Trond Åsheim om det grønne skiftet i bygg- og eiendomsbransjen [intervju]

5 min. lesning

Er det mulig å forene behovet for kortreist, miljøvennlig solenergi med fremragende arkitektur – uten at det koster skjorta? Vi har snakket med administrerende direktør i Union Eiendomsutvikling, Trond Åsheim, om Solsmaragden i Drammen og utviklingen i bransjen.

Bygg- og eiendomsbransjen er kjent for å være svært konservative når det gjelder å ta i bruk nye metoder, materialer og løsninger. Selv om byggeprosjektene får et stadig større antall rådgivere med hvert sitt spesialfelt, er det vanligvis ingen som har hovedansvaret for å foreslå nye og innovative løsninger.

Likevel valgte Union Eiendomsutvikling å gjennomføre prosjektet “EnergiBygget Solsmaragden i Drammen” som et lite bidrag til “det grønne skiftet”. Solsmaragden tar i bruk bygningsintegrerte solceller fremfor konvensjonelle bygningsmaterialer i fasadene.

Hele 1242 kvadratmeter av fasaden er dekket med solceller – i form av en strømproduserende kledning. I tillegg er det 388 kvadratmeter med tradisjonelle solcellepaneler på taket. Energiproduksjonen er antatt å ligge på rundt 106.000 kilowattimer i året.


Hold deg oppdatert på hva som skjer i prosjektverden - abonner på  prosjektbloggen.


For å løse problemstillingen med solceller som bygningsmateriale måtte det opprettes et eget FoU-prosjekt for grønne solceller. Dette er bare noe av det som skiller prosjektet fra ordinære byggeprosjekt, hvor prosessene vanligvis er strømlinjeformet for å kunne få alle aspekter i havn på den raskeste og mest kostnadseffektive måten.

Trond Åsheim.jpgSå hvordan har det seg at administrerende direktør i Union Eiendomsutvikling, Trond Åsheim, fant ut at det var på tide å gjøre noe helt nytt? Ikke bare skulle bygget dekkes med et produktmateriale som enda ikke fantes, det skulle også være pent å se på.

Med over tretti år i bransjen har Åsheim praktisert som både entreprenør, forsker, rådgiver og byggherre. Mannen bak Solsmaragd-ideen forteller oss om hvorfor Union Eiendomsutvikling har valgt å satse på fremtidsrettede byggeprosjekter og hvor langt bransjen har kommet når det gjelder det grønne skiftet.

Savner pådrivere for utvikling av bransjen

I en konservativ bransje er EnergiBygget Solsmaragden et friskt pust. Åsheim forteller at Union Eiendomsutvikling ønsker å fremstå som innovative, og være en byggherre som fokuserer på miljøvennlige løsninger. Og det finnes ikke et bedre ord for å forklare Solsmaragd-prosjektet med enn nettopp dette: innovasjon.

“I et ordinært byggeprosjekt har man bestemt på forhånd hva man skal bygge, og kan dermed lage en beskrivelse, få anbud og sette eksakte budsjetter. Denne gangen hadde vi ikke det. Vi kontraherte entreprenører og rådgivere og satte i gang med å bygge uten at vi visste om vi ville klare å løse dette – fordi vi ikke hadde noen løsning på det.”

Åsheim forklarer at prosjektet lot seg gjøre hovedsakelig basert på entrepriseformen, men også på grunn av holdningen til aktørene.

“Hadde vi hatt en standard, tradisjonell totalentreprise, så hadde ikke det vært så enkelt. Den jobben vi tenkte å gjøre, ble jo betalt uansett. Så det var nesten bare et halvt år igjen av prosjektet før vi visste hva denne fasaden på bygget skulle være.”

Selv om mye har blitt bedre innenfor bygg- og eiendomsbransjen siden Åsheim kom inn i 1985, savner han flere pådrivere som kan lede utviklingen av bransjen. Han tror de fleste rådgiverne i bransjen synes det er mer behagelig å velge samme løsning hver gang slik at de kan kopiere fra et prosjekt til et annet – og fordi de har for mye å tape ved å tråkke feil.

“Jeg savner rådgivere som sier: “Kjære byggherre, denne gangen bør du gjøre det slik fordi sånn og sånn.” Det skjer i altfor liten grad. Det er ofte jeg som må være pådriver for å få til nye ting. Rådgivere har for lite incitament til å gjøre nye og spennende ting fordi de risikerer å kunne gjøre noe galt.”

Hvor langt har det grønne skiftet i bransjen kommet?

De siste årene har det kommet nye krav fra myndighetene angående energi og miljø. Det er på tide å finne nye og mer bærekraftige løsninger for bygg og infrastruktur.

Åsheim mener vi allerede er på god vei til det grønne skiftet i bygg- og eiendomsbransjen. Han tror at bransjeaktørers ambisjoner ofte er større enn hva myndighetene krever at de skal være.

“Tidligere var bransjen stort sett opptatt av å tilfredsstille forskriftene og reglene, og det var dit vi strakk oss. Men nå er kanskje ikke reglene det viktigste lenger, det er ikke det som bestemmer hvor langt vi strekker oss. Det er heller ambisjoner som bestemmer hvor langt vi strekker oss – og de strekker oss lenger enn det myndighetene krever at vi gjør.”

Union Eiendomsutvikling er heller ikke alene om å bane veien. Mange aktører velger mer fremtidsrettede og bærekraftige materialer og løsninger i sine prosjekter.

“Det er mange som ønsker å gå foran og gjøre mer enn det reglene krever av dem. Det er et veldig godt tegn.”

Les også vår oppsummering av Metierkonferansen 11. mai hvor Trond Åsheim var foredragsholder: Prosjektledelse viktigere enn noensinne

Abonner på prosjektbloggen


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.