PRINCE2 Foundation og Agile Foundation – hva er forskjellen?

Sertifiseringer og standarder

4 min. lesning

PRINCE2 er et utbredt rammeverk for prosjektledelse – både i Norge og internasjonalt. De siste årene har også PRINCE2 Agile vokst raskt. En sertifisering som ser på PRINCE2 i et smidig perspektiv. 

I dette innlegget ser vi nærmere på forskjellene på PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Agile Foundation. 

PRINCE2 Foundation

PRINCE2 Foundation lærer deg hva PRINCE2 er og hva som er fordelene ved å bruke rammeverket. Dette er et godt utgangspunkt uavhengig om du har planer om å gjennomføre et prosjekt på en tradisjonell eller smidig måte. Dette er også den sertifiseringen som er mest utbredt i Norge og internasjonalt. I Norge alene er det et sted rundt 30 000 sertifiserte. 

Kurs i PRINCE2 Foundation lærer deg:

  • Hva et prosjekt er, hva som er særegent for prosjekter, og fordelene ved å bruke PRINCE2 som rammeverk
  • Prinsippene i PRINCE2 og hvordan disse underbygger god prosjektledelse
  • Hensikten, målet og konteksten til prosessene og temaene i PRINCE2

LES OGSÅ: 7 grunner til å ta PRINCE2 Foundation

For å lære mer om metoden så anbefaler vi at du deltar på et av våre gratis introduksjonswebinar til PRINCE2. Her vil du høre mer om hvorfor sertifiseringen er verdens største innen prosjektledelse.


Gå til PRINCE2 kursoversikt for å finne kurset som passer best for deg.

PRINCE2 Agile Foundation

Smidige (Agile) metoder har vært i stor vekst de siste 20 årene. PRINCE2 Agile gir deg det du trenger for å gjennomføre prosjekter på en smidig måte (basert på Scrum, Kanban og Lean Start-up). I tillegg vil du lære hvordan du kombinerer den smidige måten å jobbe på med fundamentet i PRINCE2.

Kurs i PRINCE2 Agile Foundation lærer deg:

  • Hovedkonseptet med PRINCE2 og smidige metoder
  • Hvordan PRINCE2s prinsipper, temaer, prosesser og ledelsesprodukter bør tilpasses og benyttes i en smidig kontekst
  • Den smidige måten å jobbe på: konsepter, tankesett, uttrykk og teknikker

Du kan lese mer om en PRINCE2 Agile® her eller du kan delta på vårt gratis introduksjonswebinar til PRINCE2 Agile for å høre mer om rammeverket som kombinerer det beste fra to verdener.

Hvilken sertifisering bør du velge?

Bør du velge PRINCE2 Foundation, PRINCE2 Agile Foundation eller begge to? 

Dersom du har behov for generell kunnskap om prosjektledelse og PRINCE2, uavhengig av gjennomføringsmetode (smidig eller tradisjonell), anbefaler vi å begynne med PRINCE2 Foundation. Målgruppen for PRINCE2 Foundation er prosjektledere, teamledere, prosjektmedarbeidere, prosjekteiere og styringsgruppemedlemmer. 

Dersom du allerede vet at du i hovedsak kommer til å jobbe med smidige prosjekter bør du begynne med PRINCE2 Foundation først og deretter bygge på med en sertifisering i PRINCE2 Agile Foundation. Målgruppen for PRINCE2 Agile Foundation er prosjektledere, teamledere, prosjektmedarbeidere, prosjekteiere og styringsgruppemedlemmer som jobber etter smidige prinsipper og som allerede har god kjennskap til PRINCE2.

Get free brochure about the Executive MBA


Carina Höyheim jobber som Senior Consultant med PRINCE2 hos Metier. Carina har lang erfaring innen prosjektledelse og har jobbet med både tradisjonelle og smidige prosjektleveranser de siste 25 årene. Carina er utdannet sivilingeniør fra Kungliga Tekniske Högskolan (KTH) i Stockholm. På fritiden liker hun å ri, danse og stå på ski.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering

Har du lyst til å ta en PRINCE2-klasifisering, men lurer på om tiden strekker til? Når du skal ta en PRINCE2-sertifisering, kan du velge den læremetoden som passer deg og din livsstil best. Du kan enten ta et av våre klasseromskurs, som arrangeres jevnlig, eller selv legge opp løpet for når og hvor du studerer – da velger du vår fleksible e-læringsløsning. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert i PRINCE2 – både Foundation og Practitioner.

Hva er forskjellen mellom PRINCE2® Foundation og Practitioner?

Snuser du på å ta en sertifisering i PRINCE2? Foundation og Practitioner er sertifiseringsnivåene i PRINCE2. Vi får ofte spørsmål om hva som egentlig er forskjellen mellom disse, og hvilket nivå som passer for ulike personer og stillinger. Her gir vi deg de viktigste forskjellene slik at det blir enklere for deg å velge den rette PRINCE2-sertifiseringen til ditt behov.

Hva er MSP® og MoP® og hvilken sertifisering skal du velge?

Blir du overveldet over utvalget av sertifiseringer og kurs som er tilgjengelig? Det dukker stadig opp flere muligheter for å ta sertifiseringer i prosjektledelse som kan være både nyttige og nødvendige, knyttet opp mot det du jobber med. Du kan også oppleve å møte krav om å ha en spesifikk sertifisering. Men hva inneholder de ulike sertifiseringene og hvordan vet du hva du skal velge?