Kjører du prosjektet etter PRINCE2 eller etter PINO - PRINCE2 In Name Only?

Prosjektgjennomføring

3 min. lesning

Mange virksomheter støter ofte på problemer når de introduserer PRINCE2®, og ender ofte med å kjøre såkalte PINO-prosjekter - PRINCE2 In Name Only. Dette skjer fordi PRINCE2-metodikken ikke har blitt tilpasset tilstrekkelig til prosjektet i organisasjonen.

I dette blogginnlegget gir vi deg noen typiske tegn på at du kjører prosjektet etter PINO istedenfor PRINCE2.

Svakt fokus på prosessen “oppstart av prosjektet”

Prosjektet har en svak eller manglende beskrivelse av overordnet målsetting, omfang og strategisk tilnærming. I stedet fristes man til å gå rett i gang med initieringsdokumentasjonen for prosjektet.

Dette fører til et uklart business case og dårlig forretningsmessig forankring. Ulike alternativer til prosjektet blir dermed ikke vurdert eller dårlig belyst.

Lite fokus på initieringsdokumentasjonen

Initieringsdokumentasjonen bærer preg av klipp og lim fra andre prosjekter og utarbeides fordi man må. Som en konsekvens er dokumentasjonen svak eller verdiløs. Dermed blir den hverken lest eller besluttet og brukes heller ikke operativt i prosjektet.

Lite effektive prosjektstyrer (styringsgrupper)

Typisk for PINO-prosjekter er at prosjektstyret har feil sammensetning og uklare roller. Prosjektstyrer vegrer seg mot å vedta enhetlig styringsunderlag med definert omfang. Hvordan eskalering av saker skal håndteres er ikke definert og ansvaret for beslutninger er fragmentert.

Tynt planunderlag som ofte bare består av et Gantt Chart

Det etableres ingen prosjektnedbrytningsstruktur som viser omfanget av prosjektets leveranser. I PINO-prosjekter er også produktbeskrivelsene og grunnlaget for kvalitetsstyring svakt eller manglende.

Toleranser er ikke i bruk eller vagt definerte

Betingelser for formell eskalering til neste ledelsesnivå er uklare. Delegert myndighet er uklart avgrenset.

For lav forretningsmessig forankring

Prosjektpraksis tenderer til å oppfattes som “teknisk” metodikk, og det er en svak kobling mellom produkter og gevinster. Prosjektet har et lavt fokus på gevinstrealisering, oppdatering og oppnåelse av business casen.

Ethvert prosjekt er unikt og hver virksomhet er forskjellig. PRINCE2-metodikken må brukes på en fornuftig måte som tilfredsstiller behovene til hvert enkelt prosjekt. Å bruke metoden på samme måte for alle prosjekter er en sikker måte å mislykkes på.

LES OGSÅ: Slik gjør du skreddersøm og tilpasning av PRINCE2 og Hvordan bruke PRINCE2 i små prosjekter.

Ta kontakt med oss for å få vite mer om hvordan PRINCE2-metodikken kan bidra til bedre prosjektgjennomføring


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

10 tips for å lykkes med miljø og bærekraft i prosjekter

Skal vi nå klimamålene må vi sette i gang initiativer som faktisk reduserer konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren. Likevel er det mange som ikke lykkes med å integrere bærekraftaspektet i sine prosjekter. Ofte handler dette om at de ikke har kunnskapen om hvilke bærekraftige løsninger som finnes og hvordan de kan bruke dem på en måte som gir resultater. Her gir vi deg 10 tips for å lykkes med miljø og bærekraft i ditt prosjekt.

De 10 mest leste innleggene på Prosjektbloggen i 2024

Nå oppsummeres 2024, som har vært et stort år for Prosjektbloggen. Vi har gravd dypere i emner som referansegrupper, verdien av en god tidligfase, business cases, prosjektplaner og hvordan man skal få til en god tilbakemeldingskultur.

5 måter AI kan effektivisere prosjektstyringen på

Kunstig intelligens (Artificial Intelligence – AI) har gjort raske fremskritt og begynner nå å bli en verdifull ressurs innenfor mange fagområder. For prosjektledere som ofte sjonglerer tidsfrister, ressurser og kommunikasjon, kan AI tilby løsninger som strømlinjeformer og forenkler arbeidsflyten. Men hvordan kan AI konkret bidra til å effektivisere prosjektstyring, og hvilke muligheter og utfordringer bringer denne teknologien med seg?