Hvem er de, vinnerskallene?

2 min. lesning

Det er flere likhetstrekk mellom vinnerskaller i toppidretten og de som lykkes i jobben som leder. Det slo psykolog Arne Jørstad Riise fast for deltakerne på BA2015-konferansen. Jørstad Riise har dybdeintervjuet så mange som 30 av vår tids toppidrettsutøvere. Resultatet er boken «Norske vinnerskaller», som psykologen har skrevet sammen med fagansvarlig for idrettspsykologi ved Olympiatoppen, Anne Marte Pensgaard, og tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl.

Men hva er det egentlig som kjennetegner de som lykkes, gang på gang? Hvordan tenker de? Hva kreves for å prestere bedre selv, samtidig som du skaper en prestasjonskultur der andre også presterer? Svaret er vilje, ifølge Jørstad Riise. Vilje og hardt arbeid.

– Andreplass er første taperplass

Vinnerskaller er ærlige mot seg selv, og de tør å feile. De motiveres av nederlag, samtidig som de har en iboende frykt for å mislykkes. De arbeider hardt, men har evnen til å nullstille seg. Felles for dem alle, er at de har ambisiøse mål. De er motiverte, elsker det de gjør og har en sterkt vinnervilje.

Golfspiller Suzann «Tutta» Pettersen er blant idrettsutøverne Jørstad Riise har snakket med. Ifølge «Tutta» er det bare én ting som gjelder:

– Tap og vinn med samme sinn funker ikke for meg, uttaler hun i boken.

Det er langrennsløper Petter Northug er enig i:

– Andreplass er første taperplass, har han fortalt forfatteren.

Vinnerskallenes 10 bud

Vinnerskaller tør å stille seg selv de ubehagelige spørsmålene, og de tør å teste grensene sine. De ser ikke begrensninger, men har en sterk tro på å få til det umulige. De er ydmyke i medgang, og de er opptatt av kontinuerlig forbedring. Felles for mange av dem, er at de føler de er en del av noe større enn seg selv, og at de ser viktigheten av å være en del av en prestasjonskultur.

Avslutningsvis fikk BA2015-publikumet presentert en liste av Arne Jørstad Riise med ti bud som skaper vinnermentalitet i bedriften:

  1. Vi tror på gode forberedelser og hardt arbeid
  2. Vi tør å sette ambisiøse mål – som engasjerer og motiverer
  3. Vi skaper mestring, og motiveres av utvikling
  4. Vi søker ut av komfortsonen
  5. Vi motiveres ekstra i motgang
  6. Vi er ydmyke i medgang
  7. Vi søker ærlighet og trygge relasjoner
  8. Vi har gode holdninger og verdier
  9. Vi er optimister, og utnytter de ressursene vi har
  10. Vi er opptatte av å skape god prestasjonskultur

Vigdis er senior manager i Metier OEC og leder for Metier OEC Outplacement. Hun har over 35 års erfaring som manager og direktør fra forskjellige bransjer, blant annet som kommunikasjonssjef for BA2015 - en nasjonal satsning for BAE-næringen. Hun er utdannet innenfor ledelse, salg og markedsføring. Som en livsglad og samfunnsengasjert person motiveres Vigdis av å skape gode resultater for Metier OEC, våre kunder og studenter.