4 gode råd idet du overtar et prosjekt

Organisering og roller

2 min. lesning

Kan du kjenne igjen følelsen av stolthet over å ha blitt tildelt ansvaret, samtidig som du skjelver av ærefrykt og lurer på hva du faktisk har begitt deg ut på? Vi gir deg tipsene du trenger for å gjøre den første tiden som prosjektleder så smertefri som mulig.

 «Jeg så meg selv stige inn i en Boeing 747 og sette meg i cockpiten. Der skulle jeg ta over styringen uten å ha peiling på hvilke knapper jeg skulle trykke på, og hvilke jeg absolutt ikke skulle røre!»

Slik beskriver en av landets ledende prosjektledere følelsen han kjente da han fikk ansvaret for et større prosjekt i Nordsjøen.


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


For å forberede seg til stillingen, fullførte han tankeeksperimentet og kunne dermed forberede seg til hva han skulle gjøre dersom han hadde styrt en jumbojet. Hva kan jeg gjøre som ikke kan gå galt, og hvilke knapper er det jeg kan trykke på uten at vi styrter? Spurte han seg selv, og gir følgende råd til dere i samme situasjon:

1. Gjør teamet begeistret!

Uten tillit er stillingen som prosjektleder vanskelig. Etabler tillit til ledelsen og dine medarbeidere tidlig. Opptre slik at du fortjener tilliten, den kommer ikke av seg selv.

2. Bruk dine medarbeidere flittig.

Si at du trenger deres råd. Be hver enkelt av dem om å skrive en selvangivelse hvor de skal beskrive problemer og utfordringer som kan oppstå, og be dem foreslå en løsning. Spør deretter hva de behøver din hjelp til.

3. Sikre tilgang på mandat og kompetanse.

De som jobber for deg gjør så godt de kan, men de kan ofte ha behov for hjelp til å få prioritet overfor andre. Bruk innflytelsen din som prosjektleder til å hjelpe dem.

4. Face The Problems.

Snus opp problemene og møt dem ansikt til ansikt. Ikke utsett de ubehagelige samtalene. Det er evnen til å ta slike samtaler som skiller ledere fra andre.

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Slik har man dratt fordeler av å samkjøre to prosjekter for Entra

Da Entra skulle rehabilitere to kontorbygg sentralt i Oslo, fikk de fordeler av å samkjøre deler av prosjektene. Her får du lese om prosjektledernes erfaringer fra parallellgjennomføring av blant annet kontraktstrategi og tilbudsdokumenter, og tips til hvordan du kan lykkes med samarbeid på tvers.

Hvordan organiserer du egentlig prosjektene i virksomheten?

I tidligere blogginnlegg har vi beskrevet noen prinsipielle forskjeller mellom funksjonell, selvstendig og matriseorganisering av en virksomhet.

5 ting du kan gjøre i sommer, som sikrer at høstens prosjekter går på skinner

Sommer er for de fleste av oss synonymt med avslapping og late dager. Om du klarer å kombinere dette med litt planlegging, kan du allerede nå sikre at høstens prosjekter får et så godt utgangspunkt som mulig.