Hva kjennetegner et prosjekt, og hvorfor trenger du å styre det? [video]

Prosjektgjennomføring

1 min. lesning

Visste du at så mye som 15-20 % av kostnadene ved et prosjekt går til styring og prosjektledelse? For at det skal være verdt det må prosjektleder styre stødig.

De fleste prosjekter kjennetegnes av at de er midlertidige, tverrfaglige og at de som regel fører til en endring hos selskapet/organisasjonen som igangsetter prosjektet.

Hva kjennetegner et prosjekt og hvorfor trenger man å styre det? from Metier on Vimeo.

Usikkerhet under prosjektarbeid

Under prosjektarbeid vil det nesten alltid oppstå usikkerhet, ofte i form av spørsmål knyttet til analyse, kostnad, rammeverk og/eller ledelse. Så mye som 15-20 % av et prosjekts budsjett er utgifter knyttet til ledelse. Det vil si at om prosjektet er estimert til 5 mill. går hele 1 mill. til styring og prosjektledelse. Hvorfor er det verdt det?

Prosjektleders ansvar

Om prosjektet styres fornuftig vil det være enklere å komme i mål til gitt kostnad, med riktig produkt, god kvalitet og riktig styringsmekanisme. Det er prosjektlederens ansvar å tydelig styre prosjektet når usikkerhet oppstår. Om prosjektlederen klarer å gjøre dette vil han/hun kontinuerlig kunne vurdere usikkerheten, og det er mulig å stoppe opp og gjøre endringer, i motsetning til å bare «kjøre på».

Hos Metier OEC har vi prosjektlederkurs som lærer deg teknikker for best mulig styring av prosjekt. Ta en titt på kurssiden vår for full oversikt.

Quiz: hva kan du om prosjektledelse. Gratis prosjekt-quiz


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Best Value Procurement (BVP) – effektiv anskaffelse og gjennomføringsmetode for fremtiden

Det er et for høyt konfliktnivå i prosjekter. Det er derfor et stort behov for bedre samspill, effektiv anskaffelse og -gjennomføring. Her kan Best Value Procurement (BVP), en anskaffelses- og  gjennomføringsmetode for fremtiden, være en god løsning.  Vi gir deg en kort bakgrunn om hvorfor du bør velge BVP og kort om metodikken.

Avviksledelse og toleranser i PRINCE2 Agile

Et av prinsippene i PRINCE2 er at prosjekter skal benytte seg av avviksledelse. I praksis betyr det at dersom man går utenfor toleransegrensene som er definert for tid, kostnad, kvalitet, omfang, usikkerhet eller gevinst skal avviket eskalere til neste ledelsesnivå. 

Staten sløser årlig bort flere titalls milliarder på dårlig prosjektstyring

Kostnadsoverskridelser i norske byggeprosjekter får stadig større oppmerksomhet. Vi kan nærmest daglig lese om profilerte prosjekter som sprenger kostnadsrammene. Dette skaper store overskrifter, og årsaksbildet diskuteres flittig av bygg- og anleggsbransjens aktører og ansvarlige departementer.