Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering

Sertifiseringer og standarder

5 min. lesning

Det finnes alltids grunner til å utsette å ta en PRINCE2-sertifisering. At du er usikker på hvor mye tid du må sette av, trenger ikke å være en av dem. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert i PRINCE2 – både Foundation og Practitioner.

Når du skal ta en PRINCE2-sertifisering, kan du velge den læremetoden som passer deg og din livsstil best. Du kan enten ta et av våre klasseromskurs, som arrangeres jevnlig, eller selv legge opp løpet for når og hvor du studerer – da velger du vår fleksible e-læringsløsning. Under går vi gjennom de forskjellige metodene samt hvor mye tid du må regne med å bruke på å få din PRINCE2-sertifisering.

PRINCE2® Foundation, klasserom

Kurstid: 3 dager

Eksamen: 1 time (1,5 timer for engelskspråklige)

Dette er et intensivt klasseromsbasert sertifiseringsløp i PRINCE2 Foundation, og gjennomføres som et tredagers studie. Kurset, som gir deg grunnleggende forståelse for PRINCE2, er egnet for deg som jobber i prosjekter som bruker PRINCE2. Kurset avsluttes med sertifiseringseksamen siste dag.

Ved å velge klasseromskurs, får du alt samlet på ett sted – og du lærer det du skal over et gitt antall dager. Alt du behøver av materiell er selvsagt inkludert i kursprisen, og i tillegg kan vi skilte med sertifiseringsgaranti – består du ikke på første forsøk, får du andre forsøk helt gratis.

PRINCE2® Practitioner, klasserom

Kurstid: 2 dager

Eksamen: 2,5 timer

Dette klasseromskurset i PRINCE2 Practitioner foregår over to dager, hvor eksamen – 2,5 timer – gjennomføres siste kursdag.

Kurset, som egner seg for deg som jobber i prosjekter og som ønsker videregående forståelse for bruk og tilpasning av PRINCE2-rammeverket, krever at du allerede er sertifisert i PRINCE2 Foundation. For å være registrert som aktiv Practitioner, kreves det at du tar eksamen på nytt hvert femte år eller abonnerer på myAxelos og dokumenterer faglig utvikling via deres nettportal.

I likhet med Foundation-kurset, har Practitioner sertifiseringsgaranti. Det betyr, at om du ikke består på første forsøk, får du andre forsøk helt gratis.


Gå til PRINCE2 kursoversikt for å finne kurset som passer best for deg.


PRINCE2® Foundation, nettstudie

Kurstid: 20–40 timer forberedelse, avhengig av erfaring og studieteknikk

Eksamen: 1 time (1 time og 15 minutter for engelskspråklige)

Er du avhengig av et mer fleksibelt læringsopplegg? Ved å ta PRINCE2 Foundation som nettstudie, har du tilgang til nettkurset i ett år. Du velger selv hvordan du ønsker å legge opp løpet – enten du ønsker å intensivere læringen, eller å fordele studiet ut over tid. I snitt bruker våre nettstudie-deltakere et sted mellom 20 og 40 timer, noe som inkluderer alt fra forberedelser med e-læring og testeksamener til avsluttende eksamen.

E-læringskursene våre er pedagogisk utformet – med praktiske eksempler, interaktive øvelser, sjekklister, caseoppgaver og quiz. Du får også tilgang til to testeksamener, og disse kan du ta så mange ganger du ønsker. Gjennom kurset får du tilgang på faglig og praktisk veiledning. Eksamen kan du ta online fra din egen pc.

PRINCE2® Practitioner, nettstudie

Kurstid: 20–40 timer, avhengig av erfaring og studieteknikk

Eksamen: 2,5 timer

PRINCE2 Practitioner som nettstudie bygger videre på PRINCE2 Foundation og gir deg videregående forståelse for tilpasning og anvendelse av PRINCE2. Gjennom kurset har du tilgang på faglig og praktisk veiledning.

Selve nettkurset har du tilgang til i ett år, og du kan logge på hvor som helst og når som helst. Sertifiseringsløpet legger du opp slik du selv ønsker, og eksamene kan du enten ta hjemmefra eller fra kontoret på din egen pc.

Du har selvsagt sertifiseringsgaranti også på våre nettkurs.

E-læring eller klasserom?

Usikker på hva som passer best for deg? Her er hovedforskjellene mellom klasseromskurs og e-læring, kort oppsummert.

Fordeler og ulemper med e-læring

Fordeler med e-læring:

  • Lar seg enklere kombinere med jobb – kan stykkes opp.
  • Fleksibelt.

Ulemper med e-læring:

  • Krever noe egendisiplin og at du evner å sette av tid.

Fordeler og ulemper med klasserom

Fordeler ved klasseromskurs:

  • Du blir raskt sertifisert på kort tid.
  • Du kan møte og diskutere med andre.

Ulemper ved klassekomskurs:

  • Intensivt – det er mye å lære på kort tid.
  • Du kan ikke selv legge opp løpet med større/mindre fokus på det du har behov for.

PS. Metier er den eneste leverandøren av PRINCE2-kurs som har alt materiale tilgjengelig på norsk: E-læring, PRINCE2-boken, testeksamener og eksamen.

Get free brochure about the Executive MBA


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er PRINCE2®-prinsippene og hvorfor har vi dem?

I PRINCE2 er det definert syv prinsipper som gir et rammeverk av gode fremgangsmåter for de som er involvert i et prosjekt. Det er avgjørende at vi etterlever disse for at prosjektet skal bli styrt etter PRINCE2 og være i tråd med beste praksis. De er basert på analyser av tidligere prosjekter og har vist sin verdi i praksis over mange år. Videre er de universelle, de gjelder for alle prosjekter og må alltid være til stede.

Hva er AXELOS ProPath?

AXELOS, som står bak anerkjente sertifiseringer som PRINCE2®, PRINCE2 Agile®, MSP® og MoP ®, lanserte tidligere i vår et nytt sertifiseringsregime som heter ProPath. AXELOS ProPath samler verdens ledende sertifiseringer for prosjekt-, program- og porteføljestyring for å gjøre det enklere for deg å velge riktig retning blant alle sertifiseringene de tilbyr.

Hva er forskjellen på PRINCE2 Agile® og AgileSHIFT®?

Det finnes mange sertifiseringer innenfor smidig tankesett og smidige metoder. Axelos, som står bak PRINCE2, lanserte i 2015 en løsning på hvordan man bør kombinere PRINCE2 og smidige metoder i prosjektsammenheng. Rammeverket fikk navnet PRINCE2 Agile og sertifiseringen har blitt svært populær og er blant de prosjektsertifiseringene som vokser raskest i Norge.