Den komplette prosjektleder - Del 6: Den komplette prosjektlederen

Organisering og roller

1 min. lesning

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som tar for seg hvilke elementer som er nødvendige for å sikre at prosjektledere gang på gang lykkes med sine prosjekter. Med utgangspunkt i Metier OECs erfaring og forskning på området vil vi sette lys på hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne.

Hvem er han, den komplette prosjektlederen? Det har vi prøvd å nøste oss frem til gjennom å se på de forskjellige typene prosjektleder/fase. Den komplette prosjektlederen har gradvis klatret høyere opp på karrierestigen, og har lagt ned både tid og krefter samt et genuint ønske om å bli en komplett leder.

Det tar tid å bli en komplett prosjektleder – og det er umulig å komme dit uten å lede prosjekter. Her skiller virksomheter som arbeider målrettet med å utvikle prosjektledere seg fra de øvrige. De målrettede virksomhetene har en veldefinert karrierestige for prosjektledere samt retningslinjer for hvem som skal være prosjektleder på hvilke prosjekter.

Større prosjekt = let høyere på karrierestigen

En god karrierestige bør inneholde flere nivåer, hvor det for hvert nivå er definerte krav til utdannelse og erfaring. Jo større og viktigere et prosjekt er, desto høyere på karrierestigen finner vi den egnede prosjektleder.

En komplett prosjektleder utvikles ikke over en dag, det krever tid og øvelse. Det er imidlertid et skritt i riktig retning å være bevisst de avgjørende aspektene.

Nysgjerrig på hvordan du i praksis kan bli en komplett prosjektleder? Eller trenger din virksomhet å få løftet sin kompetanse innen prosjektledelse? Les mer om Metier OECs kurs her.

La oss hjelpe deg med å finne riktig kurs. Prøv vår kursveileder!


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan organiserer du egentlig prosjektene i virksomheten?

I tidligere blogginnlegg har vi beskrevet noen prinsipielle forskjeller mellom funksjonell, selvstendig og matriseorganisering av en virksomhet.

5 ting du kan gjøre i sommer, som sikrer at høstens prosjekter går på skinner

Sommer er for de fleste av oss synonymt med avslapping og late dager. Om du klarer å kombinere dette med litt planlegging, kan du allerede nå sikre at høstens prosjekter får et så godt utgangspunkt som mulig.

9 LinkedIn-grupper enhver prosjektleder bør være medlem av

Man blir aldri helt utlært i prosjektledelse, men en måte å holde seg oppdatert på er å være aktiv på LinkedIn. Ettersom mange i dag jobber i prosjekter på et eller annet nivå, har det dukket opp mangfoldige grupper på LinkedIn som du kan delta i – enten bare for å observere og bli inspirert av det andre legger ut av artikler og innlegg, eller for å debattere selv, dele ditt innhold og hjelpe andre.