PRINCE2 Foundation og Agile Foundation – hva er forskjellen?

Sertifiseringer og standarder

3 min. lesning

PRINCE2 er et utbredt rammeverk for prosjektledelse – både i Norge og internasjonalt. De siste årene har også PRINCE2 Agile vokst raskt. En sertifisering som ser på PRINCE2 i et smidig perspektiv. 

I dette innlegget ser vi nærmere på forskjellene på PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Agile Foundation. 

PRINCE2 Foundation

PRINCE2 Foundation lærer deg hva PRINCE2 er og hva som er fordelene ved å bruke rammeverket. Dette er et godt utgangspunkt uavhengig om du har planer om å gjennomføre et prosjekt på en tradisjonell eller smidig måte. Dette er også den sertifiseringen som er mest utbredt i Norge og internasjonalt. I Norge alene er det et sted rundt 30 000 sertifiserte. 

Kurs i PRINCE2 Foundation lærer deg:

  • Hva et prosjekt er, hva som er særegent for prosjekter, og fordelene ved å bruke PRINCE2 som rammeverk
  • Prinsippene i PRINCE2 og hvordan disse underbygger god prosjektledelse
  • Hensikten, målet og konteksten til prosessene og temaene i PRINCE2

LES OGSÅ: 7 grunner til å ta PRINCE2 Foundation

For å lære mer om metoden så anbefaler vi at du deltar på et av våre gratis introduksjonswebinar til PRINCE2. Her vil du høre mer om hvorfor sertifiseringen er verdens største innen prosjektledelse.


Gå til PRINCE2 kursoversikt for å finne kurset som passer best for deg.

PRINCE2 Agile Foundation

Smidige (Agile) metoder har vært i stor vekst de siste 20 årene. PRINCE2 Agile gir deg det du trenger for å gjennomføre prosjekter på en smidig måte (basert på Scrum, Kanban og Lean Start-up). I tillegg vil du lære hvordan du kombinerer den smidige måten å jobbe på med fundamentet i PRINCE2.

Kurs i PRINCE2 Agile Foundation lærer deg:

  • Hovedkonseptet med PRINCE2 og smidige metoder
  • Hvordan PRINCE2s prinsipper, temaer, prosesser og ledelsesprodukter bør tilpasses og benyttes i en smidig kontekst
  • Den smidige måten å jobbe på: konsepter, tankesett, uttrykk og teknikker

Du kan lese mer om en PRINCE2 Agile® her eller du kan delta på vårt gratis introduksjonswebinar til PRINCE2 Agile for å høre mer om rammeverket som kombinerer det beste fra to verdener.

Hvilken sertifisering bør du velge?

Bør du velge PRINCE2 Foundation, PRINCE2 Agile Foundation eller begge to? 

Dersom du har behov for generell kunnskap om prosjektledelse og PRINCE2, uavhengig av gjennomføringsmetode (smidig eller tradisjonell), anbefaler vi å begynne med PRINCE2 Foundation. Målgruppen for PRINCE2 Foundation er prosjektledere, teamledere, prosjektmedarbeidere, prosjekteiere og styringsgruppemedlemmer. 

Dersom du allerede vet at du i hovedsak kommer til å jobbe med smidige prosjekter bør du begynne med PRINCE2 Foundation først og deretter bygge på med en sertifisering i PRINCE2 Agile Foundation. Målgruppen for PRINCE2 Agile Foundation er prosjektledere, teamledere, prosjektmedarbeidere, prosjekteiere og styringsgruppemedlemmer som jobber etter smidige prinsipper og som allerede har god kjennskap til PRINCE2.

Get free brochure about the Executive MBA


Carina Höyheim jobber som Senior Consultant med PRINCE2 hos Metier. Carina har lang erfaring innen prosjektledelse og har jobbet med både tradisjonelle og smidige prosjektleveranser de siste 25 årene. Carina er utdannet sivilingeniør fra Kungliga Tekniske Högskolan (KTH) i Stockholm. På fritiden liker hun å ri, danse og stå på ski.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering

Det finnes alltids grunner til å utsette å ta en PRINCE2-sertifisering. At du er usikker på hvor mye tid du må sette av, trenger ikke å være en av dem. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert i PRINCE2 – både Foundation og Practitioner.

Hvordan går du frem for å BREEAM-sertifisere prosjektet ditt?

Miljøaspektet er, og vil fortsette å være, et svært aktuelt tema i byggebransjen. Kanskje også mer og mer aktuelt med tiden som kommer. Bygg står for omtrent 40% av verdens CO2-forbruk, og 50 % av alt strømforbruk. Når vi fremover skal sørge for at vi bygger riktig prosjekt vil byggets utslipp – både i byggefasen, og når bygget er i bruk –ha mye å si for prioriteringene i prosjektet. Vi forholder oss stadig til mer ambisiøse byggherrer og strengere krav og forventinger knyttet til nettopp bærekraft.

Hva er PRINCE2®-prinsippene og hvorfor har vi dem?

I PRINCE2 er det definert syv prinsipper som gir et rammeverk av gode fremgangsmåter for de som er involvert i et prosjekt. Det er avgjørende at vi etterlever disse for at prosjektet skal bli styrt etter PRINCE2 og være i tråd med beste praksis. De er basert på analyser av tidligere prosjekter og har vist sin verdi i praksis over mange år. Videre er de universelle, de gjelder for alle prosjekter og må alltid være til stede.