Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering

Sertifiseringer og standarder

5 min. lesning

Det finnes alltids grunner til å utsette å ta en PRINCE2-sertifisering. At du er usikker på hvor mye tid du må sette av, trenger ikke å være en av dem. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert i PRINCE2 – både Foundation og Practitioner.

Når du skal ta en PRINCE2-sertifisering, kan du velge den læremetoden som passer deg og din livsstil best. Du kan enten ta et av våre klasseromskurs, som arrangeres jevnlig, eller selv legge opp løpet for når og hvor du studerer – da velger du vår fleksible e-læringsløsning. Under går vi gjennom de forskjellige metodene samt hvor mye tid du må regne med å bruke på å få din PRINCE2-sertifisering.

PRINCE2® Foundation, klasserom

Kurstid: 3 dager

Eksamen: 1 time (1,5 timer for engelskspråklige)

Dette er et intensivt klasseromsbasert sertifiseringsløp i PRINCE2 Foundation, og gjennomføres som et tredagers studie. Kurset, som gir deg grunnleggende forståelse for PRINCE2, er egnet for deg som jobber i prosjekter som bruker PRINCE2. Kurset avsluttes med sertifiseringseksamen siste dag.

Ved å velge klasseromskurs, får du alt samlet på ett sted – og du lærer det du skal over et gitt antall dager. Alt du behøver av materiell er selvsagt inkludert i kursprisen, og i tillegg kan vi skilte med sertifiseringsgaranti – består du ikke på første forsøk, får du andre forsøk helt gratis.

PRINCE2® Practitioner, klasserom

Kurstid: 2 dager

Eksamen: 2,5 timer (3 timer og 10 minutter for engelskspråklige)

Dette klasseromskurset i PRINCE2 Practitioner foregår over to dager, hvor eksamen – 2,5 timer – gjennomføres siste kursdag.

Kurset, som egner seg for deg som jobber i prosjekter og som ønsker en dypere forståelse for bruk og tilpasning av PRINCE2-rammeverket, krever at du allerede er sertifisert i PRINCE2 Foundation. For å være registrert som aktiv Practitioner, kreves det videre at du går opp til en kortversjon av Practitioner-eksamen hvert femte år.

I likhet med Foundation-kurset, har Practitioner sertifiseringsgaranti. Det betyr, at om du ikke består på første forsøk, får du andre forsøk helt gratis.


Gå til PRINCE2 kursoversikt for å finne kurset som passer best for deg.


PRINCE2® Foundation, nettstudie

Kurstid: 20–40 timer forberedelse, avhengig av erfaring og studieteknikk

Eksamen: 1 time (1 time og 15 minutter for engelskspråklige)

Er du avhengig av et mer fleksibelt læringsopplegg? Ved å ta PRINCE2 Foundation som nettstudie, har du tilgang til nettkurset i ett år. Du velger selv hvordan du ønsker å legge opp løpet – enten du ønsker å intensivere læringen, eller å fordele studiet ut over tid. I snitt bruker våre nettstudie-deltakere et sted mellom 20 og 40 timer, noe som inkluderer alt fra forberedelser med e-læring og testeksamener til avsluttende eksamen.

Usikker på om e-læring er noe for deg? Eller om det er like trygt som klasseromskurs? Da kan vi fortelle deg at vi i 2014 – i konkurranse med 250 kandidater – fikk tredjeplass i den internasjonale prisutdelingen E-Learning Awards. E-læringskursene våre er pedagogisk utformet – med praktiske eksempler, interaktive øvelser, sjekklister, caseoppgaver og quiz. Du får også tilgang til to testeksamener, og disse kan du ta så mange ganger du ønsker. Gjennom hele kurset får du i tillegg en nettmentor, som svarer på praktiske spørsmål og gir deg faglig veiledning. Selve eksamenen kan du velge om du vil ta online, som hjemmeeksamen, eller i Oslo.

PRINCE2® Foundation + Practitioner, nettstudie

Kurstid: 20–40 timer forberedelse per sertifisering. Avhengig av erfaring og studieteknikk

Eksamen: 1 time (1 time og ett kvarter for engelskspråklige) + 2,5 timer (3 timer og 10 minutter for engelskspråklige)

PRINCE2 Foundation + Practitioner er en kombinasjonspakke, som gir deg en helhetlig sertifisering innen prosjektledelse og PRINCE2. Som med nettstudiet i Foundation, kan du ta dette kombinasjonskurset som e-læring. Gjennom hele kurset har du en egen nettmentor tilgjengelig, om du skulle ha praktiske spørsmål eller behov for faglig veiledning.

Selve nettkurset har du tilgang til i ett år, og du kan logge på hvor som helst og når som helst. Sertifiseringsløpet legger du opp slik du selv ønsker, og selve eksamenene kan du enten ta hjemme, eller hos oss i Oslo. Uansett får du tilgang til to testeksamener, som du selvsagt kan ta så mange ganger du ønsker.

Du har selvsagt sertifiseringsgaranti også på våre nettkurs.

E-læring eller klasserom?

Usikker på hva som passer best for deg? Her er hovedforskjellene mellom klasseromskurs og e-læring, kort oppsummert.

Fordeler og ulemper med e-læring

Fordeler med e-læring:

  • Lar seg enklere kombinere med jobb – kan stykkes opp.
  • Fleksibelt.

Ulemper med e-læring:

  • Krever noe egendisiplin og at du evner å sette av tid.

Fordeler og ulemper med klasserom

Fordeler ved klasseromskurs:

  • Du blir raskt sertifisert på kort tid.
  • Du kan møte og diskutere med andre.

Ulemper ved klassekomskurs:

  • Intensivt – det er mye å lære på kort tid.
  • Du kan ikke selv legge opp løpet med større/mindre fokus på det du har behov for.

PS. Metier er den eneste leverandøren av PRINCE2-kurs som har alt materiale tilgjengelig på norsk: E-læring, PRINCE2-boken, testeksamener og eksamen.

Get free brochure about the Executive MBA


Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er forskjellen på PRINCE2 og ISO21500?

Det som først og fremst skiller PRINCE2 og ISO21500 er at førstnevnte er en metode mens sistnevnte er en standard.

PRINCE2 Agile® - PRINCE2® på den smidige måten

Mange tror at PRINCE2 er beregnet for prosjektarbeid etter fossefallsmodellen. I virkeligheten er rammeverket verken utviklet spesielt for fossefallsprosjekter eller smidige prosjekter.

Slik laster du ned PRINCE2-sertifikatet ditt

Har du tatt en sertifisering i PRINCE2 og lurer på hvordan du finner sertifikatet ditt?