Slik gjør du skreddersøm og tilpasning av PRINCE2®

Metoder og modeller

2 min. lesning

Prosjekter er engangstilfeller av en jobb – i den forstand at det hver gang skal skapes et unikt produkt ved hjelp av en midlertidig sammensetning av relevante fagpersoner. Siden alle prosjekter representerer unike initiativ, vil bruk av en fast detaljert praksis for prosjektgjennomføring aldri passe alle virksomhetens prosjekter – med mindre et tilstrekkelig element av skreddersøm inkluderes i hvert tilfelle.

Når vi snakker om skreddersøm av PRINCE2 skiller vi som regel på implementering og tilpasning. Implementering gjøres av organisasjonen for å innføre bruk av PRINCE2 i sin beste praksis for prosjektledelse.

LES OGSÅ: Forskjellen mellom PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Practitioner

Ved implementering av PRINCE2 er fokuset på:

Mens implementering av PRINCE2 gjøres av organisasjonen er det prosjektledelsen som står for tilpasningen. Hensikten er da å tilpasse metoden til miljøet rundt et spesifikt prosjekt.

Ved tilpasning av PRINCE2 er fokuset på:

  • Tildeling av roller og ansvar
  • Tilpasse teamene (gjennom strategier og kontroll)
  • Bruk av ulike ledelsesprodukter
  • Inkorporere spesifikke begrep/språkbruk
  • Justere bruk av prosessene for å stemme med ovenstående

Skalering av PRINCE2:

skalering av PRINCE2

Interessert i å lære mer om PRINCE2?
Ta en titt på vårt kurstilbud i PRINCE2.

Last ned gratis e-bok: Dette er PRINCE2


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Skal du velge samspill som gjennomføringsmodell?

Samspill som gjennomføringsmodell er en tilnærming som legger vekt på samarbeid, kommunikasjon og samhandling mellom alle involverte parter i et prosjekt. Denne modellen går bort fra de tradisjonelle hierarkiske modellene og fokuserer i stedet på samarbeid mellom teamene for å oppnå best mulig resultater. Samspill som gjennomføringsmodell er imidlertid ikke en enkel tilnærming. Det kreves solid kompetanse i prosjektorganisasjonen for å lykkes. Så hva er det som må være på plass?

Hvorfor bør du ta en sertifisering i PRINCE2®?

Prosjektledelse er en viktig ferdighet i enhver organisasjon, uansett størrelse eller bransje. Prosjekter er ofte komplekse, og krever grundig planlegging og styring for å lykkes. PRINCE2 (Projects IN Controlled Environments) er en prosjektledelsesmetodikk som gir et rammeverk for å planlegge, styre og gjennomføre prosjekter på en systematisk og kontrollert måte. I dette blogginnlegget gir vi deg 5 grunner til hvorfor du bør ta en sertifisering i PRINCE2.

Hva er et kvalitetssystem og hvorfor er det viktig?

Kvalitetssystemer er ofte forskjellen mellom vellykkede og mislykkede prosjekter. Men hva er det egentlig og hvorfor er det så viktig?