Den komplette prosjektleder - Del 6: Den komplette prosjektlederen

Organisering og roller

2 min. lesning

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som tar for seg hvilke elementer som er nødvendige for å sikre at prosjektledere gang på gang lykkes med sine prosjekter. Med utgangspunkt i Metier OECs erfaring og forskning på området vil vi sette lys på hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne.

Hvem er han, den komplette prosjektlederen? Det har vi prøvd å nøste oss frem til gjennom å se på de forskjellige typene prosjektleder/fase. Den komplette prosjektlederen har gradvis klatret høyere opp på karrierestigen, og har lagt ned både tid og krefter samt et genuint ønske om å bli en komplett leder.

Det tar tid å bli en komplett prosjektleder – og det er umulig å komme dit uten å lede prosjekter. Her skiller virksomheter som arbeider målrettet med å utvikle prosjektledere seg fra de øvrige. De målrettede virksomhetene har en veldefinert karrierestige for prosjektledere samt retningslinjer for hvem som skal være prosjektleder på hvilke prosjekter.

Større prosjekt = let høyere på karrierestigen

En god karrierestige bør inneholde flere nivåer, hvor det for hvert nivå er definerte krav til utdannelse og erfaring. Jo større og viktigere et prosjekt er, desto høyere på karrierestigen finner vi den egnede prosjektleder.

En komplett prosjektleder utvikles ikke over en dag, det krever tid og øvelse. Det er imidlertid et skritt i riktig retning å være bevisst de avgjørende aspektene.

Nysgjerrig på hvordan du i praksis kan bli en komplett prosjektleder? Eller trenger din virksomhet å få løftet sin kompetanse innen prosjektledelse? Les mer om Metier OECs kurs her.

New Call-to-action


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe?

Det er ikke alltid lett å holde oversikt over de ulike rollene i et prosjekt. Samtidig er det viktig å forstå og respektere de forskjellige mandatene og ansvarsområdene for å sikre god og effektiv prosjekteierstyring. To grupper som det er enkelt å forveksle, men som har vidt forskjellige ansvarsområder er styringsgruppe og referansegruppe. I dette innlegget går vi gjennom forskjellen på de to.

Slik blir du trygg som prosjektleder

Mange av oss får tittelen "prosjektleder" i en eller annen sammenheng gjennom arbeidslivet. Ofte er det uten at vi har noen form for formell utdannelse i faget, og det finnes nok tusenvis av "ufaglærte" prosjektledere i Norge som har ansvar for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad. Er du prosjektleder har du et stort ansvar, og du må hele tiden ta viktige beslutninger. Her gir vi deg 6 tips som kan være nyttige å huske på for at prosjektet skal bli så vellykket som mulig.

3 måter å organisere prosjekter på

En prosjektorganisasjon kan i hovedsak organiseres på tre forskjellige måter, etter hva som er mest hensiktsmessig. Her gir vi deg et overblikk over disse måtene å organisere prosjektorganisasjoner på, samt fordeler og ulemper ved hver og en av de.