Effektive kinesere revolusjonerer byggenæringen

2 min. lesning

30 etasjer på 15 dager. 24 kvm. per fjerde minutt. Uten en eneste skade. Det høres umulig ut, ikke sant? Det er det imidlertid ikke. Ikke om du jobber i kinesiske Broad Group.

Under årets BA2015-konferanse i Oslo fortalte Juliet Jiang, Senior Vice President i Broad Group, om hvordan selskapet lykkes med å reise et 30 etasjer høyt hotell på kun 15 dager. Nærmere bestemt 360 timer.

T30-hotellet, som ligger ved Dongting Lake i Hunan-provinsen i Kina, sto ferdig i slutten av 2011 og har et totalareal på omtrent 17 000 kvm. Mens prosjektet pågikk ble det hver dag ført opp intet mindre enn fire etasjer, 24 kvm. per fire minutt. Igjen lå mindre enn 1 % søppel. Imponerende i seg selv, tatt i betraktning at hver kvm. stål veier 68 kilo, mens hver kvm. betong veier 100.

­­­­– Nøkkelen ligger i at så mye som 90 % er prefabrikkert. Ikke ulikt som i bilproduksjon. Vi bruker fire uker på selve planleggingen, og selve byggingen minner om Lego-klosser, forteller Jiang.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Sikkerheten kommer først

Siden oppstarten i 1988 har Broad Group spesialisert seg på nettopp denne type modulbygg. Det første huset sto klart i 2009, og siden den gang har selskapet satset på tre modeller, fra ramme til ferdig pakke. De forhåndsproduserte modulene bygges på fabrikken, og fraktes deretter via 40 fot kontainere til bestemmelsesstedet. Videre fraktes de på samlebånd inn på byggeplassen. Produksjonen foregår 24 timer i døgnet, fordelt på tre skift og 250 arbeidere, for å få alt fra grunnmur, stålkonstruksjon, bekledning og interiør på plass i tide. Den høye effektiviteten går imidlertid ikke på akkord med sikkerheten.

– Livet er viktigere enn noe annet. Broad Group har oppført mer enn 30 bygninger uten en eneste skade. Vi tester alt på fabrikken, og satser høyt på sikkerhet, forklarer Jiang.

Gjør det ingen andre klarer

I tillegg til å være oppført på rekordtid er selskapets bygninger både mer energieffektive og tryggere enn lignende bygninger.

– Våre hus er fem ganger mer energieffektive enn konvensjonelle bygg. Hotellets heiser genererer kraft, og vi bruker restvarme til aircondition. Resultatet tilsvarer en luft 20 ganger renere enn i tilsvarende bygg. Bygningene tåler i tillegg jordskjelv opptil 9 på Richters skala, sier Jiang.

– Vi gjør det ingen andre klarer, og på den måten revolusjonerer vi byggenæringen. Broad Group kjemper hele tiden for at folk skal akseptere denne måten å arbeide på. Vi må tenke nytt med tanke på samspillet mellom mennesket og natur.

New Call-to-action


Metier OEC er en totalleverandør av prosjektledelse som arbeider for å skape verdier for våre kunder og samfunnet for øvrig. Vi er dedikert til prosjektledelse og tilbyr det bredeste og dypeste prosjektfaglige miljøet i Norge. Vi bidrar til vellykkede enkeltprosjekter, og til at våre kunder gjennomfører gjentagende gode prosjekter.