Når vi snakker om kompetanseutvikling for prosjektledere og prosjektteam, er det lett å fokusere på tekniske ferdigheter, eller «hard skills». Disse ferdighetene utgjør selve grunnlaget for effektiv prosjektledelse, og uten dem ville det ikke vært mulig å styre prosjekter i henhold til god praksis. Men teknisk ekspertise alene er ikke nok for å lykkes med prosjekter eller i rollen som prosjektleder.
Prosjektledere må også mestre «power skills» – de mellommenneskelige ferdighetene som trengs for å lede og motivere team, drive endring og skape resultater gjennom andre.
I dette blogginnlegget ser vi på hvorfor begge disse kategoriene av ferdigheter er avgjørende for vellykkede prosjekter, og hvordan kombinasjonen av disse kan gjøre deg til en bedre prosjektleder.
Hard skills: Den tekniske ryggraden i prosjektledelse
Hard skills er de målbare og konkrete ferdighetene en prosjektleder trenger for å levere prosjektet innenfor tid, kostnad og kvalitet. Dette inkluderer:
- Planlegging og oppfølging: Definere prosjektmål, sette opp tidsplaner, allokere ressurser og følge opp fremdrift.
- Risikostyring: Identifisere mulige risikoer, utvikle planer for å redusere dem, og implementere risikostrategier underveis.
- Kostnadskontroll: Overvåke prosjektets økonomiske rammer, sikre nøyaktige budsjetter og holde kostnader under kontroll.
- Kvalitetsstyring: Sikre at prosjektresultatene oppfyller de nødvendige standardene og at leveransene er av høy kvalitet.
De «harde» ferdighetene er den målbare og konkrete fagkunnskapen som kan tilegnes via utdanning og kursing.
Hver og en av de overordnede punktene representerer egne fagområder med metoder og beste praksiser som er utviklet gjennom forskning og erfaringsinnhenting. Disse ferdighetene er uunnværlige for å holde prosjekter på rett spor, men alene er de ikke nok til å sikre vellykkede prosjekter.
Les også: Hvorfor investering i power skills er avgjørende for suksess
Power skills: Nøkkelen til å lede og motivere andre
Fokuset for PMIs årlige rapport "Pulse of the Profession" i 2023 var mellom-menneskelige ferdigheter som en suksessfaktor for å lykkes med prosjekter. For å understreke viktigheten av disse ferdighetene, benyttet de seg av begrepet «power skills», i stedet for det mer tradisjonelle «soft skills».
Power skills inkluderer en rekke ferdigheter som gjør at du, som prosjektleder eller i en annen rolle, effektivt kan jobbe med andre, lede team, løse konflikter, kommunisere med interessenter og generelt håndtere mennesker med ulike erfaringer, roller, fagbakgrunner og interesser.
Det å kunne kommunisere med og motivere et team på en god måte, er avgjørende for å skape resultater og nå målene satt for virksomheten og de enkelte prosjektene.
Eksempler på viktige power skills kan være:
- Kommunikasjon: PMI nevner kommunikasjon som den klart viktigste ferdigheten i deres undersøkelser. Dette bør ikke komme som en overraskelse på en prosjektleder. Metiers erfaring er at klar og god kommunikasjon er en ytterst viktig suksessfaktor i prosjektene som lykkes.
- Problemløsning: I møte med uforutsette problemer må en prosjektleder være i stand til å tenke raskt og utvikle løsninger som tar hensyn til både tekniske krav og menneskelige behov.
- Samarbeidsledelse: Din evne til å jobbe med andre på tvers av en organisasjon, og til å ta beslutninger basert på dette samarbeidet, er kritisk for deg som leder. Hvis du skal nå prosjektmålene, må du hjelpe samtlige i organisasjonen til å dra i samme retning.
- Strategisk tenkning: Ser du mønstre og alternative måter i kompleksiteten? Dette er viktig i prosjektledelse. Det å se hvilke handlinger som leder mot mål, og å unngå distraksjoner og aktiviteter som ikke fører til dette målet, gir deg en stor fordel.
I et prosjektmiljø med mange interessenter og tverrfaglige team er det ferdighetene innen power skills som vil skape tillit, fremme samarbeid og bygge en positiv kultur i prosjektet. Disse ferdighetene hjelper prosjektledere med å motivere teamet sitt og lede dem gjennom ulike utfordringer og hindringer frem til mål.
Kombinasjonen av hard skills og power skills er oppskriften på gode resultater
Hard skills gir nødvendig prosjekt-teknisk ekspertise, mens power skills sikrer en god praktisk gjennomføring. En prosjektleder som kun fokuserer på de tekniske aspektene vil møte utfordringer med å lede en prosjektorganisasjon hvor de mellommenneskelige evnene er essensielle for å lykkes.
På den andre siden vil en prosjektleder som kun er dyktig på mellommenneskelige ferdigheter, men mangler den prosjekt-tekniske kunnskapen, få problemer med å holde kontroll på viktige aspekter ved vellykkede prosjekter, som planlegging, fremdriftsstyring, tids- og ressursbruk, osv..
Derfor bør man i kompetansehevingsarbeidet jobbe med begge aspekter samtidig, og sørge for en god faglig balanse.
I Metier vet vi at gode prosjektledere må være sterke på både det tekniske og det mellommenneskelige. Gjennom praktiske øvelser, diskusjoner og case-oppgaver kombinerer vi prosjekt-teknisk opplæring med trening i relasjonelle ferdigheter.
Dette vil gi kursdeltakere den nødvendige balansen mellom hard skills og power skills, slik at de blir godt rustet til å møte dagens og morgendagens utfordringer i moderne prosjektledelse på sin karrierevei.