Disciplined Agile 2.0 - Også kalt DAD

Smidige metoder

2 min. lesning

Disciplined Agile (DAD) er et hybridrammeverk der metoder som Scrum, XP, Kanban, SAFe® osv. utgjør byggeblokker som knyttes sammen til en helhet.

Det er et fleksibelt rammeverk med fokus på sluttmål som kan tilpasses ulike IT-prosesser.

For de erfarne

På den ene side er DAD et gjennomarbeidet og anvendelig rammeverk. Det kan brukes som kart over en IT-organisasjon og har et vell av relevante prosesser, teknikker, roller osv.

På den annen side kan DAD være ugjennomskuelig og vanskelig tilgjengelig hvis man ikke har erfaring som Lean- eller Agile-konsulent.

DAD er anvendelig i den grad en organisasjon kan håndtere teknisk tunge rammeverk.


Gratis e-bok: Få en oversikt over de meste brukte smidige metodene


Fakta om Disciplined Agile (DAD)

Oppbygning

Roller, Agile Delivery Lifecycle(s) (basert på Scrum, Lean, Continuous Delivery eller Lean Startup), Process Guidance (Goal Driven), Agile Delivery Governance.

DAD arbeider med fire forskjellige domener:

  • Solution Delivery
  • Disciplined DevOps
  • Disciplined Agile IT
  • Disciplined Agile Enterprise

Kjennetegn

Én metode for alt.

Målgruppe

Store IT-organisasjoner

Bruk

Pågående programvareutvikling/løsningslevering

Sertifisering

DAD er sertifisert på fire nivåer:

Disciplined Agilist, Certified Disciplined Agilist, Certified Disciplined Agile Practitioner, Certified Disciplined Agile Coach

Nivå

Disciplined Agile brukes på bedriftsnivå.

Beskrivelsesgrad

Høy

New call-to-action


Jonas har mer enn 16 års praktisk erfaring som prosjektleder, konsulent og rådgiver i private og offentlige virksomheter i Danmark, Sverige, England og Tyskland. Blant kundene hans er Leo Pharma, PostNord, Rambøll Informatik, ISS, Novozymes m.fl. Hans spesielle fokusområder er smidigcoaching og utvikling av kundespesifikke prosjektmodeller basert på henholdsvis PRINCE2® og smidige prosjektledelsesmetoder, design av prosjektakademier og gjennomføring av modenhetsvurderinger. Jonas er instruktør, smidigcoach og seniorrådgiver innen prosjektledelse. Han er sertifisert instruktør i PRINCE2®, PRINCE2 Agile® og SAFe® samt sertifisert P3M3® Assessor, og har vært kvalitetskontrollør for den offisielle PRINCE2 Agile®-veiledningen.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Agil styring - om fugl, fisk og forvaltning

Vi vet av erfaring at de aller fleste tilfeller hvor initiativer (prosjekter, investeringer, tiltak, utvikling) feiler, handler om hvordan vi styrer, eller ikke styrer. Agil som tilnærming ble unnfanget tidlig på 2000-tallet som et «oppgjør» med de tradisjonelle prosjektene som så ofte feilet, som tok så lang tid at de endte opp med å realisere noe som kanskje ikke lenger var behov for, eller hvor oppgaven var misoppfattet. Paradokset er at det som feilet ofte var på grunn av manglende styring. Hvordan blir det da med agil tilnærming?

Krever smidige prosjekter en prosjektleder?

Scrum og flere andre smidige rammeverk opererer uten en definert prosjektlederrolle. Betyr det at det fremover ikke lenger vil være behov for prosjektledere?

Dette er Scaled Agile Framework (SAFe®)

SAFe® står for Scaled Agile Framework og er et rammeverket for samarbeid om produktutvikling i store organisasjoner der flere team eller avdelinger skal gjennomføre større smidige programmer.