Slik gjør du skreddersøm og tilpasning av PRINCE2®

Metoder og modeller

2 min. lesning

Prosjekter er engangstilfeller av en jobb – i den forstand at det hver gang skal skapes et unikt produkt ved hjelp av en midlertidig sammensetning av relevante fagpersoner. Siden alle prosjekter representerer unike initiativ, vil bruk av en fast detaljert praksis for prosjektgjennomføring aldri passe alle virksomhetens prosjekter – med mindre et tilstrekkelig element av skreddersøm inkluderes i hvert tilfelle.

Når vi snakker om skreddersøm av PRINCE2 skiller vi som regel på implementering og tilpasning. Implementering gjøres av organisasjonen for å innføre bruk av PRINCE2 i sin beste praksis for prosjektledelse.

LES OGSÅ: Forskjellen mellom PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Practitioner

Ved implementering av PRINCE2 er fokuset på:

Mens implementering av PRINCE2 gjøres av organisasjonen er det prosjektledelsen som står for tilpasningen. Hensikten er da å tilpasse metoden til miljøet rundt et spesifikt prosjekt.

Ved tilpasning av PRINCE2 er fokuset på:

  • Tildeling av roller og ansvar
  • Tilpasse teamene (gjennom strategier og kontroll)
  • Bruk av ulike ledelsesprodukter
  • Inkorporere spesifikke begrep/språkbruk
  • Justere bruk av prosessene for å stemme med ovenstående

Skalering av PRINCE2:

skalering av PRINCE2

Interessert i å lære mer om PRINCE2?
Ta en titt på vårt kurstilbud i PRINCE2.

Last ned gratis e-bok: Dette er PRINCE2


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvorfor trenger vi prosjektmodeller med gode beslutningsporter?

Investeringsprosjekter er krevende både for byggherre og leverandører. Det er lurt å sjekke at investeringen din gir verdi før du setter i gang, og sjekke at den fortsetter å være god underveis. Det skjer alt for ofte at vi langt ute i et gjennomføringsløp oppdager at vi kanskje startet galt, til og med galt prosjekt. Når gjennomføringstoget først går er det særs krevende å endre kurs eller stoppe prosjektet.

Tilpasning og bruk av prosjektrammeverk

En virksomhets prosjektrammeverk er virksomhetens samlede kvalitetssystem - retningslinjer, metodikk, standarder, maler og verktøy - for prosjektgjennomføring.

Slik sørger du for at prosjektmodellen blir tatt i bruk

Stadig flere virksomheter jobber etter en felles prosjektmodell. Uansett hvilket prosjekt som skal startes, skal du følge den samme overordnete prosessen.