Hvordan-bør-styringsgrupper-tilpasse-seg-smidige-prosjekter

Hvordan bør styringsgrupper tilpasse seg smidige prosjekter? [video]

Skrevet av Jon Arve Wålberg - 28. juni 2018

Som alle prosjekter har også smidige PRINCE2-prosjekter et prosjektstyre – også kjent som en styringsgruppe. Forskjellen på en tradisjonell styringsgruppe og en smidig styringsgruppe er måten den jobber på.I dette blogginnlegget ser Jonas Högstrand, lead trainer og smidigekspert i Metier Danmark, nærmere på tre områder hvor styringsgruppen må jobbe annerledes i smidige prosjekter.


Fra statusmøter til demoer

Er du vant med statusmøter hvor alle i styringsgruppa sitter passivt og hører på at prosjektlederen presenterer prosjektets fremdrift? Dette fungerer ikke i et smidig prosjekt. Smidige prosjekter har hyppige leveranser - for eksempel annenhver uke. Medlemmene av styringsgruppen må involvere seg og ha eierskap til leveransene. Dette gjøres best ved å delta på demoene etter hver sprint. På denne måten kan man påvirke kursen underveis og involvere seg i å få mest mulig verdi ut av hver leveranse.


Delta på vårt gratis introduksjonswebinar for å lære mer om PRINCE2 Agile


Fra kostnadsfokus til verdifokus

Styringsgrupper har av gode grunner fokus på kostnader. Ikke så rart når man ofte ser prosjekter med store kostnadsoverskridelser. I smidige prosjekter bør man endre på dette fokuset, ettersom kostnadene ofte er relativt stabile når prosjektteamet er satt. I stedet bør fokuset dreie over til hvor mye verdi man klarer å hente ut av prosjektet. Og dette bør man følge opp prosjektlederen på.

  • Har vi klart realisert noen gevinster ennå?
  • Hvor nærme er vi å kunne realisere nye gevinster?
  • Hvilken verdi kan vi få ut av neste sprint?

Hold deg til planen

Ikke endre på planene straks det skjer noe uforutsett i prosjektet. Dette skaper bare usikkerhet og kompleksitet. Involver heller prosjektteamet i å løse eventuelle problemer og gjøre det beste ut av situasjonen. Gjør tydelige prioriteringer og la medlemmene av prosjektteamet være kreative rundt hvordan man leverer de gevinstene som er planlagt. Dette gjelder så langt det lar seg gjøre. Noen ganger vil det være nødvendig å endre på planen og ressurssituasjonen på grunn av endrede rammebetingelser. Poenget er at man involverer teamet i å løse utfordringer før man endrer planen ved små avvik.

Vil du lære mer om smidige styringsgruppemøter?

Vil du vite mer om hvordan styringsgruppen bør håndtere smidige prosjekter? Da anbefaler vi en sertifisering i PRINCE2 Agile.

Delta på vårt gratis introduksjonswebinar om PRINCE2 Agile for å høre mer om rammeverket som kombinerer det beste fra to verdener - smidig og PRINCE2.

Delta på vårt gratis introduksjonswebinar for å lære mer om PRINCE2 Agile

Temaer: Smidige metoder


Jon Arve Wålberg

Skrevet av Jon Arve Wålberg

Jon Arve jobber som Director of Online Business Development og er ansvarlig for at vi utvikler og tilbyr gode og relevante kurs og sertifiseringer i prosjektledelse via våre nettsider. Han er siviløkonom med spesialisering i internasjonal markedsføring og brenner for landeveissykling, kaffebrenning og ølbrygging. Til frokost nyter han gjerne kokte egg fra egen hønsegård.

Mest leste artikler