Den komplette prosjektleder - Del 5: Den balanserte prosjektlederen

Organisering og roller

4 min. lesning

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som tar for seg hvilke elementer som er nødvendige for å sikre at prosjektledere gang på gang lykkes med sine prosjekter. Med utgangspunkt i Metier OECs erfaring og forskning på området vil vi sette lys på hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne.

Nye prosjektledere, erfarne prosjektledere og prosjektledere med kompetanse. Disse er vi blitt introdusert for tidligere i artikkelserien. En faktor som gjelder for dem alle er evnen til å balansere prosjektet (og prosjektledelsen).

En prosjektleder er per definisjon balansekunstens mester. Det dreier seg ikke kun om å balansere den berømte «prosjekttrekanten» bestående av tid, omkostninger og kvalitet, men også i høy grad om å kunne balansere sin personlighet.

Hvem vil du helst ha til å lede ditt prosjekt?

En robot som har alle metoder og prosesser innprogrammert, eller en cowboy som kaster seg ut i problemer og haster seg gjennom? Svaret bør være ingen av dem!


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Roboten er alt for lite fleksibel når det skjer uventede forandringer, mens cowboyen på sin side, er alt for reaktiv til gjentatte ganger å kunne nå et mål hvor alle er tilfreds. Den ideelle prosjektleder ligger et sted imellom de to.

En avgjørende del av det at være en komplett prosjektleder er derfor å forstå seg selv og sin adferd samt deretter å kunne forstå andre og deres adferd. Men den virkelige verdien kommer først når prosjektlederen er i stand til å tilpasse sin egen adferd til det prosjektet krever, og kommuniserer godt med sine samarbeidspartnere.

– De beste prosjektlederne er alenemødre

Dette krever en balansert prosjektleder, som er åpen for å tilpasse seg. Evner du ikke det, er det en svært lang vei mot det å bli en komplett prosjektleder.

– Mine beste prosjektledere er alenemødre. De skal reise hjem fra jobb til en bestemt tid og har ingen annen å støtte seg på. Derfor er de pent nødt til å ta ansvar og være utrolig strukturerte. Samtidig er de vant til at ting ikke alltid går som planlagt. De er gode til å improvisere og å holde hodet kaldt i en krise. – Sjef for prosjektkontor i en større dansk virksomhet.

Tilpass deg

Du kan altså være en så erfaren og kompetent prosjektleder som bare det, men uten evne til å lytte, og å tilpasse seg andre, kommer du ingen vei. På veien mot å bli en komplett prosjektleder er det derfor uhyre viktig å øve på nettopp dette – tilpass deg prosjektet, kolleger og mål, og du vil dra nytte av det som prosjektleder.

I neste, og siste, artikkel ser vi nærmere på «den komplette prosjektlederen». Han/hun har gått gradene, fra prosjektdeltaker via ny prosjektleder, til en kompetent og balansert leder for prosjektet.

New Call-to-action


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe?

Det er ikke alltid lett å holde oversikt over de ulike rollene i et prosjekt. Samtidig er det viktig å forstå og respektere de forskjellige mandatene og ansvarsområdene for å sikre god og effektiv prosjekteierstyring. To grupper som det er enkelt å forveksle, men som har vidt forskjellige ansvarsområder er styringsgruppe og referansegruppe. I dette innlegget går vi gjennom forskjellen på de to.

Slik blir du trygg som prosjektleder

Mange av oss får tittelen "prosjektleder" i en eller annen sammenheng gjennom arbeidslivet. Ofte er det uten at vi har noen form for formell utdannelse i faget, og det finnes nok tusenvis av "ufaglærte" prosjektledere i Norge som har ansvar for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad. Er du prosjektleder har du et stort ansvar, og du må hele tiden ta viktige beslutninger. Her gir vi deg 6 tips som kan være nyttige å huske på for at prosjektet skal bli så vellykket som mulig.

3 måter å organisere prosjekter på

En prosjektorganisasjon kan i hovedsak organiseres på tre forskjellige måter, etter hva som er mest hensiktsmessig. Her gir vi deg et overblikk over disse måtene å organisere prosjektorganisasjoner på, samt fordeler og ulemper ved hver og en av de.