Hvor mye kan vi om prosjektledelse?

2 min. lesning

I starten av 2017 lanserte vi en liten prosjektquiz på våre nettsider. Quizen inneholder ti spørsmål om prosjektledelse med svaralternativer. Hensikten med quizen var å la folk teste seg selv. Fra over 1400 besvarelser har vi gjort en lettbeint analyse av hvor mye folk kan om prosjektledelse. Her kommer noen funn.

Litt fakta først

Først litt fakta. Vi har i alt 1535 besvarelser. 36% av svarene er fra kvinner og 64% fra menn. Resultatet er tilnærmet normalfordelt. Slik sett kan vi kanskje si at spørsmålene var passe vanskelige. Bare 27 personer (1,8%) klarte å svare riktig på alle spørsmålene. Heldigvis var det bare 6 personer som fikk 1 poeng.

normalfordeling

De fleste vet at man bør bruke tilstrekkelig tid på planlegging

Det spørsmålet som flest fikk riktig på er knyttet til planlegging. Det er godt å se at de fleste vet at planlegging er viktig i oppstarten av prosjekter.

LES OGSÅ: Slik lager du en enkel prosjektplan og Prosjektplanlegging steg for steg

Hva er viktig i oppstarten av prosjekter?

best-score

Det er viktig å ha i bakhodet at en prosjektplan ikke er en engangsleveranse. Den må oppdateres og revideres med jevne mellomrom for å sikre at den reflekterer det arbeidet som skal utføres.

Man er mest usikker på hva som avgjør om et prosjekt er vellykket

hva-avgjor-om-prosjektet-er-vellykket

Her er det alternativ 1 som er riktig. Det er til syvende og sist de som skal realisere prosjektets effektmål som avgjør om prosjektet har vært vellykket. Både alternativ 2 og 3 er selvsagt gode nyheter. Men det er mulig at et prosjekt har levert høy kvalitet til riktig tidspunkt og til lavere kostnad enn planlagt uten at de definerte gevinstene realiseres. Man kaller det gjerne å gjennomføre "feil" prosjekt riktig. Dette er typisk for prosjekter som egentlig ikke har livets rett lenger på grunn av endringer i omgivelsene. Men man våger ikke å stoppe prosjektet fordi man allerede har brukt mye tid og penger. Det å være dyktig til å velge de riktige prosjektene og gjennomføre disse på en god måte, er avgjørende for virksomheter som lever av prosjekter.

Vil du også teste deg selv?

Har du lyst til å teste hvor mye du kan om prosjektledelse også? Du kan ta quizen her. Vi har byttet ut spørsmålene du har fått svar på her.

Quiz: hva kan du om prosjektledelse. Gratis prosjekt-quiz

Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.