Hvordan bør styringsgrupper tilpasse seg smidige prosjekter? [video]

Smidige metoder

3 min. lesning

Som alle prosjekter har også smidige PRINCE2-prosjekter et prosjektstyre – også kjent som en styringsgruppe. Forskjellen på en tradisjonell styringsgruppe og en smidig styringsgruppe er måten den jobber på.

I dette blogginnlegget ser Jonas Högstrand, lead trainer og smidigekspert, nærmere på tre områder hvor styringsgruppen må jobbe annerledes i smidige prosjekter.


Fra statusmøter til demoer

Er du vant med statusmøter hvor alle i styringsgruppa sitter passivt og hører på at prosjektlederen presenterer prosjektets fremdrift? Dette fungerer ikke i et smidig prosjekt. Smidige prosjekter har hyppige leveranser - for eksempel annenhver uke. Medlemmene av styringsgruppen må involvere seg og ha eierskap til leveransene. Dette gjøres best ved å delta på demoene etter hver sprint. På denne måten kan man påvirke kursen underveis og involvere seg i å få mest mulig verdi ut av hver leveranse.


Delta på vårt gratis introduksjonswebinar for å lære mer om PRINCE2 Agile


Fra kostnadsfokus til verdifokus

Styringsgrupper har av gode grunner fokus på kostnader. Ikke så rart når man ofte ser prosjekter med store kostnadsoverskridelser. I smidige prosjekter bør man endre på dette fokuset, ettersom kostnadene ofte er relativt stabile når prosjektteamet er satt. I stedet bør fokuset dreie over til hvor mye verdi man klarer å hente ut av prosjektet. Og dette bør man følge opp prosjektlederen på.

  • Har vi klart realisert noen gevinster ennå?
  • Hvor nærme er vi å kunne realisere nye gevinster?
  • Hvilken verdi kan vi få ut av neste sprint?

Hold deg til planen

Ikke endre på planene straks det skjer noe uforutsett i prosjektet. Dette skaper bare usikkerhet og kompleksitet. Involver heller prosjektteamet i å løse eventuelle problemer og gjøre det beste ut av situasjonen. Gjør tydelige prioriteringer og la medlemmene av prosjektteamet være kreative rundt hvordan man leverer de gevinstene som er planlagt. Dette gjelder så langt det lar seg gjøre. Noen ganger vil det være nødvendig å endre på planen og ressurssituasjonen på grunn av endrede rammebetingelser. Poenget er at man involverer teamet i å løse utfordringer før man endrer planen ved små avvik.

Vil du lære mer om smidige styringsgruppemøter?

Vil du vite mer om hvordan styringsgruppen bør håndtere smidige prosjekter? Da anbefaler vi en sertifisering i PRINCE2 Agile.

Delta på vårt gratis introduksjonswebinar om PRINCE2 Agile for å høre mer om rammeverket som kombinerer det beste fra to verdener - smidig og PRINCE2.

New Call-to-action


Henning er direktør i Metier og har i over 16 år arbeidet med forbedring hos virksomheter der prosjekt er viktig, med fokus på bl.a. kompetanseutvikling som suksessfaktor. Henning er utdannet ingeniør, er sertifisert innen PRINCE2®, MSP®, MoP®, MoV®, SAFe® og AgileSHIFT® og brenner for prosjekt som arbeids- og organisasjonsform. Utenfor jobb kan du møte han på padelbanen, på sykkel eller med hund til skogs.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Smidig – fra softwareutvikling til fotballag

Et smidig tankesett hadde sitt utspring innen IT, men kan være nyttig innenfor alle fag. Nylig hadde det smidige manifestet 20-års jubileum. I forbindelse med markeringen er det skrevet flere artikler. Dette blogginnlegget er første i en serie på temaet, og tar for seg smidig i et historiske perspektiv, fordeler og praktiske anvendelse.

Agil styring - om fugl, fisk og forvaltning

Vi vet av erfaring at de aller fleste tilfeller hvor initiativer (prosjekter, investeringer, tiltak, utvikling) feiler, handler om hvordan vi styrer, eller ikke styrer. Agil som tilnærming ble unnfanget tidlig på 2000-tallet som et «oppgjør» med de tradisjonelle prosjektene som så ofte feilet, som tok så lang tid at de endte opp med å realisere noe som kanskje ikke lenger var behov for, eller hvor oppgaven var misoppfattet. Paradokset er at det som feilet ofte var på grunn av manglende styring. Hvordan blir det da med agil tilnærming?

Slik lager du en smidig prosjektplan for sertifisering i PRINCE2 Agile Foundation

Vurderer du å bygge på PRINCE2-sertifiseringen din med kunnskap om hvordan du kombinerer PRINCE2 med smidige metoder? I denne videoen viser Jonas Högstrand, lead PRINCE2-trainer og smidigekspert i Metier Danmark, deg hvordan du lager en agil prosjektplan. Som eksempel lager han en plan for hvordan du kan jobbe for å bli sertifisert i PRINCE2 Agile Foundation.