Hvordan kombinere fulltidsjobb og studier i prosjektledelse [intervju]

Kompetanseutvikling

7 min. lesning

Prosjektstudier og fulltidsjobb hånd i hånd? Vi har snakket med Account Manager i EDRMedeso, Marcus Rodriguez, om hvordan han kombinerer familielivet, fulltidsjobb og studier.

Mange er interessert i prosjektkompetanse for å utvikle seg innenfor prosjektfaget og oppleve en personlig vekst på et faglig plan. En formalisering av denne kompetansen vil også gi økt legitimitet hos arbeidsgivere og kunder.

Men i en travel hverdag kan det være vanskelig å sette av tid til studier. Derfor er det en fordel at opplæringsprogrammet er nettbasert og at det enkelt kan kombineres med jobb.

Marcus Rodriguez.pngMarcus Rodriguez jobber fulltid i det nordiske firmaet EDRMedeso som siden 1986 har levert produkter for produktsimulering strukturanalyser og (VDC) virtual design and construction. Han har utdanning innenfor ingeniørfag, men valgte for noen år tilbake å videreutdanne seg fordi det ikke var tilstrekkelig fokus på prosjektledelse i hans bachelorgrad.

Prosjektarbeid har kommet mer og mer inn i utdanningsprogrammene de siste årene, men for de som studerte noen år tilbake, var dette ofte mangelfullt.

Etter å ha tatt 30 studiepoeng i prosjektledelse hos Metier OEC, fikk han for alvor smaken på kompetansebygging. Nå er han i gang med en master i Business and Administration, som er et deltidsprogram i samarbeid mellom Metier OEC og det franske universitet SKEMA Business School. Begge studiene er tilpasset folk i jobb, noe som har vært viktig for Rodriguez.

Så hvordan legger Rodriguez opp dagene for å rekke studier mellom jobb, henting av toåringen i barnehagen og andre fritidsaktiviteter? Vi har tatt en prat om verdien av studier, planlegging av hverdagen, og effektiv gjennomføring.

Effektiv gjennomføring av kurset

En normal hverdag for Rodriguez innebærer jobb fra åtte til fire, reisetid og henting av sønnen i barnehagen på ettermiddagen. Med andre ord: en helt vanlig hverdag. Så når rekker han egentlig å sette seg ned med studier?

Rodriguez forteller at han har faste dager hvor han setter seg ned i noen timer på kveldstid og jobber. I tillegg blir det en god del lesing i helger. Med den fleksible e-læringsformen som Metier OEC tilbyr, er det enkelt å studere når som helst – hvor som helst.

“Dersom man printer ut studie-innholdet kan man jobbe enda flere steder siden man ikke behøver nett. Da kan man ta det med på ferie eller på hytta. Jeg har sittet og studert langs bassengkanten i syden, på t-banen, toget og på hytta. Det fungerer bra.”

Han legger ikke skjul på at lesingen ofte går litt i perioder, men at det aldri er noe særlig dødtid ettersom man følger et ferdig satt program med frister og sluttoppgaver. På denne måten har man alltid tider å se frem mot, men likevel friheten til å gjøre oppgaver når man selv vil. Rodriguez anbefaler å ta tak i materialet så fort man har meldt seg på kurset, istedenfor å vente til fristene kommer rullende.

“Man får tilsendt et program som viser hvor mye tid man bør bruke på studiene, og deretter er det bare å jobbe jevnt. For min del er stoffet såpass interessant at jeg aldri blir helt ferdig med det. Jo mer man studerer, jo mer glede får man ut av det.”

Fremdriften får man hele tiden presentert i et dashboard-format i prosentvis fremdrift. Her ligger også alle innleveringsdatoer, slik at man til enhver tid vet hvordan man ligger an. I tillegg sendes det regelmessig ut påminnelses-eposter. Det skal med andre ord mye til før man går seg vill i arbeidsmengde.

Rodriguez forteller at det viktigste han gjorde for å sikre en effektiv gjennomføring var å involvere andre i prosjektet, både familie og kollegaer.

“Ta hensyn til de som er rundt for å avklare og planlegge litt på forhånd. Om man er alene om det er det lett for at det blir til “ditt problem alene”. Hvis andre er med på det, så er de også med på å tilpasse seg.”

På denne måten blir det enklere å sette av tid til studier – både på hjemmebane og i arbeidstiden.

