Slik gjør du skreddersøm og tilpasning av PRINCE2®

Metoder og modeller

2 min. lesning

Prosjekter er engangstilfeller av en jobb – i den forstand at det hver gang skal skapes et unikt produkt ved hjelp av en midlertidig sammensetning av relevante fagpersoner. Siden alle prosjekter representerer unike initiativ, vil bruk av en fast detaljert praksis for prosjektgjennomføring aldri passe alle virksomhetens prosjekter – med mindre et tilstrekkelig element av skreddersøm inkluderes i hvert tilfelle.

Når vi snakker om skreddersøm av PRINCE2 skiller vi som regel på implementering og tilpasning. Implementering gjøres av organisasjonen for å innføre bruk av PRINCE2 i sin beste praksis for prosjektledelse.

LES OGSÅ: Forskjellen mellom PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Practitioner

Ved implementering av PRINCE2 er fokuset på:

Mens implementering av PRINCE2 gjøres av organisasjonen er det prosjektledelsen som står for tilpasningen. Hensikten er da å tilpasse metoden til miljøet rundt et spesifikt prosjekt.

Ved tilpasning av PRINCE2 er fokuset på:

  • Tildeling av roller og ansvar
  • Tilpasse teamene (gjennom strategier og kontroll)
  • Bruk av ulike ledelsesprodukter
  • Inkorporere spesifikke begrep/språkbruk
  • Justere bruk av prosessene for å stemme med ovenstående

Skalering av PRINCE2:

skalering av PRINCE2

Interessert i å lære mer om PRINCE2?
Ta en titt på vårt kurstilbud i PRINCE2.

Last ned gratis e-bok: Dette er PRINCE2


Jon Arve jobber som divisjonsdirektør for Academy & Project Systems. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Modenhetsmåling bidrar til mer jernbane for pengene hos Bane NOR

Hvordan skal samfunnet komme det grønne skiftet i møte, samtidig som behovet for et utvidet og opprustet transportsystem stadig øker? Bane NORs visjon er at mer på skinner setter mindre spor – med god grunn. Jernbanenettet er effektivt, trenger mindre energi enn andre transportløsninger, og krever minst areal. Det å flytte mer av den transportmessige byrden over på jernbane vil derfor gjøre transportsektoren mer bærekraftig. En satsing på å bygge et moderne og fremtidsrettet jernbanenett i Norge er dermed en sentral del av en overgang til et grønt transportsystem. Da må det også bygges mest (og best) for midlene Bane NOR har tilgjengelig, og organisasjonen må styrke sin evne til å lykkes med sine prosjekter ved å øke prosjektmodenheten innad i organisasjonen. Derfor har Metier OEC siden 2018 bistått Bane NOR med å gjennomføre modenhetsmålinger i divisjon Utbygging – et arbeid som har gitt kjappe og gode resultater.

3 hovedmomenter ved Systematisk ferdigstillelse

Hva er viktig å tenke på når man skal innføre Systematisk ferdigstillelse om en del av prosjekteringen? For å få mest ut av prosessen og innholdet, er det tre overordnede elementer som må være til stede; ledelse, innholdskompetanse og systematikk. I dette innlegget skal vi se nærmere på disse tre elementene, og hvilke hovedmomenter innenfor disse du bør få med deg for å oppnå best mulig resultat.

Hva er Systematisk ferdigstillelse?

Tekniske anlegg utgjør en stadig større del av totalleveransen i nybygg, noe som medfører mer komplekse prosjekter med flere grensesnitt og komponenter enn tidligere. Mange byggeprosjekter preges også ofte av at tekniske systemer og prosjekterte funksjoner ikke fungerer som de skal når bygget skal tas i bruk. Oppretting av dette kan ta tid og medfører gjerne merkost for prosjekteier. Så hvordan kan man i prosjektet sikre at alt fungerer best mulig ved overtakelse? Dette innlegget er det første i en serie om Systematisk ferdigstillelse. Her introduserer vi deg for metoden, og hvordan den kan benyttes for å unngå feil og mangler, ved å fokusere på sluttfase allerede fra tidligfase og utover.