Hva er forskjellen mellom PRINCE2® Foundation og Practitioner?

Sertifiseringer og standarder

4 min. lesning

Snuser du på å ta en sertifisering i PRINCE2? Foundation og Practitioner er sertifiseringsnivåene i PRINCE2. Vi får ofte spørsmål om hva som egentlig er forskjellen mellom disse, og hvilket nivå som passer for ulike personer og stillinger. Her gir vi deg de viktigste forskjellene slik at det blir enklere for deg å velge den rette  PRINCE2-sertifiseringen til ditt behov.

De viktigste forskjellene mellom sertifiseringene:

PRINCE2 Foundation:

PRINCE2 Foundation er det grunnleggende sertifiseringsnivået i PRINCE2. Her lærer du om definisjoner, begreper og får et overordnet innblikk i innholdet i PRINCE2:

Som sertifisert i PRINCE2 Foundation har du god forståelse for hva PRINCE2 er, hva rammeverket består av og hvordan et PRINCE2-prosjekt gjennomføres. Kort sagt gjør Foundation deg i stand til å være en del av et prosjektteam som jobber i henhold til PRINCE2-metodikken.


Gå til PRINCE2 kursoversikt for å finne kurset som passer best for deg.


PRINCE2 Practitioner:

PRINCE2 Practitioner er det videregående nivået. Her lærer du hvordan du skal bruke kunnskapen du har tilegnet deg i PRINCE2 Foundation til å faktisk styre et PRINCE2-prosjekt. Som Practitioner vil du også få nok kunnskap til rammeverket slik at du kan være i stand til å tilpasse metoden til ulike typer prosjekter. Du vil få inngående og praktisk kunnskap som sikrer at du er klar til å styre et prosjekt, uavhengig av størrelse på prosjektet.

Hvilket nivå passer for deg?

PRINCE2 Foundation

PRINCE2 Foundation er perfekt for deg som ønsker å starte en karriere innen prosjektledelse og som er ute etter å forstå PRINCE2-metodikken. En sertifisering i Foundation er en forutsetning for å ta PRINCE2 Practitioner, da den legger grunnlaget for kunnskapen som er nødvendig for å bli en PRINCE2-prosjektleder.

Sertifiseringen passer for deg som vil forstå PRINCE2, og som jobber i et prosjektteam. Det kan også være nyttig for teamledere, prosjektmedarbeidere og produktansvarlige som kanskje ikke bidrar like mye inn til et prosjekt, men som ønsker en større forståelse av hva som skjer og hvorfor.

Siden Foundation er det grunnleggende nivået av sertifiseringen, vil den passe for personer som er nye innen prosjektledelse, samt til følgende roller:

  • Medlemmer av et prosjektteam
  • Produktledere
  • Prosjektpersonell
  • Prosjektplanleggere
  • Administrative roller i et prosjekt

LES OGSÅ: Dette er PRINCE2 Agile

PRINCE2 Practitioner

Er du prosjektleder eller har et ønske om å bli det, bør du sertifisere deg som PRINCE2 Practitioner. Denne sertifiseringen er også nyttig for ledere og andre som ønsker forståelse for hvordan PRINCE2 bør tilpasses ulike typer prosjekter.

Etter at du har fullført begge nivåene er du i stand til å ta styringen av et PRINCE2 prosjekt. Derfor passer en Practitioner sertifisering best for følgende roller:

  • Prosjektledere
  • Ledere av et prosjektteam
  • Konsulenter som jobber med prosjektledelse
  • Programledere
  • Ledere for prosjektstøtte

Fordeler ved å ta en PRINCE2-sertifisering

Å ta en sertifisering i PRINCE2 er smart for deg som er prosjektleder eller ønsker å bli det. Siden 2010 har PRINCE2 blitt bransjestandarden for IKT-prosjekter og offentlig sektor, men metodikken sprer seg nå raskt innen bygg og anlegg. Som PRINCE2-sertifiserte vil du snakke samme språk som andre PRINCE2-sertifiserte, og det vil dermed bli enklere å lede/jobbe i et prosjektteam hvor alle «snakker et felles språk» I tillegg får du en effektiv måte å gjennomføres prosjekter på i henhold til internasjonal beste praksis. Sertifiseringene vil også være et pluss på CVen din og kunne åpne nye karrieremuligheter.

Get free brochure about the Executive MBA


Sumbal er Training Manager i Metier Academy og er ekspert på de ledende internasjonale sertifiseringene i prosjektledelse. Hun har en bachelorgrad i markedskommunikasjon, og har tidligere jobbet med pensjon og forsikring i Storebrand og Mercer og elsker å reise.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering

Har du lyst til å ta en PRINCE2-klasifisering, men lurer på om tiden strekker til? Når du skal ta en PRINCE2-sertifisering, kan du velge den læremetoden som passer deg og din livsstil best. Du kan enten ta et av våre klasseromskurs, som arrangeres jevnlig, eller selv legge opp løpet for når og hvor du studerer – da velger du vår fleksible e-læringsløsning. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert i PRINCE2 – både Foundation og Practitioner.

Hva er MSP® og MoP® og hvilken sertifisering skal du velge?

Blir du overveldet over utvalget av sertifiseringer og kurs som er tilgjengelig? Det dukker stadig opp flere muligheter for å ta sertifiseringer i prosjektledelse som kan være både nyttige og nødvendige, knyttet opp mot det du jobber med. Du kan også oppleve å møte krav om å ha en spesifikk sertifisering. Men hva inneholder de ulike sertifiseringene og hvordan vet du hva du skal velge?

PRINCE2 Foundation og Agile Foundation – hva er forskjellen?

PRINCE2 er et utbredt rammeverk for prosjektledelse – både i Norge og internasjonalt. De siste årene har også PRINCE2 Agile vokst raskt. En sertifisering som ser på PRINCE2 i et smidig perspektiv. I dette innlegget ser vi nærmere på forskjellene på PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Agile Foundation.