“Det vet vel de fleste som har studert, at det er noe man bør prioritere høyt. Det å rydde plass, det er viktig. Og dersom man trenger det, så synes jeg det er fint å kunne ta litt fri fra jobben til fordel for studier. Det er noe som gir verdi, og som gir mye tilbake.”

Må man ofre noe i hverdagen for å få nok tid?

Ukene har en tendens til å fly fort, og det er alltid noe man helst skulle fått klemt inn i hverdagen. Studier blir derfor ofte avblåst som følge av tidsklemma. Men må man virkelig ofre hobbyen eller familietid når man melder seg opp til et kurs?

Personlig føler ikke Rodriguez at han har vært nødt til å ofre noe særlig for å få tiden til å gå opp. Han mener det er viktig å huske på at den tiden man setter av for å studere, er tiden man kanskje ville brukt til meningsløs surfing på t-banen på vei til jobb, eller se på tv-serier på kvelden.

“Hvis man tenker tidsbruk, så konkurrerer man vel stort sett med ting som ikke gir noe særlig tilbake, som tv-serier og Netflix. For min del har jeg ikke ofret så mye som er viktig, men jeg hoppa ut av Game of Thrones, da. Kona har sett alt, så jeg henger litt etter der…”

Hvorfor velge Metier OECs e-læringsprogrammer?

I stadig flere bedrifter oppmuntres de ansatte til å ta kurs og sertifiseringer for å heve kompetansen. Men mange tar også initiativet på egenhånd, slik Rodriguez gjorde.

For å få så mange som mulig til å ta kurs på eget initiativ er det viktig at kurset er tilpasset brukerne. Rodriguez var en av de som ønsket mer informasjon og større kompetanse, og valgte derfor kurs i prosjektledelse hos Metier OEC.

“Kurset var veldig relevant. Og det at det gir studiepoeng er jo noe som gjør at det virkelig blir verdt det. Mange kurs gir bare et sertifikat, mens her får man studiepoeng også. Det blir noe mer håndfast.”

Rodriguez tror mange blir skremt av tanken på å gå tilbake til studietiden man opplevde som ung. Han mener imidlertid at dette ikke kan sammenlignes med studietiden, men at det heller må anses som et litt mer omfattende og langvarig kurs som gir studiepoeng. Selv mener han at kurset er motiverende nettopp fordi det er tilpasset brukeren.

“Metier OEC og andre private studieplasser har tilbud som er mer tilpasset voksne folk og deres behov. Du får det meste servert på sølvfat. Og så er jo materialet basert på sunn fornuft samtidig som det er erfaringsbasert. Det er ikke som at du sitter med en gammel lærebok og skal karre til deg noen studiepoeng, det er det du skal lære som er viktig.”

15 studiepoengs nettstudie: Bestill Diploma in Project Management


Christine jobber som Inbound Marketing Manager i Metier OEC og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse for å bistå alle som jobber i og med prosjekter. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida og er en ekte fotballjente fra Røa.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Vet du egentlig hvordan du påvirker de du leder?

Som leder kommuniserer du sannsynligvis mye, med mange ulike mennesker, i løpet av en vanlig dag. Er du bevisst på hvordan du påvirker andre gjennom måtene du kommuniserer på? Visste du at det finnes forskjellige kommunikasjonsstiler som du kan bruke, eller la være å bruke, når du skal lede teamet ditt i en bestemt retning?

De 10 mest leste blogginnleggene i 2021

Da var nok et annerledes år over. Vi har tatt et tilbakeblikk på året som har gått og sett på hvilke blogginnlegg som dere likte best og som engasjerte dere mest. Her finner du mye godt fagstoff om ledelse, prosjektledelse, smidig metodikk - og mye mer. Vi håper du finner det nyttig. God lesing!

Repetisjon: Nøkkelen til å bevare ny kunnskap

Innenfor pedagogikken og psykologien har man forsket på hvilken effekt repetisjon har for læring. Det viser seg, ikke så overraskende, at repetisjon fremmer læring. Men det er stor forskjell på læring for å bestå en eksamen eller en sertifisering, og læring for å bevare ny kunnskap og faktisk endre måten man jobber på. I dette blogginnlegget ser vi nærmere på den siste formen for læring hvor man har et ønske om å sette ny kunnskap ut i praksis. Hva skal til for å lykkes med å ta i bruk ny kunnskap, og hvordan lærer vi best?