Ressursstyring i en prosjektportefolje.png

Ressursstyring i en prosjektportefølje

Skrevet av Erik Aursnes Dammen - 31. august 2015

Om konsekvensen av parallelle prosjekter ikke tas i betraktning, kan flere prosjekter forsinkes. Av den enkle grunn at det ikke er nok tilgjengelige ressurser.

Porteføljestyring betyr å velge ut riktig prosjekt, og å prioritere dette. Det høres kanskje enkelt ut, men mange tar likevel ikke godt nok hensyn til kapasitet i planleggingsfasen.

Ressursstyring i en prosjektportefølje from Metier on Vimeo.

Kamp om ressursene

La oss ta et eksempel: Leverandøren har vedtatt å gå i gang med prosjekt A og prosjekt B. Begge prosjektene krever en leder, og de er planlagt ut fra ressurser. Men, begge lederne ønsker Kari og Ola 100 % involvert i sitt prosjekt, noe som vedtas uten vurdering av ressurssituasjonen. Situasjonen blir da at Kari og Ola er involvert 50 % i hvert av prosjektene.

Gjør tydelige prioriteringer

Resultatet av dette er at Kari og Ola til enhver tid kan velge de arbeidsoppgavene de synes er mest spennende, og at ledelsen dermed mister makten. Tas det imidlertid en vurdering i forkant, kan prosjekt A ferdigstilles først, og prosjekt B påbegynnes når ressursene er ledige. Prosjekt A er da ferdig tidligere, men prosjekt B vil likevel ikke være ferdig senere enn om prosjektene hadde løpt parallelt. God ressursstyring og tydelige prioriteringer er med andre ord nøkkelen.

Vil du lære mer om porteføljestyring?

  • MoP Foundation:
    En sertifisering som gir deg en innføring og innsikt i god praksis for porteføljestyring.
  • MoP Practitioner
    En sertifisering som lærer deg beste praksis for anvendelse av porteføljestyring.

Temaer: Porteføljestyring


Erik Aursnes Dammen

Skrevet av Erik Aursnes Dammen

Erik er en erfaren rådgiver, ekspert og motivator innenfor prosjektledelse, -eierstyring og prosjektrettet ledelse. Han eier og driver selskapet prOptimum i tillegg til å være Associated Director i Metier OEC. Erik sitter med omfattende erfaring og stort engasjement for forbedring av prosjektvirksomheter. Han har siden 2001 undervist og veiledet omkring 15 000 ledere, prosjektledere og prosjektmedarbeidere som del av kundetilpassede forbedringsprogrammer. På fritiden tilbringer han mye tid ombord i seilbåt med familien.

Mest leste artikler