Den komplette prosjektleder - Del 3: Den nye prosjektlederen

Organisering og roller

2 min. lesning

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som tar for seg hvilke elementer som er nødvendige for å sikre at prosjektledere gang på gang lykkes med sine prosjekter. Med utgangspunkt i Metier OECs erfaring og forskning på området vil vi sette lys på hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne.


Fra de to første artiklene i denne artikkelserien vet vi at gode prosjektledere er avgjørende for gode prosjekter. Vi vet også litt mer om hva de beste prosjektlederne gjør

På våre kurs i prosjektledelse møter vi mange som nettopp har begynt på reisen mot å bli en Alpha-prosjektleder, nemlig alle de nye prosjektlederne.

Løsningsorienterte nykommere

Den typiske nye prosjektleder er en dyktig spesialist, som har ett eller flere års prosjekterfaring som prosjektdeltaker, men foreløpig ingen prosjektlederfaring. Den nye prosjektlederens fremgangsmåte er ofte svært løsningsorientert, og faktorer som «Executive support» pleier ikke å være på radaren. Når de blir introdusert for metoder og verktøy er dette noe den nye prosjektlederen verdsetter høyt.

Fokus på utdannelse

Mange av våre kunder er bevisst verdien av god prosjektledelse, og vi har i fellesskap skapt målrettede prosjektakademier som skal gjøre dem i bedre stand til å gjennomføre prosjekter. Her kommer utdannelse raskt på banen når en ny prosjektleder skal innlemmes i flokken. Andre steder kan det gå lang tid før en ny prosjektleder får noe som helst utdannelse i faget.

Den nye prosjektlederen lærer raskt, og ønsker å levere gode resultater. Verdien kommer imidlertid først når den nye prosjektlederen settes i en læringssituasjon, med rammer og god oppfølging.

I neste artikkel tar vi for oss «den kompetente prosjektlederen» – og den nødvendige kompetansen en god prosjektleder bør inneha.

La oss hjelpe deg med å finne riktig kurs. Prøv vår kursveileder!


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hvordan organiserer du egentlig prosjektene i virksomheten?

I tidligere blogginnlegg har vi beskrevet noen prinsipielle forskjeller mellom funksjonell, selvstendig og matriseorganisering av en virksomhet.

5 ting du kan gjøre i sommer, som sikrer at høstens prosjekter går på skinner

Sommer er for de fleste av oss synonymt med avslapping og late dager. Om du klarer å kombinere dette med litt planlegging, kan du allerede nå sikre at høstens prosjekter får et så godt utgangspunkt som mulig.

9 LinkedIn-grupper enhver prosjektleder bør være medlem av

Man blir aldri helt utlært i prosjektledelse, men en måte å holde seg oppdatert på er å være aktiv på LinkedIn. Ettersom mange i dag jobber i prosjekter på et eller annet nivå, har det dukket opp mangfoldige grupper på LinkedIn som du kan delta i – enten bare for å observere og bli inspirert av det andre legger ut av artikler og innlegg, eller for å debattere selv, dele ditt innhold og hjelpe andre.