Den komplette prosjektleder - Del 6: Den komplette prosjektlederen

Organisering og roller

2 min. lesning

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som tar for seg hvilke elementer som er nødvendige for å sikre at prosjektledere gang på gang lykkes med sine prosjekter. Med utgangspunkt i Metier OECs erfaring og forskning på området vil vi sette lys på hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne.

Hvem er han, den komplette prosjektlederen? Det har vi prøvd å nøste oss frem til gjennom å se på de forskjellige typene prosjektleder/fase. Den komplette prosjektlederen har gradvis klatret høyere opp på karrierestigen, og har lagt ned både tid og krefter samt et genuint ønske om å bli en komplett leder.

Det tar tid å bli en komplett prosjektleder – og det er umulig å komme dit uten å lede prosjekter. Her skiller virksomheter som arbeider målrettet med å utvikle prosjektledere seg fra de øvrige. De målrettede virksomhetene har en veldefinert karrierestige for prosjektledere samt retningslinjer for hvem som skal være prosjektleder på hvilke prosjekter.

Større prosjekt = let høyere på karrierestigen

En god karrierestige bør inneholde flere nivåer, hvor det for hvert nivå er definerte krav til utdannelse og erfaring. Jo større og viktigere et prosjekt er, desto høyere på karrierestigen finner vi den egnede prosjektleder.

En komplett prosjektleder utvikles ikke over en dag, det krever tid og øvelse. Det er imidlertid et skritt i riktig retning å være bevisst de avgjørende aspektene.

Nysgjerrig på hvordan du i praksis kan bli en komplett prosjektleder? Eller trenger din virksomhet å få løftet sin kompetanse innen prosjektledelse? Les mer om Metier OECs kurs her.

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

3 måter å organisere prosjekter på

En prosjektorganisasjon kan i hovedsak organiseres på tre forskjellige måter, etter hva som er mest hensiktsmessig. Her gir vi deg et overblikk over disse måtene å organisere prosjektorganisasjoner på, samt fordeler og ulemper ved hver og en av de.

Hva er forskjellen på en prosjektleder og en prosjekteier?

For at et prosjekt skal lykkes må man minimum ha to definerte roller. Prosjekteier og prosjektleder. Men hva er forskjellen på de to, og hva går egentlig rollene ut på? Det får du svar på her.

Dette kjennetegner en god prosjektleder

Gode prosjektledere vokser ikke på trær. Noen inntar lederrollen helt naturlig, mens andre trenger litt lenger tid før de er blant de beste. Hva må være på plass for at du som prosjektleder skal lykkes gang på gang, selv i de mest krevende prosjektene?