4 gode råd idet du overtar et prosjekt

4 gode råd idet du overtar et prosjekt

Skrevet av Jon Arve Wålberg - 13. oktober 2014

Kan du kjenne igjen følelsen av stolthet over å ha blitt tildelt ansvaret, samtidig som du skjelver av ærefrykt og lurer på hva du faktisk har begitt deg ut på? Vi gir deg tipsene du trenger for å gjøre den første tiden som prosjektleder så smertefri som mulig.

 «Jeg så meg selv stige inn i en Boeing 747 og sette meg i cockpiten. Der skulle jeg ta over styringen uten å ha peiling på hvilke knapper jeg skulle trykke på, og hvilke jeg absolutt ikke skulle røre!»

Slik beskriver en av landets ledende prosjektledere følelsen han kjente da han fikk ansvaret for et større prosjekt i Nordsjøen.


Karrierevei i prosjektledelse eller kortere praktisk kurs som gir pluss på  CVen? Prøv vår kursveileder for å finne ut hvilket kurs som er rett for deg!


For å forberede seg til stillingen, fullførte han tankeeksperimentet og kunne dermed forberede seg til hva han skulle gjøre dersom han hadde styrt en jumbojet. Hva kan jeg gjøre som ikke kan gå galt, og hvilke knapper er det jeg kan trykke på uten at vi styrter? Spurte han seg selv, og gir følgende råd til dere i samme situasjon:

1. Gjør teamet begeistret!

Uten tillit er stillingen som prosjektleder vanskelig. Etabler tillit til ledelsen og dine medarbeidere tidlig. Opptre slik at du fortjener tilliten, den kommer ikke av seg selv.

2. Bruk dine medarbeidere flittig.

Si at du trenger deres råd. Be hver enkelt av dem om å skrive en selvangivelse hvor de skal beskrive problemer og utfordringer som kan oppstå, og be dem foreslå en løsning. Spør deretter hva de behøver din hjelp til.

3. Sikre tilgang på mandat og kompetanse.

De som jobber for deg gjør så godt de kan, men de kan ofte ha behov for hjelp til å få prioritet overfor andre. Bruk innflytelsen din som prosjektleder til å hjelpe dem.

4. Face The Problems.

Snus opp problemene og møt dem ansikt til ansikt. Ikke utsett de ubehagelige samtalene. Det er evnen til å ta slike samtaler som skiller ledere fra andre.

La oss hjelpe deg med å finne riktig kurs. Prøv vår kursveileder!

Temaer: Prosjektledelse


Jon Arve Wålberg

Skrevet av Jon Arve Wålberg

Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.

Mest leste artikler