Slik får du en sertifisering i prosjektledelse

Sertifiseringer og standarder

4 min. lesning

Prosjektledelse er en av verdens mest etterspurte kompetanseområder som vokser raskt som karrierevei. Å sertifisere seg i en internasjonal prosjektstandard er derfor lurt, men hvilken sertifisering bør du velge og hvordan går du frem?

Etterspørselen etter sertifiserte prosjektledere er i stadig vekst og øker i takt med utviklingen av samfunnet. Å dokumentere din kunnskap gjennom en sertifisering gir deg økt verdi i markedet i tillegg til at det har en positiv effekt for din bedrift. Du får en bedre forståelse for prosjektledelse som fag, og en CV som er attraktiv for potensielle arbeidsgivere og oppdragsgivere.

Hvordan kommer du i gang?

Ved å ta en sertifisering går du gjennom en formell prosess som bevitner at du er i besittelse av en bestemt kompetanse på et definert nivå. Dette er både nyttig for deg og for en arbeidsgiver i forbindelse med valg av ressurser til ulike typer oppdrag og oppgaver. En kjent utfordring for deg som vurderer en prosjektsertifisering er beslutningen om hvilken du skal satse på.


Last ned gratis e-bok: Dette er de største prosjektsertifiseringene.


Det finnes en rekke prosjektledelse sertifiseringer å velge blant i tillegg til tilknyttede fagområder som program- og porteføljestyring. De to mest anerkjente prosjektsertifiseringene er PRINCE2® (Projects in a controlled enviroment) og PMP® (Project Management Professional).

LES OGSÅ: Hvilken sertifisering bør du velge - PMP eller PRINCE2?

PRINCE2 har de siste årene hatt en stor vekst og er vanlig å finne på CVn hos dem som arbeider i IT-bransjen, offentlig sektor og innen produktutvikling. Med produktfokus og gjennom tydelig prosjektansvar viser PRINCE2 hva du som prosjektleder må gjøre for å lykkes med dine prosjekter. PRINCE2 er delt opp i to nivåer; PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Practitioner. Begge nivåene tilbys som e-læring eller klasseromsundervisning.

PMP® har sin primære målgruppe innen olje & gass- og bygg & anleggssektoren. PMP® er den mest utbredte sertifiseringen i verden og regnes som en standard i USA. Sertifiseringen er basert på kunnskapsområdene og prosessene i PMBOK®. Et forbedrende PMP® kurs vil gi deg et godt grunnlag for å bestå eksamen.

Andre sertifiseringer som kan være aktuelle:

  • PRINCE2 Agile sertifiseringen bygger på prosjekt-metodikken PRINCE2, men også på kjente smidige metoder som Scrum, Kanban og Lean Startup. Sertifiseringen egner seg for deg som jobber i prosjekter og benytter smidige metoder. PRINCE2 Agile tas som et e-læringskurs
  • ITPP (IT Project Professional) er en internasjonal sertifisering for gjennomføring av smidige IT-utviklingsprosjekter. ITPP kan du ta som en kombinasjon av e-læring og klasserom eller som ren e-læring.
  • Certified Estimating Professional (CEP) er en verdensanerkjent sertifisering fra AACEI® for deg som ønsker å styrke og formalisere din kompetanse innen kostnadsestimering. Sertifiseringen foregår som klasseromsundervisning. 
  • MSP® Foundation og MSP Practitioner (Managing Successful Programmes)  er en internasjonal metode og sertifisering for styring og ledelse av programmer. MSP tas som klasseromsundervisning.
  • MoP® Foundation og MoP Practitioner (Management of Portofolios) er en sertifisering som inneholder et rammeverk og en veiledning for porteføljestyring. MoP tas som klasseromsundervisning.
  • MoV® Foundation er en sertifisering som gir deg en innføring og innsikt i et rammeverk med fokus på verdiskapning og gevinstrealisering. Sertifiseringen innen MoV foregår i klasserommet.

Uansett hvilken sertifisering du velger er formålet med dem alle å øke sannsynligheten for at prosjektene dine blir vellykket. Ved å definere felles begreper, metode, teknikker og verktøy som er godt testet og utprøvd har man kommet langt på vei for en god prosjektgjennomføring.

PMI is a registered mark of the Project Management Institute, Inc
PMBOK is a registered mark of the Project Management Institute, Inc
PMP is a registered mark of the Project Management Institute, Inc.

Last ned gratis e-bok: Dette er de største prosjektsertifiseringene


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er AXELOS ProPath?

AXELOS, som står bak anerkjente sertifiseringer som PRINCE2®, PRINCE2 Agile®, MSP® og MoP ®, lanserte tidligere i vår et nytt sertifiseringsregime som heter ProPath. AXELOS ProPath samler verdens ledende sertifiseringer for prosjekt-, program- og porteføljestyring for å gjøre det enklere for deg å velge riktig retning blant alle sertifiseringene de tilbyr.

Hva er forskjellen på PRINCE2 Agile® og AgileSHIFT®?

Det finnes mange sertifiseringer innenfor smidig tankesett og smidige metoder. Axelos, som står bak PRINCE2, lanserte i 2015 en løsning på hvordan man bør kombinere PRINCE2 og smidige metoder i prosjektsammenheng. Rammeverket fikk navnet PRINCE2 Agile og sertifiseringen har blitt svært populær og er blant de prosjektsertifiseringene som vokser raskest i Norge.

Slik får du mer bærekraftige byggeprosjekter

Har du tenkt på at husene og byggene våre faktisk er en klimaversting? Bygg står for omtrent 40% av verdens CO2-utslipp og 50% av alt strømforbruk. Men hva er det man konkret må tenke på i byggeprosjekter for å bidra til å redusere disse tallene, og hvilke verktøy er tilgjengelig for deg innen bærekraftområdet? Vi har samlet råd og betraktninger som er nyttige for mer bærekraftige byggeprosjekter.