Hvorfor lære prosjektledelse?

Kompetanseutvikling

3 min. lesning

Hvordan fikk du ansvaret for ditt første prosjekt? Hadde du spisskompetanse på et spesielt fagområde? Prosjektledelse gir rom for nye karrieremuligheter og personlig utvikling, uten å ha verdifull utdannelse i bunn.

Det finnes trolig tusenvis av «ufaglærte prosjektledere» i Norge som har ansvaret for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad. For deg som ønsker å prestere og utvikle deg videre, er en faglig utdannelse innen prosjektledelse uvurderlig.

Prosjektledelse er nyttig

Dersom du har studert tidligere, vet du hva en formell prosjektlederkompetanse gir deg. Du har sannsynligvis erfart at kompetansen er relevant uavhengig om du leder prosjekter, fagområder eller en linjeorganisasjon med mange ansatte. De aller fleste virksomheter trenger nemlig noen med slike ferdigheter for å overvåke og gjennomføre vellykkede prosjekt.


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Prosjektlederkompetanse gir deg bedre evne til å:

  • Håndtere akselererende endringshastighet
  • Kontrollere fremdriftsplaner og kostnader
  • Unngå å gli bort fra målsettinger
  • Se røde flagg under planlegging og gjennomføring
  • Minimere eller unngå å måtte gjøre ting om igjen
  • Forbedre kommunikasjon mellom interessenter
  • Forstå og anvende sentrale begreper
  • Realisere gevinster

Prosjektkompetanse gir trygghet

Som prosjektleder kreves det at du er rask til å sette deg inn i aktuelle temaer og problemstillinger, se helhet og sørge for at laget ditt jobber effektivt. Tryggheten en faglig utdanning gir er uvurderlig for deg som vil prestere og utvikle deg videre. Vurderer du å klatre på karrierestigen bør du også vurdere å anskaffe deg en formell prosjektlederkompetanse.

Prosjektledelse er nyttig for all ledelse

Virksomheter som har behov for ansatte med gode prosjektlederferdigheter, øker stadig. Med en utdannelse innen prosjektledelse har du kompetansen som kreves, uansett om du leder prosjekter, fagområder eller en linjeorganisasjon med mange ansatte.

Verdi for kunder

God prosjektledelse hjelper din virksomhet til å levere mer verdi til kundene. Bedre leveranse av virksomhetens produkter eller tjenester, fører til økt sannsynligheten for suksess og et bedre forhold til kundene. Med suksess i markedet vil din troverdighet som prosjektleder øke og selskapets ledelse får mer tillit til deg.

Internt konkurransefortrinn

Prosjektkompetanse gir deg også et konkurransefortrinn i den interne kampen om interessante ansvarsområder. Erfaring fra prosjekter gir deg bedre forståelse for de tekniske, sosiale og forretningsmessige aspektene av bedriften. Dette er dessuten innsikt som gjør deg i stand til å kunne bidra bedre til utviklingen av dem.

Prosjektlederkompetanse gjør deg mer verdifull for virksomheten du jobber i og kan hjelpe deg til å klatre på karrierestigen. Uansett om du skal lede prosjekter, fag eller mennesker – prosjektledelse er relevant kompetanse uansett.

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Jon Arve jobber som divisjonsdirektør for Academy & Project Systems i Metier OEC. Han brenner for å hjelpe virksomheter med å utvikle seg faglig. Jon Arve er siviløkonom med en Bachelor i internasjonal markedsføring og en Master i Økonomi og administrasjon. Fritiden tilbringes som oftest ute i skog og natur.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

De 10 mest leste blogginnleggene første halvår 2022

Hva har våre lesere vært mest interessert i å lese om dette halvåret? En titt inn i statistikken viser hvilke temaer som har engasjert mest, og hva dere der ute har hatt lyst til å lære mer om. Blant annet har fagstoff om kommunikasjon, prosjekteierstyring, bærekraft og modenhetsmåling trumfet høyt i år. Her har du innlegg om dette og mye mer, som kan komme til god nytte nå når ferien nærmer seg slutten. Vi ønsker deg en fortsatt fin sommer, og god lesning!

5 ting du kan gjøre for å sikre at høstens prosjekter går på skinner

Sommer er for de fleste av oss synonymt med avslapping og late dager. Om du klarer å kombinere dette med litt planlegging, kan du allerede nå sikre at høstens prosjekter får et så godt utgangspunkt som mulig. Det er nemlig mange grep du kan ta, som kan være med på å sikre at høstens prosjekter går på skinner. Her får du våre fem beste tips.

Sommerens beste blogginnlegg og podcaster om prosjektledelse

Strandlivet er ikke komplett uten en god podcast å lytte til, eller litt digg fagstoff å lese – mener i hvert fall vi. Prosjektledelsesfaget er også et fag i stadig endring, og det finnes ikke mangel på fagstoff der ute om du ønsker å holde deg oppdatert gjennom sommeren. Gjennom snart åtte år med blogging har vi samlet en god del skriftlig og auditiv snacks som passer godt i sommersola. Her har du noe av det beste som du kan ta med deg på ferie.