7 steg for å bli sertifisert Project Management Professional (PMP)®

Sertifiseringer og standarder

5 min. lesning

Ønsker du å oppnå en av verdens mest anerkjente prosjektledelsessertifiseringer?

Denne guiden tar deg gjennom de syv stegene du må gjennomføre for å bli sertifisert som Project Management Professional (PMP)®.

Steg 1: Les Project Management Professional Handbook (PMP)®

Project Management Institute har en håndbok som forklarer hvordan du går frem for å bli PMP®-sertifisert. Vi anbefaler at du leser raskt gjennom denne først. Den vil svare på de fleste spørsmål om hvordan du kvalifiserer deg til tittelen Project Management Professional og hva du må gjøre for å bli sertifisert. Du kommer gjennom håndboken på ca 30 minutter.

Step 2: Sørg for at du tilfredsstiller kravene for å bli sertifisert Project Management Professional

Det er rimelig enkelt å finne ut av om du tilfredsstiller kravene for å bli PMP®-sertifisert.

Ved minimum bachelorgrad (treårig høgskoleutdanning) må du ha:

  • 3 års prosjekterfaring som inkluderer minst 4500 timer med å lede eller veilede prosjektaktiviteter. De 4500 timene må være innenfor alle 5 fasene i prosjektets livssyklus.
  • 35 timer med formell prosjektledelsesutdanning eller kurs.

Ved generell studiekompetanse fra videregående skole må du ha:

  • 5 års prosjekterfaring som inkluderer minst 7500 timer med å lede eller veilede prosjekt-aktiviteter. Disse 7500 timene må være innenfor alle 5 fasene i et prosjekts livssyklus.
  • 35 timer med formell prosjektledelsesutdanning eller kurs.

Årene med prosjekterfaring kan ikke være overlappende. Med det mener vi at hvis du har jobbet med to prosjekter i parallell i over ett år så teller dette som ett års erfaring, og ikke to.

De nødvendige 35 timene med formell prosjektledelsesutdanning får du vet å ta forberedende sertifiseringskurs til PMP®-sertifiseringen.

Step 3: Bli medlem av Project Management Institute

Å bli medlem av Project Management Institute er økonomisk gunstig når du skal sertifisere deg i PMP®.

Som medlem får du gratis tilgang til en digital versjon av A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide), som er pensum for eksamen. I tillegg får du en betydelig rabatt på PMP®-eksamen. Bare rabatten på eksamen er større enn medlemskostnaden. Så selv om du ikke planlegger å være medlem fremover, lønner det seg uansett å tegne medlemskap det første året.

Step 4: Søk om kvalifisering

For å bli PMP®-sertifisert må du tilfredsstille kravene i steg 2. Det enkleste er å fylle inn PMI®s nettbaserte søknadsskjema. Her er informasjonen du må oppgi i søknadsskjemaet.

  • Kontaktinformasjon — navn, epost, adresse, telefonnummer
  • Utdannelse — Hvilken skole, grad/type utdannelse, år
  • Prosjekterfaring — Detaljer om eventuelle prosjekter, programmer og porteføljer du har jobbet med inkludert antall timer, når du jobbet I prosjektene, rolle, organisasjon, referanser og et sammendrag av erfaringen
  • Prosjektutdannelse — navn på fullførte kurs, hvem som holdt kurset, dato/år, antall timer

Fra du starter søknadsprosessen har du 90 dager på å fullføre den, så du må ikke ha all informasjon tilgjengelig med en gang.

Når søknaden din har blitt godkjent vil du motta informasjon fra PMI®.

Step 5: Meld deg opp til eksamen

Eksamen leveredes av Pearson VUE, som er PMI®s eksamensleverandør. Pearson VUE, som er PMI®s eksamensleverandør. Her er nettsiden deres: https://home.pearsonvue.com/pmi. De har flere testsentre i Oslo. Det høres kanskje ut som det er for tidlig å melde seg opp til eksamen allerede nå, men Pearson VUE har som regel ikke så mange eksamensdatoer å velge mellom, og det er ikke plass til mange eksamenskandidater samtidig. Derfor bør du melde deg opp til eksamen tidlig. Som en bonus får du da en dato å jobbe mot slik at du forbereder deg mer fokusert.

Steg 6: Ta et forberedende sertifiseringskurs i PMP®

Eksamensforberedende kurs i PMP® leveres av PMI®s akkrediterte Registered Education Providers. Fordelen ved å ta et kurs et at veien til PMP®-sertifiseringen blir kortere, og du kan ved hjelp av kurset dokuementere 65 timer med undervisning som kreves for å bli PMP®-sertifisert.

Steg 7: Ta testeksamener

En god måte å øve til eksamen på er å ta testeksamener. Test deg selv flere ganger underveis og les deg opp på områdene du er svak på. Noter deg poengsummene du får underveis, for å måle og holde oversikt over egen utvikling. En tommelfingerregel er at du konsistent bør svare riktig på over 85% av spørsmålene før du er klar for å ta eksamen.

PMI is a registered mark of the Project Management Institute, Inc. PMBOK is a registered mark of the Project Management Institute, Inc. PMP is a registered mark of the Project Management Institute, Inc.

Usikker på hvilken sertifisering du bør ta? Ta vår guide og finn ut hvilken som passer for deg


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Så mye tid bruker du på å ta en PRINCE2-sertifisering

Det finnes alltids grunner til å utsette å ta en PRINCE2-sertifisering. At du er usikker på hvor mye tid du må sette av, trenger ikke å være en av dem. Her gir vi deg svaret på hvor mye tid du må regne med å bruke på å bli sertifisert i PRINCE2 – både Foundation og Practitioner.

PRINCE2 Foundation og Agile Foundation – hva er forskjellen?

PRINCE2 er et utbredt rammeverk for prosjektledelse – både i Norge og internasjonalt. De siste årene har også PRINCE2 Agile vokst raskt. En sertifisering som ser på PRINCE2 i et smidig perspektiv. I dette innlegget ser vi nærmere på forskjellene på PRINCE2 Foundation og PRINCE2 Agile Foundation.

Hvordan går du frem for å BREEAM-sertifisere prosjektet ditt?

Miljøaspektet er, og vil fortsette å være, et svært aktuelt tema i byggebransjen. Kanskje også mer og mer aktuelt med tiden som kommer. Bygg står for omtrent 40% av verdens CO2-forbruk, og 50 % av alt strømforbruk. Når vi fremover skal sørge for at vi bygger riktig prosjekt vil byggets utslipp – både i byggefasen, og når bygget er i bruk –ha mye å si for prioriteringene i prosjektet. Vi forholder oss stadig til mer ambisiøse byggherrer og strengere krav og forventinger knyttet til nettopp bærekraft.