Hva skiller de beste prosjektlederne fra resten?

Organisering og roller

3 min. lesning

Hva må være på plass for at du som prosjektleder skal lykkes gang på gang, selv i de mest krevende prosjektene? Les om hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne og hvordan deres adferd utgjør en forskjell.

En dyktig prosjektleder er viktig for at prosjektet skal lykkes. Ifølge PMI’s Pulse of the Profession er over 10 % av alle investeringer i prosjekter bortkastet grunnet dårlig gjennomføring. Gode prosjektledere utgjør altså en forskjell, men hva er det som skiller de beste fra de nest beste og hvilke egenskaper har de?


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


1. Sørg for at du har nok myndighet og ager deretter

I følge en undersøkelse i boken Alpha Project Managers som er basert på svarene fra 860 erfarne prosjektledere, så er innstilling og ansvarsfølelse et viktig karaktertrekk ved gode prosjektledere. De beste prosjektlederne forutsetter at de har tilstrekkelig myndighet, føler eierskap til sitt prosjekt og jobber deretter.

2. Utforme en prosjektplan 

En god prosjektleder bruker tilstrekkelig tid på planlegging. Prosjektlederne som deltok i undersøkelsen fra Alpha Project Managers oppga at de brukte omtrent dobbelt så lang tid på planlegging (21 % av prosjektets levetid) som de øvrige (11 %).

3. Fokuser på kontinuerlig forbedring

Gode prosjektledere bygger nødvendig kompetanse for å styre et prosjekt. Fokuser hele tiden på hva du kan gjøre bedre. De beste bruker mindre tid på å flotte seg med gode resultater og mer tid på å diskutere hva som kunne vært gjort bedre.

4. Vær en god relasjonsskaper og påvirker

Fokuser på å bygge opp og vedlikeholde gode relasjoner. Gode prosjektledere vet at de ikke kan lykkes alene, og de fokuserer derfor på å ha gode relasjoner.

5. Kommuniser

God kommunikasjon er essensielt for å lykkes med prosjekter. Gode prosjektledere utarbeider ikke bare interessentanalyser og kommunikasjonsplaner, de gjennomfører dem også. De leter proaktivt etter informasjon og anser det som deres fremste oppgave å sørge for at alle til enhver tid er informert.

6. Del erfaring

Erfaringsutveksling er viktig for å lykkes med prosjekter. Ha gjerne en mentor og vær en mentor for de mindre erfarne. Det å ha noen å diskutere med og reflektere sammen med gir deg et verdifullt perspektiv som du kan bruke til kontinuerlig forbedring.

7. Vær bevisst på din lederstil

Mange prosjektledere behersker de «harde disiplinene» i prosjektledelse som planlegging og risikostyring, men er ikke alltid like gode på ledelse. Evne til å lede er det som skiller de beste prosjektlederne og de øvrige. For å utvikle deg som leder må du være bevisst på din egen ledelsesstil og kommunikasjonsstil – og jobbe for å forbedre deg.

8. Tilpass deg situasjonen

Du kan være en erfaren og kompetent prosjektleder, men uten evnen til å tilpasse deg og lytte til andre, kommer du ingen vei. Gode prosjektledere er i stand til å tilpasse sin egen adferd til prosjektet, kolleger og mål og kommuniserer godt med sine samarbeidspartnere.

Kompetanseutvikling er nøkkelen

De beste prosjektlederne jobber hele tiden målrettet mot å utvikle sin egen kompetanse og bygge en karrierevei innen prosjektledelse. Ved å formalisere kunnskapen vil du oppnå en enda større trygghet i rollen som prosjektleder. En sertifisering eller et studie i prosjektledelse vil gi deg det kvalitetsstempelet du trenger samtidig som det er en formell anerkjennelse av kompetansen din.

En komplett prosjektleder utvikles ikke over en dag. Det krever tid og erfaring. Det er likevel et skritt i riktig retning å være bevisst på de avgjørende karaktertrekkene slik at du kan jobbe målrettet mot dem.

Sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan organiserer du egentlig prosjektene i virksomheten?

I tidligere blogginnlegg har vi beskrevet noen prinsipielle forskjeller mellom funksjonell, selvstendig og matriseorganisering av en virksomhet.

5 ting du kan gjøre i sommer, som sikrer at høstens prosjekter går på skinner

Sommer er for de fleste av oss synonymt med avslapping og late dager. Om du klarer å kombinere dette med litt planlegging, kan du allerede nå sikre at høstens prosjekter får et så godt utgangspunkt som mulig.

9 LinkedIn-grupper enhver prosjektleder bør være medlem av

Man blir aldri helt utlært i prosjektledelse, men en måte å holde seg oppdatert på er å være aktiv på LinkedIn. Ettersom mange i dag jobber i prosjekter på et eller annet nivå, har det dukket opp mangfoldige grupper på LinkedIn som du kan delta i – enten bare for å observere og bli inspirert av det andre legger ut av artikler og innlegg, eller for å debattere selv, dele ditt innhold og hjelpe andre.