Den komplette prosjektleder - Del 3: Den nye prosjektlederen

Organisering og roller

3 min. lesning

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som tar for seg hvilke elementer som er nødvendige for å sikre at prosjektledere gang på gang lykkes med sine prosjekter. Med utgangspunkt i Metier OECs erfaring og forskning på området vil vi sette lys på hva som kjennetegner de aller beste prosjektlederne.


Fra de to første artiklene i denne artikkelserien vet vi at gode prosjektledere er avgjørende for gode prosjekter. Vi vet også litt mer om hva de beste prosjektlederne gjør

På våre kurs i prosjektledelse møter vi mange som nettopp har begynt på reisen mot å bli en Alpha-prosjektleder, nemlig alle de nye prosjektlederne.

Løsningsorienterte nykommere

Den typiske nye prosjektleder er en dyktig spesialist, som har ett eller flere års prosjekterfaring som prosjektdeltaker, men foreløpig ingen prosjektlederfaring. Den nye prosjektlederens fremgangsmåte er ofte svært løsningsorientert, og faktorer som «Executive support» pleier ikke å være på radaren. Når de blir introdusert for metoder og verktøy er dette noe den nye prosjektlederen verdsetter høyt.

Fokus på utdannelse

Mange av våre kunder er bevisst verdien av god prosjektledelse, og vi har i fellesskap skapt målrettede prosjektakademier som skal gjøre dem i bedre stand til å gjennomføre prosjekter. Her kommer utdannelse raskt på banen når en ny prosjektleder skal innlemmes i flokken. Andre steder kan det gå lang tid før en ny prosjektleder får noe som helst utdannelse i faget.

Den nye prosjektlederen lærer raskt, og ønsker å levere gode resultater. Verdien kommer imidlertid først når den nye prosjektlederen settes i en læringssituasjon, med rammer og god oppfølging.

I neste artikkel tar vi for oss «den kompetente prosjektlederen» – og den nødvendige kompetansen en god prosjektleder bør inneha.

New Call-to-action


Christine jobber som Product Marketing og Growth Manager i Metier og har tidligere jobbet som journalist i USA. Hun er ansvarlig for at vi produserer nyttig informasjon og fagstoff relatert til prosjektledelse, smidig og digitalisering. Christine har studert media og kommunikasjon på University of South Florida, er sertifisert i PRINCE2 Foundation og ScrumMaster og har en diplomgrad i prosjektledelse fra SKEMA Business School.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe?

Det er ikke alltid lett å holde oversikt over de ulike rollene i et prosjekt. Samtidig er det viktig å forstå og respektere de forskjellige mandatene og ansvarsområdene for å sikre god og effektiv prosjekteierstyring. To grupper som det er enkelt å forveksle, men som har vidt forskjellige ansvarsområder er styringsgruppe og referansegruppe. I dette innlegget går vi gjennom forskjellen på de to.

Slik blir du trygg som prosjektleder

Mange av oss får tittelen "prosjektleder" i en eller annen sammenheng gjennom arbeidslivet. Ofte er det uten at vi har noen form for formell utdannelse i faget, og det finnes nok tusenvis av "ufaglærte" prosjektledere i Norge som har ansvar for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad. Er du prosjektleder har du et stort ansvar, og du må hele tiden ta viktige beslutninger. Her gir vi deg 6 tips som kan være nyttige å huske på for at prosjektet skal bli så vellykket som mulig.

3 måter å organisere prosjekter på

En prosjektorganisasjon kan i hovedsak organiseres på tre forskjellige måter, etter hva som er mest hensiktsmessig. Her gir vi deg et overblikk over disse måtene å organisere prosjektorganisasjoner på, samt fordeler og ulemper ved hver og en av de.