosjektsertifisering er beslutningen om hvilken du skal satse på.


Last ned gratis e-bok: Dette er de største prosjektsertifiseringene.


Det finnes en rekke prosjektledelse sertifiseringer å velge blant i tillegg til tilknyttede fagområder som program- og porteføljestyring. De to mest anerkjente prosjektsertifiseringene er PRINCE2® (Projects in a controlled enviroment) og PMP® (Project Management Professional).

LES OGSÅ: Hvilken sertifisering bør du velge - PMP eller PRINCE2?

PRINCE2 har de siste årene hatt en stor vekst og er vanlig å finne på CVn hos dem som arbeider i IT-bransjen, offentlig sektor og innen produktutvikling. Med produktfokus og gjennom tydelig prosjektansvar viser PRINCE2 hva du som prosjektleder må gjøre for å lykkes med dine prosjekter. PRINCE2 er delt opp i to nivåer; PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Practitioner. Begge nivåene tilbys som e-læring eller klasseromsundervisning.

PMP® har sin primære målgruppe innen olje & gass- og bygg & anleggssektoren. PMP® er den mest utbredte sertifiseringen i verden og regnes som en standard i USA. Sertifiseringen er basert på kunnskapsområdene og prosessene i PMBOK®. Et forbedrende PMP® kurs vil gi deg et godt grunnlag for å bestå eksamen.

Andre sertifiseringer som kan være aktuelle:

  • PRINCE2 Agile sertifiseringen bygger på prosjekt-metodikken PRINCE2, men også på kjente smidige metoder som Scrum, Kanban og Lean Startup. Sertifiseringen egner seg for deg som jobber i prosjekter og benytter smidige metoder. PRINCE2 Agile tas som et e-læringskurs
  • ITPP (IT Project Professional) er en internasjonal sertifisering for gjennomføring av smidige IT-utviklingsprosjekter. ITPP kan du ta som en kombinasjon av e-læring og klasserom eller som ren e-læring.
  • Certified Estimating Professional (CEP) er en verdensanerkjent sertifisering fra AACEI® for deg som ønsker å styrke og formalisere din kompetanse innen kostnadsestimering. Sertifiseringen foregår som klasseromsundervisning. 
  • MSP® Foundation og MSP Practitioner (Managing Successful Programmes)  er en internasjonal metode og sertifisering for styring og ledelse av programmer. MSP tas som klasseromsundervisning.
  • MoP® Foundation og MoP Practitioner (Management of Portofolios) er en sertifisering som inneholder et rammeverk og en veiledning for porteføljestyring. MoP tas som klasseromsundervisning.
  • MoV® Foundation er en sertifisering som gir deg en innføring og innsikt i et rammeverk med fokus på verdiskapning og gevinstrealisering. Sertifiseringen innen MoV foregår i klasserommet.

Uansett hvilken sertifisering du velger er formålet med dem alle å øke sannsynligheten for at prosjektene dine blir vellykket. Ved å definere felles begreper, metode, teknikker og verktøy som er godt testet og utprøvd har man kommet langt på vei for en god prosjektgjennomføring.

PMI is a registered mark of the Project Management Institute, Inc
PMBOK is a registered mark of the Project Management Institute, Inc
PMP is a registered mark of the Project Management Institute, Inc.

Last ned gratis e-bok: Dette er de største prosjektsertifiseringene


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er P30® og hva kan det brukes til?

P3O® står for Portfolio, Programme and Project Offices og er et rammeverk og en metode. Den hjelper organisasjoner med å organisere og forvalte arbeidet til det vi i Norge ofte kaller et prosjektkontor, som gjerne forkortes til PMO (Project Management Office).

Nytt e-læringskurs: PRINCE2 i små prosjekter

PRINCE2® er en anerkjent prosjektledelsesmetode som er fleksibel og kan benyttes i de fleste prosjekter og bransjer. Dette gjør at den i mange tilfeller er for omfattende. Det er et prinsipp i PRINCE at rammeverket skal tilpasses prosjektet. Her møter man ofte på utfordringer i de mindre prosjektene hvor man ønsker å følge god praksis uten å bruke unødvendig mye tid på formaliteter.

Så mye tid bruker du på å ta en sertifisering i PRINCE2 Agile®

PRINCE2 er et utbredt og anerkjent rammeverk for prosjektledelse som passer til alle typer prosjekter - også smidige prosjekter. PRINCE2 Agile er en  sertifisering som bygger videre på PRINCE2 og ser på hvordan man bør tilpasse PRINCE2 til å fungere sammen med smidige metoder. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hva som kreves for å bli sertifisert i PRINCE2 Agile.