7 steg for å bli sertifisert Project Management Professional (PMP)®

Sertifiseringer og standarder

5 min. lesning

Ønsker du å oppnå en av verdens mest anerkjente prosjektledelsessertifiseringer?

Denne guiden tar deg gjennom de syv stegene du må gjennomføre for å bli sertifisert som Project Management Professional (PMP)®.

Steg 1: Les Project Management Professional Handbook (PMP)®

Project Management Institute har en håndbok som forklarer hvordan du går frem for å bli PMP®-sertifisert. Vi anbefaler at du leser raskt gjennom denne først. Den vil svare på de fleste spørsmål om hvordan du kvalifiserer deg til tittelen Project Management Professional og hva du må gjøre for å bli sertifisert. Du kommer gjennom håndboken på ca 30 minutter.

Step 2: Sørg for at du tilfredsstiller kravene for å bli sertifisert Project Management Professional

Det er rimelig enkelt å finne ut av om du tilfredsstiller kravene for å bli PMP®-sertifisert.

Ved minimum bachelorgrad (treårig høgskoleutdanning) må du ha:

  • 3 års prosjekterfaring som inkluderer minst 4500 timer med å lede eller veilede prosjektaktiviteter. De 4500 timene må være innenfor alle 5 fasene i prosjektets livssyklus.
  • 35 timer med formell prosjektledelsesutdanning eller kurs.

Ved generell studiekompetanse fra videregående skole må du ha:

  • 5 års prosjekterfaring som inkluderer minst 7500 timer med å lede eller veilede prosjekt-aktiviteter. Disse 7500 timene må være innenfor alle 5 fasene i et prosjekts livssyklus.
  • 35 timer med formell prosjektledelsesutdanning eller kurs.

Årene med prosjekterfaring kan ikke være overlappende. Med det mener vi at hvis du har jobbet med to prosjekter i parallell i over ett år så teller dette som ett års erfaring, og ikke to.

De nødvendige 35 timene med formell prosjektledelsesutdanning får du vet å ta forberedende sertifiseringskurs til PMP®-sertifiseringen.


Les mer om PMP nettkurs som leder til Project Management Professional  sertifisering.


Step 3: Bli medlem av Project Management Institute

Å bli medlem av Project Management Institute er økonomisk gunstig når du skal sertifisere deg i PMP®.

Som medlem får du gratis tilgang til en digital versjon av A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide), som er pensum for eksamen. I tillegg får du en betydelig rabatt på PMP®-eksamen. Bare rabatten på eksamen er større enn medlemskostnaden. Så selv om du ikke planlegger å være medlem fremover, lønner det seg uansett å tegne medlemskap det første året.

Step 4: Søk om kvalifisering

For å bli PMP®-sertifisert må du tilfredsstille kravene i steg 2. Det enkleste er å fylle inn PMI®s nettbaserte søknadsskjema. Her er informasjonen du må oppgi i søknadsskjemaet.

  • Kontaktinformasjon — navn, epost, adresse, telefonnummer
  • Utdannelse — Hvilken skole, grad/type utdannelse, år
  • Prosjekterfaring — Detaljer om eventuelle prosjekter, programmer og porteføljer du har jobbet med inkludert antall timer, når du jobbet I prosjektene, rolle, organisasjon, referanser og et sammendrag av erfaringen
  • Prosjektutdannelse — navn på fullførte kurs, hvem som holdt kurset, dato/år, antall timer

Fra du starter søknadsprosessen har du 90 dager på å fullføre den, så du må ikke ha all informasjon tilgjengelig med en gang.

Når søknaden din har blitt godkjent vil du motta informasjon fra PMI®.

Step 5: Meld deg opp til eksamen

Eksamen leveredes av Pearson VUE, som er PMI®s eksamensleverandør. Pearson VUE, som er PMI®s eksamensleverandør. Her er nettsiden deres: https://home.pearsonvue.com/pmi. De har flere testsentre i Oslo. Det høres kanskje ut som det er for tidlig å melde seg opp til eksamen allerede nå, men Pearson VUE har som regel ikke så mange eksamensdatoer å velge mellom, og det er ikke plass til mange eksamenskandidater samtidig. Derfor bør du melde deg opp til eksamen tidlig. Som en bonus får du da en dato å jobbe mot slik at du forbereder deg mer fokusert.

Steg 6: Ta et forberedende sertifiseringskurs i PMP®

Eksamensforberedende kurs i PMP® leveres av PMI®s akkrediterte Registered Education Providers. Fordelen ved å ta et kurs et at veien til PMP®-sertifiseringen blir kortere, og du kan ved hjelp av kurset dokuementere 65 timer med undervisning som kreves for å bli PMP®-sertifisert. Metier OEC tilbyr nettbasert kurs i PMP® som tar deg gjennom pensumet i PMBOK® Guide. Dette gir deg god fleksibilitet til å ta kurset ved siden av jobb.

Kurset består av 15 leksjoner som gjennomføres på nett. Pensumet er pedagogisk delt opp i passelige porsjoner, krydret med praktiske eksempler, interaktive øvelser, sjekklister, caseoppgaver og quiz. Du vil også få tilgang til en eksamenssimulator slik at du kan øve deg og stille godt forberedt på sertifiseringseksamen

Steg 7: Ta testeksamener

En god måte å øve til eksamen på er å ta testeksamener. Metier OEC har en eksamensbank med 2000 PMP®-spesifikke eksamensspørsmål gruppert på ulike kunnskapsområder. Vi anbefaler deg å bruke eksamenssimulatoren aktivt i forberedelsene. Test deg selv flere ganger underveis og les deg opp på områdene du er svak på. Noter deg poengsummene du får underveis, for å måle og holde oversikt over egen utvikling. En tommelfingerregel er at du konsistent bør svare riktig på over 85% av spørsmålene før du er klar for å ta eksamen.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål

Trenger du hjelp til å gjennomføre noen av stegene over eller ønsker mer informasjon om Project Management Professional? Ta gjerne kontakt med oss om du trenger veiledning eller les mer om vårt kurs i Project Management Professional.

PMI is a registered mark of the Project Management Institute, Inc. PMBOK is a registered mark of the Project Management Institute, Inc. PMP is a registered mark of the Project Management Institute, Inc.

Les mer om PMP nettkurs som leder frem til en Project Management Professional sertifisering

 


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er P30® og hva kan det brukes til?

P3O® står for Portfolio, Programme and Project Offices og er et rammeverk og en metode. Den hjelper organisasjoner med å organisere og forvalte arbeidet til det vi i Norge ofte kaller et prosjektkontor, som gjerne forkortes til PMO (Project Management Office).

Nytt e-læringskurs: PRINCE2 i små prosjekter

PRINCE2® er en anerkjent prosjektledelsesmetode som er fleksibel og kan benyttes i de fleste prosjekter og bransjer. Dette gjør at den i mange tilfeller er for omfattende. Det er et prinsipp i PRINCE at rammeverket skal tilpasses prosjektet. Her møter man ofte på utfordringer i de mindre prosjektene hvor man ønsker å følge god praksis uten å bruke unødvendig mye tid på formaliteter.

Så mye tid bruker du på å ta en sertifisering i PRINCE2 Agile®

PRINCE2 er et utbredt og anerkjent rammeverk for prosjektledelse som passer til alle typer prosjekter - også smidige prosjekter. PRINCE2 Agile er en  sertifisering som bygger videre på PRINCE2 og ser på hvordan man bør tilpasse PRINCE2 til å fungere sammen med smidige metoder. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på hva som kreves for å bli sertifisert i PRINCE2 Agile.