Hvorfor lære prosjektledelse?

Kompetanseutvikling

3 min. lesning

Hvordan fikk du ansvaret for ditt første prosjekt? Hadde du spisskompetanse på et spesielt fagområde? Prosjektledelse gir rom for nye karrieremuligheter og personlig utvikling, uten å ha verdifull utdannelse i bunn.

Det finnes trolig tusenvis av «ufaglærte prosjektledere» i Norge som har ansvaret for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad. For deg som ønsker å prestere og utvikle deg videre, er en faglig utdannelse innen prosjektledelse uvurderlig.

Prosjektledelse er nyttig

Dersom du har studert tidligere, vet du hva en formell prosjektlederkompetanse gir deg. Du har sannsynligvis erfart at kompetansen er relevant uavhengig om du leder prosjekter, fagområder eller en linjeorganisasjon med mange ansatte. De aller fleste virksomheter trenger nemlig noen med slike ferdigheter for å overvåke og gjennomføre vellykkede prosjekt.


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Prosjektlederkompetanse gir deg bedre evne til å:

  • Håndtere akselererende endringshastighet
  • Kontrollere fremdriftsplaner og kostnader
  • Unngå å gli bort fra målsettinger
  • Se røde flagg under planlegging og gjennomføring
  • Minimere eller unngå å måtte gjøre ting om igjen
  • Forbedre kommunikasjon mellom interessenter
  • Forstå og anvende sentrale begreper
  • Realisere gevinster

Prosjektkompetanse gir trygghet

Som prosjektleder kreves det at du er rask til å sette deg inn i aktuelle temaer og problemstillinger, se helhet og sørge for at laget ditt jobber effektivt. Tryggheten en faglig utdanning gir er uvurderlig for deg som vil prestere og utvikle deg videre. Vurderer du å klatre på karrierestigen bør du også vurdere å anskaffe deg en formell prosjektlederkompetanse.

Prosjektledelse er nyttig for all ledelse

Virksomheter som har behov for ansatte med gode prosjektlederferdigheter, øker stadig. Med en utdannelse innen prosjektledelse har du kompetansen som kreves, uansett om du leder prosjekter, fagområder eller en linjeorganisasjon med mange ansatte.

Verdi for kunder

God prosjektledelse hjelper din virksomhet til å levere mer verdi til kundene. Bedre leveranse av virksomhetens produkter eller tjenester, fører til økt sannsynligheten for suksess og et bedre forhold til kundene. Med suksess i markedet vil din troverdighet som prosjektleder øke og selskapets ledelse får mer tillit til deg.

Internt konkurransefortrinn

Prosjektkompetanse gir deg også et konkurransefortrinn i den interne kampen om interessante ansvarsområder. Erfaring fra prosjekter gir deg bedre forståelse for de tekniske, sosiale og forretningsmessige aspektene av bedriften. Dette er dessuten innsikt som gjør deg i stand til å kunne bidra bedre til utviklingen av dem.

Prosjektlederkompetanse gjør deg mer verdifull for virksomheten du jobber i og kan hjelpe deg til å klatre på karrierestigen. Uansett om du skal lede prosjekter, fag eller mennesker – prosjektledelse er relevant kompetanse uansett.

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Jon Arve jobber som divisjonsdirektør for Academy & Project Systems. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Vet du egentlig hvordan du påvirker de du leder?

Som leder kommuniserer du sannsynligvis mye, med mange ulike mennesker, i løpet av en vanlig dag. Er du bevisst på hvordan du påvirker andre gjennom måtene du kommuniserer på? Visste du at det finnes forskjellige kommunikasjonsstiler som du kan bruke, eller la være å bruke, når du skal lede teamet ditt i en bestemt retning?

De 10 mest leste blogginnleggene i 2021

Da var nok et annerledes år over. Vi har tatt et tilbakeblikk på året som har gått og sett på hvilke blogginnlegg som dere likte best og som engasjerte dere mest. Her finner du mye godt fagstoff om ledelse, prosjektledelse, smidig metodikk - og mye mer. Vi håper du finner det nyttig. God lesing!

Repetisjon: Nøkkelen til å bevare ny kunnskap

Innenfor pedagogikken og psykologien har man forsket på hvilken effekt repetisjon har for læring. Det viser seg, ikke så overraskende, at repetisjon fremmer læring. Men det er stor forskjell på læring for å bestå en eksamen eller en sertifisering, og læring for å bevare ny kunnskap og faktisk endre måten man jobber på. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på den siste formen for læring hvor man har et ønske om å sette ny kunnskap ut i praksis. Hva skal til for å lykkes med å ta i bruk ny kunnskap, og hvordan lærer vi best?