7 tips for å tiltrekke og beholde talenter

Kompetanseutvikling

4 min. lesning

Lav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft gjør rekruttering utfordrende. Dyktige fagfolk kjenner sin verdi, og hvis du ikke klarer å selge deg inn som en attraktiv arbeidsgiver, kan du se langt etter drømmekandidatene. Maktbalansen har endret seg - talentene velger deg som arbeidsgiver, ikke omvendt.

Talentene alle jakter på er:

"Det er de som leverer mer enn forventet, gir av seg selv, og som er opptatt av å vokse selv og å bidra til utvikling i bedriften. Disse menneskene er kritisk for virksomheten, vanskelige å erstatte og krevende å tilfredsstille.” Leder for karriere og belønning i Mercer, Cecilie Pedersen

Hemmeligheten bak å tiltrekke seg søkere av høy kvalitet er å skille seg ut fra andre aktører i bransjen. Du må vise topptalentene hvordan selskapet ditt kan hjelpe dem med å nå sine karrieremål. Så hvordan lykkes man med det? I dette blogginnlegget gir vi deg 7 tips som vil hjelpe deg et godt stykke på veien.

1. Bygg din merkevare som arbeidsgiver

Employer branding er en fellesbetegnelse på alle aktiviteter et selskap gjennomfører for å bygge opp og styrke selskapets omdømme. Målet er å gi kandidater et realistisk og attraktivt bilde av hvordan det er å jobbe hos dere før de i det hele tatt søker på en stilling. Et sterkt «employer brand» bygges på samme måte som andre merkevarer. Målet er å bli oppfattet som unik, attraktiv og troverdig – over lang tid.


Last ned vår e-bok: 11 trinn for å lykkes med bedriftsinterne utdanningsprogram


I en stor global undersøkelse gjennomført av Randstad kommer det fram at 89% av norske arbeidssøkere undersøker en potensiell arbeidsgivers omdømme. (Kilde: Randstad Employer Brand Research 2019)

2. Vær tydelig på formål, verdier og karrieremuligheter

Virksomhetens formål, anledning til å samarbeide med andre som deler overbevisningen om at det selskapet gjør betyr noe, og å vite at virksomheten kan tilby karriere- og utviklingsmuligheter er viktig for de fleste av oss. Er du tydelig på hvorfor virksomheten er til, hva den står for og hva den kan tilby vil du motivere kandidater til å bli med på laget og bidra.

3. Kommuniser ditt medarbeiderløfte

Et medarbeiderløfte handler om hva ansatte kan forvente av bedriften. Et medarbeiderløfte skal helst være unikt og skille din bedrift fra andre arbeidsgivere. Å finne noe virkelig unikt er vanskelig, men om du klarer å sette ord på kulturen - det som er spesielt med akkurat din virksomhet, så er du langt på vei. Et medarbeiderløfte skal være ærlig, noe å strekke seg etter, men samtidig være mulig å innfri.

4. Bruk dine ansatte som ambassadører

Dine ansatte er den mest troverdige kilden til informasjon om virksomheten, og de beste historiefortellerne. Menneskene bak produktene og tjenestene er det som gjør selskapet levende og interessant. Legg til rette for, og sørg for å oppmuntre ansatte til, å dele historier og erfaringer fra egen arbeidshverdag i sine nettverk, sosiale medier og på selskapets blogg. Gi ansatte en stor plass på rekrutteringssidene. La mennesker i forskjellige roller, med ulik bakgrunn, erfaringer og profil, fortelle sine unike historier.

5. Kjenn målgruppen din

Rekruttering er salg. Du må kjenne målgruppen for å treffe med salgsargumentene dine. For å få et best mulig bilde av kandidaten du ønsker deg må du gå dypere enn de tradisjonelle kravene til antall år erfaring og utdanning. Du kan med fordel benytte samme teknikk som markedsførerne og lage en kandidatpersona - en fiktiv personalisering av din drømmekandidat. Målet er å beskrive kandidaten så grundig som mulig, og det gjør du ved å stille spørsmål - mange spørsmål. Hva motiverer og hva frustrerer vedkommende? Hva er viktig for kandidaten ved valg av arbeidsgiver? Hvilke kanaler benytter vedkommende i søk etter jobb? Hva er fremtredende personlige egenskaper hos kandidaten? Hvilken kompetanse er viktigst for å lykkes i stillingen? Etter en slik øvelse vil du sitte igjen med en detaljert beskrivelse av hva du ønsker deg, og kan utforme et skreddersydd budskap og salgsargumenter som treffer.

6. Invester i kompetanseutvikling

Mulighetene for læring og utvikling har større betydning i kampen om hodene enn noen gang. Virksomheter som tilbyr sine ansatte faglig og personlig utvikling og samtidig sørger for karrieremuligheter hvor ny kunnskap kan tas i bruk, både tiltrekker seg og beholder talentene. Ferdigheter og kunnskap er arbeidstakernes viktigste ressurs. Unik spesialkunnskap og ekspertise har stor verdi. Kompetansen man besitter er imidlertid ferskvare og må kontinuerlig fornyes, hvis ikke blir man fort akterutseilt i dagens arbeidsmarked. Sørg for at potensielle kandidater enkelt kan finne informasjon om mulighetene for læring og utvikling i din bedrift.

LES OGSÅ: Hva kjennetegner et effektivt opplæringsprogram i prosjektledelse

7. Vær ekte

Ikke lov gull og grønne skoger for å selge bedriften inn til potensielle medarbeidere. Det blir raskt avslørt og er et dårlig utgangspunkt for et langvarig arbeidsforhold. Åpenhet og ærlighet fra begge parter er den eneste farbare veien for å finne ut om kandidat og selskap matcher hverandre.

Last ned e-bok: 11 trinn for å lykkes med bedriftsinterne utdanningsprogram


Tove er leder for Metier OEC Academy og har jobbet med kompetanseutvikling og læring gjennom hele sin karriere. De siste 17 årene har hun vært med på å bygge opp Metier OEC Academy til en ledende leverandør av studier, kurs og sertifiseringer innen prosjekt-, program- og porteføljeledelse. Hun er utdannet innen økonomi og administrasjon med fordypning i markedsføring. Tove er glad i å være på sjøen og tilbringer nesten hver helg i hjembyen Kragerø.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Nytt e-læringskurs: PRINCE2 i små prosjekter

PRINCE2® er en anerkjent prosjektledelsesmetode som er fleksibel og kan benyttes i de fleste prosjekter og bransjer. Dette gjør at den i mange tilfeller er for omfattende. Det er et prinsipp i PRINCE at rammeverket skal tilpasses prosjektet. Her møter man ofte på utfordringer i de mindre prosjektene hvor man ønsker å følge god praksis uten å bruke unødvendig mye tid på formaliteter.

Forsvarsmateriell lykkes med kompetanseutvikling hjemmefra

Korona-pandemien gjør at bedrifter verden over har fått en helt ny arbeidshverdag på ubestemt tid. De fleste har nå vent seg til situasjonen og flere bedrifter har med noen tilpasninger klart å holde aktiviteten oppe på kompetanseutvikling.

Hvordan drive kompetanseheving fra hjemmekontoret?

For få uker siden ble manges arbeidsdag snudd på hodet, og vi har måttet tilpasse oss en mer digital hverdag enn tidligere. Heldigvis er det gode eksempler på bedrifter som er tilpasningsdyktige og iverksetter nye, digitale løsninger. En av dem er Skanska.