Prefabrikasjon skal fornye byggebransjen

1 min. lesning

Hvordan er det mulig å redusere byggekostnadene med 50 %? Det var spørsmålet da Jose Alfano fra australske ARC Prefab Centre talte til BA2015-konferansen. Alfano hadde, ikke overraskende, også svaret: Prefabrikasjon.

Arkitekten, ingeniøren og professoren Alfano, som er tilknyttet Universitetet i Melbourne, regnes som en pioner innen prefabrikasjon. Han har spilt en viktig rolle i arbeidet med å utvikle et program som skal gi den australske bygg- og anleggsnæringen så mye som 90 % raskere boligproduksjon og 50 % lavere byggekostnader.

Noe næringen sårt trenger, ifølge Alfano:

– I dag oppføres kun 3 % av Australias byggeprosjekter med prefabrikkerte elementer. Målet er 10 % innen 2020. Til sammenligning er 74 % prefabrikkert i Sverige, mot 50 % i Finland, fortalte Alfano tilhørerne under konferansen.

To år byggetid i snitt

I Australia tar det i gjennomsnitt to år å bygge en boligblokk. Det er dyrt, komplisert og sårbart på grunn av landets sensitive økonomi. Løsningen er altså prefabrikkert.

– Sydney og Melbourne er dyre byer, og i Australia koster det i snitt ti årsinntekter å kjøpe hus. Ved å ikke bygge på stedet, men bruke byggeplassen kun til montering, er det mulig å spare mellom 30 og 50 % av tiden, sa Alfano.

Han viste blant annet til utbyggingen av boligblokken Little Hero i Melbourne, med 63 leiligheter. Da den sto ferdig i 2009 hadde det ikke tatt mer enn åtte dager. Samtidig var 16 % av byggekostnadene kuttet.

– Må lære av bilbransjen

Det er mulig å levere alt fra prefabrikkerte komponenter og moduler, til hele bygninger. I Australia har fokuset vært å integrere og lære av andre bransjer, og da spesielt bilbransjen.

– 1,05 millioner mennesker jobber i den australske konstruksjonsbransjen. Her er det mulig å bruke kompetansen vi allerede har, sa Alfano.

Han fortalte at masseproduksjon gjør det mulig å spare tid i alle ledd, og at byggesektoren må lære av bilbransjen. På den måten er det mulig å skape en egen form for samlebåndproduksjon for boliger.

I tillegg til å redusere kostnad og tidsbruk, er det australske programmet forventet å gi 100 % gjenbruksgrad og 80 % resirkuleringsgrad.


Vigdis er senior manager i Metier OEC og leder for Metier OEC Outplacement. Hun har over 35 års erfaring som manager og direktør fra forskjellige bransjer, blant annet som kommunikasjonssjef for BA2015 - en nasjonal satsning for BAE-næringen. Hun er utdannet innenfor ledelse, salg og markedsføring. Som en livsglad og samfunnsengasjert person motiveres Vigdis av å skape gode resultater for Metier OEC, våre kunder og studenter.