4 gode råd idet du overtar et prosjekt

Organisering og roller

2 min. lesning

Kan du kjenne igjen følelsen av stolthet over å ha blitt tildelt ansvaret, samtidig som du skjelver av ærefrykt og lurer på hva du faktisk har begitt deg ut på? Vi gir deg tipsene du trenger for å gjøre den første tiden som prosjektleder så smertefri som mulig.

 «Jeg så meg selv stige inn i en Boeing 747 og sette meg i cockpiten. Der skulle jeg ta over styringen uten å ha peiling på hvilke knapper jeg skulle trykke på, og hvilke jeg absolutt ikke skulle røre!»

Slik beskriver en av landets ledende prosjektledere følelsen han kjente da han fikk ansvaret for et større prosjekt i Nordsjøen.


Last ned gratis sjekkliste: Dette må du kunne om prosjektledelse.


For å forberede seg til stillingen, fullførte han tankeeksperimentet og kunne dermed forberede seg til hva han skulle gjøre dersom han hadde styrt en jumbojet. Hva kan jeg gjøre som ikke kan gå galt, og hvilke knapper er det jeg kan trykke på uten at vi styrter? Spurte han seg selv, og gir følgende råd til dere i samme situasjon:

1. Gjør teamet begeistret!

Uten tillit er stillingen som prosjektleder vanskelig. Etabler tillit til ledelsen og dine medarbeidere tidlig. Opptre slik at du fortjener tilliten, den kommer ikke av seg selv.

2. Bruk dine medarbeidere flittig.

Si at du trenger deres råd. Be hver enkelt av dem om å skrive en selvangivelse hvor de skal beskrive problemer og utfordringer som kan oppstå, og be dem foreslå en løsning. Spør deretter hva de behøver din hjelp til.

3. Sikre tilgang på mandat og kompetanse.

De som jobber for deg gjør så godt de kan, men de kan ofte ha behov for hjelp til å få prioritet overfor andre. Bruk innflytelsen din som prosjektleder til å hjelpe dem.

4. Face The Problems.

Snus opp problemene og møt dem ansikt til ansikt. Ikke utsett de ubehagelige samtalene. Det er evnen til å ta slike samtaler som skiller ledere fra andre.

New Call-to-action


Jon Arve er divisjonsleder for Academy & Project Systems i Metier. Han er utdannet siviløkonom med spesialisering i markedsføring og strategi. I jobben sin brenner han for å hjelpe virksomheter med å bygge kompetanse og ta i bruk riktige systemer for å lykkes med prosjekter og initiativer. På fritiden kobler han best av når han får bruke tid på Haugen gård i Femundsmarka eller når han får spille trommer i bandet sitt.


Likte du dette blogginnlegget? Da tror vi at disse også passer for deg

Hva er forskjellen på en styringsgruppe og en referansegruppe?

Det er ikke alltid lett å holde oversikt over de ulike rollene i et prosjekt. Samtidig er det viktig å forstå og respektere de forskjellige mandatene og ansvarsområdene for å sikre god og effektiv prosjekteierstyring. To grupper som det er enkelt å forveksle, men som har vidt forskjellige ansvarsområder er styringsgruppe og referansegruppe. I dette innlegget går vi gjennom forskjellen på de to.

Slik blir du trygg som prosjektleder

Mange av oss får tittelen "prosjektleder" i en eller annen sammenheng gjennom arbeidslivet. Ofte er det uten at vi har noen form for formell utdannelse i faget, og det finnes nok tusenvis av "ufaglærte" prosjektledere i Norge som har ansvar for å nå krevende mål til estimert tid og kostnad. Er du prosjektleder har du et stort ansvar, og du må hele tiden ta viktige beslutninger. Her gir vi deg 6 tips som kan være nyttige å huske på for at prosjektet skal bli så vellykket som mulig.

3 måter å organisere prosjekter på

En prosjektorganisasjon kan i hovedsak organiseres på tre forskjellige måter, etter hva som er mest hensiktsmessig. Her gir vi deg et overblikk over disse måtene å organisere prosjektorganisasjoner på, samt fordeler og ulemper ved hver og en av de.